Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το στοιχείο που προκαλεί ίλιγγο στους αναλυτές, εν μέσω παγκόσμιου sell off – Το μέγα λάθος που έκαναν τα hedge funds

Το στοιχείο που προκαλεί ίλιγγο στους αναλυτές, εν μέσω παγκόσμιου sell off  – Το μέγα λάθος που έκαναν τα hedge funds

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν προκαλέσει νέους κλυδωνισμούς στις αγορές παγκοσμίως

«Αγοράστε στην πτώση και πουλήστε στην άνοδο»…

Ισχύει αυτό το επενδυτικό μότο σε μια δύσκολη και δύστοκη περίοδο σαν αυτή που διανύουν οι παγκόσμιες αγορές;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναδεικνύει το prime τμήμα ανάλυσης της Goldman Sachs, μετά από την καταστροφική αρχή της χρονιάς για τα hedge funds, οι διαχειριστές τους βιάστηκαν να αγοράσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή η τάση, βελτίωσε τις αποδόσεις των hedge funds, οι οποίες μετά από μια κακή αρχή έχουν σταθεροποιηθεί.
Έτσι, η εκτίμηση απόδοσης GS Equity Fundamental L/S αυξήθηκε για 2η συνεχή εβδομάδα κατά +2,71% μεταξύ 2 /4 και 2/10 (έναντι MSCI World TR +1,19%), με βάση τον δείκτη Βήτα +1,41% (από την έκθεση στην αγορά και την ευαισθησία της αγοράς) και το Άλφα +1,31%, που είναι ίδιο με τις καλύτερες εβδομαδιαίες άλφα αποδόσεις του περασμένου έτους.

Χάρη σε αυτήν την ανάκαμψη απόδοσης, η συνολική ακαθάριστη μόχλευση αυξήθηκε κατά 2,9% στο 238,6% (46ο εκατοστημόριο για ένα έτος) και η καθαρή μόχλευση αυξήθηκε επίσης κατά 1,2 μονάδες στο 79,5% (2ο εκατοστημόριο για ένα έτος).
Ωστόσο, ο συνολικός λόγος L/S του βιβλίου άλλαξε ελάχιστα στο 1,998 (το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του '20), με θεμελιώδη Ακαθάριστη Μόχλευση στο 178,7% (59ο εκατοστημόριο για ένα έτος) και Θεμελιώδης Καθαρή Μόχλευση– η πρώτη αύξηση σε 7 εβδομάδες – στο 60,2% (6ο εκατοστημόριο για ένα έτος).

Οι ανησυχίες

Η παραπάνω εικόνα όμως μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει, κάτι που φαίνεται και στη σημερινή πορεία των αγορών.
Και αυτό διότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν προκαλέσει νέους κλυδωνισμούς στις αγορές παγκοσμίως.
Επίσης, τα αμερικανικά χρηματοοικονομικά στοιχεία αγοράζονται καθαρά για πέντε συνεχόμενες ημέρες, με επικεφαλής τις long αγορές και τις short στα Rate Sensitive Financials εν μέσω υψηλότερης από την αναμενόμενη πορεία του πληθωρισμού (CPI) των ΗΠΑ και υψηλότερων αποδόσεων ομολόγων.

Παρά την αγοραστική δραστηριότητα αυτής της εβδομάδας, η καθαρή έκθεση στα Rate Sensitive Financials παραμένει πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο στο 63ο εκατοστημόριο έναντι του προηγούμενου έτους και στο 37ο εκατοστημόριο έναντι των επιπέδων τον Ιανουάριο του '18.

Προσθέτουν κίνδυνο;

Βέβαια, τα εν λόγω στοιχεία δεν έχουν αναλυθεί μόνο από την Goldman, αλλά και από την JPMorgan, η υπό το φως της αστάθειας που συνεχίζουμε να βλέπουμε στις αγορές μετοχών, τονίζει ότι «είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ενώ δεν είδε σαφείς ενδείξεις επιπλέον κινδύνου την περασμένη εβδομάδα.
Αν μη τι άλλο, η τράπεζα σημειώνει ότι η συμπεριφορά «πουλήστε στο ράλι» ήταν εμφανής σε ορισμένα μέρη της αγοράς (γενικά στις ΗΠΑ και κάπως συγκεκριμένα στην τεχνολογία).
Τι είναι αυτό όμως που τονίζει η JPM Prime;

  • Αγοράστε στη βουτιά και πουλήστε στο ράλι
  • Στις ΗΠΑ, μια πρόσφατη αποστροφή σε μετοχές αξίας (αλλά και ανάπτυξης επίσης).

Η τεχνολογία εξακολουθεί να παραμένει προτεραιότητα, με τις τράπεζες να βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο

  • Στην Ευρώπη, επαναγορές Τραπεζών (πριν από δύο εβδομάδες) και συνέχιση των πωλήσεων ειδών πολυτελείας
  • Η μόχλευση είναι αρκετά σταθερή με την Quants να προσθέτει τα μέγιστα στην έκθεση και να αυξάνει την ακαθάριστη μόχλευση

Τι θα προσέχει η JPM στο εγγύς μέλλον;

Μετοχές High Vol / High SI – είναι το κάτω μέρος, ειδικά σε σχέση με την ευρύτερη αγορά;
Ένα ράλι σε «επικίνδυνους» παράγοντες θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τις μετοχές L/S, αλλά φαίνεται ακόμα πολύ νωρίς να πούμε εάν έχουμε δει ή όχι το χαμηλό τους.
Θα μπορούσε ένα ράλι με short να προκαλέσει ευρύτερη αποδυνάμωση;
Τα short ήταν ο κοινός παράγοντας που βοηθούσε την απόδοση της HF σε όλες τις στρατηγικές τους τελευταίους μήνες… αλλά εάν αυτό αντιστραφεί και χτυπήσει όλες τις στρατηγικές, θα μπορούσε αυτό να προκαλέσει ένα ευρύτερο γεγονός;
Τι θα συνέβαινε κατά τη διάρκεια μιας «διπλής πτώσης» (δηλαδή μιας δεύτερης πτώσης στην αγορά) που θέτει τον S&P κοντά ή κάτω από τα χαμηλά του Ιανουαρίου;
Πώς θα αντιδρούσαν τα funds;
Σε γενικές γραμμές, η JPM καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν ορισμένα σημεία δεδομένων σε μετρήσεις μεταβλητότητας, λιανικές και ροές ETF, καθώς και μερικά σημεία που σχετίζονται με το HF που υποδηλώνουν μια αρκετά αρνητική αλλαγή στην τοποθέτηση ακριβώς κοντά στο χαμηλό του Ιανουαρίου.
Ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρχει ακόμα περιθώριο για περαιτέρω ανοδική πορεία στο εγγύς μέλλον, αλλά το πώς θα συνεχιστεί το ράλι της αγοράς θα είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης