Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alpha Finance: Έτος υπεραπόδοσης για το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2022 - Οι έξι κορυφαίες επιλογές στο ταμπλό

Alpha Finance: Έτος υπεραπόδοσης για το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2022 - Οι έξι κορυφαίες επιλογές στο ταμπλό
Η νέα χρονιά έχει να συναντήσει μεγάλες και θετικές προκλήσεις, σύμφωνα με την Alpha Finance
Σχετικά Άρθρα

Νέος άνεμος πνέει στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τις προσδοκίες για επενδύσεις να επηρεάζουν θετικά τις μετοχές, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει με ανάλυσή της η Alpha Finance, που θεωρεί το 2022 έτος υπεραπόδοσης και παραθέτει τα top picks της.
Αυτά, όμως, μεσοπρόθεσμα, γιατί βραχυπρόθεσμα ο πληθωρισμός και οι αυξημένες αποδόσεις στα ομόλογα εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους. 
Όπως αναφέρεται σχετικά, η ελληνική αγορά μετοχών μπορεί να επωφεληθεί από ρυθμούς επέκτασης του ΑΕΠ άνω του μέσου όρου της ΕΕ (περίπου 5% το 2022, με βάση τον Διοικητή της ΤτΕ) ) λόγω των αυξημένων ξένων επενδύσεων και του Τουρισμού, καθώς και της εξομάλυνσης των καταναλωτικών τάσεων.
Τα κεφάλαια που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομία - ιδίως μέσω επενδύσεων σε τομείς όπως η ψηφιοποίηση και η πράσινη μετάβαση, μεταξύ άλλων.
Σε αυτό το μακροοικονομικό περιβάλλον, λέει η Alpha Finance, θα υπάρξουν πολλές επενδυτικές κινήσεις, με το Δημόσιο να προσβλέπει σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, πληθωρισμός και οικονομία αποτελούν απειλή τόσο για την ελληνική οικονομία όσο για την εγχώρια αγορά. 

Επιστροφή στην «Αξία»

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η επιστροφή στην «Αξία» θα μπορούσε να ωφελήσει το ΧΑ.
Σε αντίθεση με το 2021, η μετατόπιση, σε παγκόσμιο επίπεδο, από τους τίτλους υψηλής ανάπτυξης/τεχνολογίας σε κυκλικές μετοχές θα μπορούσε να «φέρει» υψηλότερες ροές στις ελληνικές μετοχές.
Σε αυτό το κλίμα, εκτιμάται ανάπτυξη ως προς τα EPS περίπου 20% - διαπραγματεύονται με 7x με όρους EBITDA, με discount σε σχέση με τις αντίστοιχες ανταγωνιστικές εταιρείες.
«Αναμένουμε αύξηση adj. EBITDA/EPS κατά 10%/20% αντίστοιχα το 2022 για τις μετοχές που καλύπτουμε, γεγονός που θα φέρει τις ελληνικές μετοχές να διαπραγματεύονται με 14,3x με όρους EPS 22e (15,7x, πλην τραπεζών) και περίπου 7 φορές με όρους EBITDA, με discount 24%/20% έναντι του δείκτη Eurostoxx/MSCI Emerging Markets.
Ταυτόχρονα, προσφέρουν μερισματική απόδοση 3,1% (4,0% εκτός τραπεζών)», εκτιμά η χρηματιστηριακή.
Σε ό,τι αφορά τις κορυφαίες επιλογές για το 2022, προκρίνονται οι τράπεζες (ΕΤΕ - ισχυρά κεφάλαια, μείωση δείκτη NPE), Μυτιληναίος (ισχυρό προφίλ ανάπτυξης κερδοφορίας, ισχυρό προφίλ τιμολόγησης αλουμινίου), ΟΠΑΠ (προφίλ παραγωγής ισχυρού FCF), Φουρλής (επένδυση σε logistics και ηλεκτρονικό εμπόριο, νέες δραστηριότητες).
Επισημαίνεται επίσης η ΔΕΗ (στροφή στις ΑΠΕ, η αποτίμηση έγινε πιο ελκυστική μετά την πρόσφατη απόσυρση) και η ΕΧΑΕ (νέο Mgmt, υψηλότερες προσδοκίες δραστηριότητας συναλλαγών) ως εναλλακτικές επιλογές.
Πιο συγκεκριμένα, η Alpha Finance προκρίνει:
α)Τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διότι είναι καλά κεφαλαιοποιημένη και μειώνει τον δείκτη NPE.
Ως εκ τούτου, συστήνει τιμή-στόχο τα 3,99 ευρώ.
β) Τη μετοχή της Μυτιληναίος, διότι παρουσιάζει ισχυρό προφίλ κερδοφορίας και τιμολόγησης αλουμινίου.
Ως εκ τούτου, συστήνει τιμή-στόχο τα 20,12 ευρώ.
γ) Τη μετοχή του ΟΠΑΠ, διότι παρουσιάζει ισχυρό προφίλ δημιουργίας ελεύθερων ταμειακών ροών, με τιμή-στόχο τα 14,30 ευρώ.
δ)Τη Fourlis, λόγω επέκτασης στα logistics και της ανάπτυξης το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις νέες δραστηριότητες.
Ως εκ τούτου, συστήνει τιμή-στόχο τα 5,90 ευρώ.
ε)Τη μετοχή της ΔΕΗ, για τη στροφή στις ΑΠΕ, ενώ η αποτίμησή της έχει γίνει πιο ελκυστική μετά την πρόσφατη υποχώρηση, με τιμή-στόχο τα 14 ευρώ.
στ) Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, διότι η νέα διοίκηση και οι υψηλότερες προσδοκίες συναλλακτικής δραστηριότητας δίνουν τιμή-στόχο 5,10 ευρώ και τις θεωρεί εναλλακτικές επιλογές.
σδσδσδσ.JPG
Κίνδυνοι…

Ως κύριους κινδύνους η Alpha Finance επισημαίνει το αυξημένο ενεργειακό κόστος (φυσικό φυσικό αέριο, τιμές ηλεκτρικής ενέργειας), την πολιτική/γεωπολιτική, την κλιματική αλλαγή, τη σταδιακή απόσυρση της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης