Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Πρωτοφανές, το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιανουάριο ξεπέρασε σε απόδοση τον S&P 500

Deutsche Bank: Πρωτοφανές, το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιανουάριο ξεπέρασε σε απόδοση τον S&P 500
Το Χρηματιστήριο Αθηνών υπερέβη σε κέρδη τους μεγαλύτερους δείκτες του κόσμου, σύμφωνα με την Deutsche Bank

Ως «ιστορικός μήνας» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Ιανουάριος του 2022 για την ελληνική αγορά μετοχών, καθώς συνέβη το εξής πρωτοφανές:
Το Χρηματιστήριο Αθηνών υπερέβη σε κέρδη τους μεγαλύτερους δείκτες του κόσμου, με την απόδοσή του, σύμφωνα με την Deutsche Bank, να αγγίζει το +5%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 και ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκαν στο -5% και στο -9%, αντίστοιχα.
Σημειώνεται πως ο βιομηχανικός δείκτης Dow ήταν και αυτός αρνητικός (-3,8%), ενώ επίσης υστέρησαν ο γερμανικός DAX (-2,6%), ο ιταλικός MIB (-1,6%) και ο ισπανικός IBEX (-0,6%).
Κατά τ’ άλλα, όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, η αλήθεια είναι ότι την προσοχή της αγοράς μονοπώλησαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Fed αλλά και των άλλων κεντρικών τραπεζών.
Πράγματι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Fed Funds προεξοφλούν πλέον 5 αυξήσεις επιτοκίων, έναντι 3 αυξήσεις που προεξοφλούσαν στα τέλη του 2021.
Επιπλέον, οι αγορές εξετάζουν σοβαρά την προοπτική συνεχόμενων αυξήσεων, με μια δεύτερη πλήρη αύξηση των τιμών στην επόμενη συνεδρίαση του Μαΐου – αν και ο πρόεδρος της Fed Jay Powell αρνήθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο νομισματικής αυστηροποίησης.
1σδ_2.JPG
Ως εκ τούτου, υπό τον φόβο αύξησης των επιτοκίων, τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο, σημείωσαν εν γένει τη χειρότερη απόδοσή από τον Μάρτιο του 2020, όταν δηλαδή ξέσπασε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού.
Η πίστη δυσκολεύτηκε και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπως και παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια όπως τα κρατικά ομόλογα (π.χ. το αμερικανικό δεκαετές έφτασε στο 1,9% ενώ το γερμανικό bund πλέον τυγχάνει διαπραγμάτευσης σε θετική περιοχή) και τα πολύτιμα μέταλλα.
Στον αντίποδα, λόγω κυρίως της ουκρανικής κρίσης, η οποία επηρεάζει άμεσα την Ενέργεια, το αργό Brent να ξεπέρασε τα 90 $/βαρέλι τον Ιανουάριο για πρώτη φορά από το 2014.
Η αύξηση του κινδύνου οδήγησε επίσης τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη στα ύψη.
Ειδικότερα, κατά τον μήνα Ιανουάριο αυξήθηκαν +20,4%, αν και εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το ιστορικό υψηλό στο οποίο βρέθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους.

Τα assets που υπεραπέδωσαν

Πετρέλαιο: Μετά τα εντυπωσιακά κέρδη του το 2021, το πετρέλαιο διατήρησε τη θέση του ως το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο σημειώνοντας κορυφαίες επιδόσεις και τον Ιανουάριο, με το Brent Crude (+17,3%) και το WTI (+17,2%) να βλέπουν αμφότερα τα ισχυρά κέρδη.
Όπως προειπώθηκε, ο γεωπολιτικός κίνδυνος έπαιξε ρόλο στη στήριξη των τιμών, υπό το φως των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο.
Επιπλέον, το γεγονός ότι η παραλλαγή Omicron αποδεικνύεται λιγότερο επιθετική και δεν οδηγεί σε lockdown έχει δημιουργήσει ελπίδες ότι θα αποφευχθούν περαιτέρω περιορισμοί στην κινητικότητα.

Δολάριο: Το δολάριο παρουσίασε την ισχυρότερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων της G10 τον Ιανουάριο, με τον δείκτη του δολαρίου να σημειώνει υψηλό 18 μηνών χάρη στην περαιτέρω άνοδο +0,9%.
Το νόμισμα ενισχύθηκε από τη νομισματική πολιτική της Fed.

Oι «χαμένοι»

Μετοχές: Τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο υπέφεραν τον Ιανουάριο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες υιοθέτησαν έναν πιο επιθετικό τόνο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα των τρεχουσών αποτιμήσεων.
Σε όρους συνολικής απόδοσης, ο S&P 500 (-5,2%) σημείωσε τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2020, ενώ ο ευρωπαϊκός STOXX 600 (-3,8%) έχασε επίσης έδαφος.
Οι τεχνολογικές μετοχές κατέγραψαν selloff, με τον Nasdaq (-9,0%) να σημειώνει ακόμη μεγαλύτερη πτώση, κάτι που τον έκανε να παρουσιάσει τη χειρότερη απόδοση εν συγκρίσει με όλα τα assets που καλύπτει η Deutsche Bank.
Eξαίρεση αποτελούν οι τραπεζικές μετοχές, που είχαν υψηλές αποδόσεις.

Κρατικά ομόλογα: Τα κρατικά ομόλογα έχασαν έδαφος, με το αμερικανικό δεκαετές να παρουσιάζει τη χαμηλότερη επίδοση, έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Πράγματι, ήταν η χειρότερη μηνιαία επίδοση για τα ομόλογα των ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο του 2021.
Το γερμανικό Bund τα πήγε λίγο καλύτερα (+0,6%) χάρη στην επανεκλογή Mattarella στην Ιταλία, που περιόρισε τον πολιτικό κίνδυνο.

Κρυπτονομίσματα: Σύμφωνα με την Deutsche Bank, ο Ιανουάριος ήταν πολύ κακός μήνας για τα κρυπτονομίσματα καθώς συνεχίστηκε το selloff από τα τέλη του 2021. Το Bitcoin έκλεισε τον μήνα με περαιτέρω πτώση -17,0%, ενώ το XRP (-26,5%), το Ethereum (-27,3%) και το Litecoin (-25,3%) υπέστησαν επίσης σημαντικές απώλειες.

Πολύτιμα μέταλλα: Οι hawkish στροφές από τις κεντρικές τράπεζες προκάλεσαν υποχώρηση στα πολύτιμα μέταλλα, παρότι χρησιμοποιούνται ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού, με τον χρυσό (-1,8%) και το ασήμι (-3,6%) να διολισθαίνουν κατά τη διάρκεια του μήνα.
5_86.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης