Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θεσμική υποκρισία στα όρια της απάτης… οι Κεντρικές Τράπεζες – Ξαφνικά ο πληθωρισμός δεν είναι θέμα αλλά η Ουκρανία

Θεσμική υποκρισία στα όρια της απάτης… οι Κεντρικές Τράπεζες – Ξαφνικά ο πληθωρισμός δεν είναι θέμα αλλά η Ουκρανία
Οι κεντρικές τράπεζες πέραν από τοξικές… σε μια κρίση όπως της Ουκρανίας απέδειξαν ότι είναι άθλιοι υποκριτές…
Σχετικά Άρθρα

Οι αποφάσεις της FED αλλά και της ΕΚΤ να αναβάλλουν την νομισματική σύσφιξη άρα και τις αυξήσεις των επιτοκίων λόγω της Ουκρανίας αποδεικνύουν την απόλυτη υποκρισία, την απόλυτη απάτη….
Επί μήνες οι κεντρικές τράπεζες η FED και η ΕΚΤ επιχειρηματολογούσαν για την αναγκαιότητα να τιθασευτεί ο πληθωρισμός που αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα της παγκόσμιας κοινωνίας και οικονομίας.
Το σοκ της ανόδου των τιμών στην ενέργεια και σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά εκτόξευσαν τον πληθωρισμό σε υψηλά 40 ή 50 ετών και οι κυβερνήσεις αποτάθηκαν στις κεντρικές τράπεζες…. για να επιλύσουν το πρόβλημα.

Η πρώτη απόδειξη

Η απόφαση των κυβερνήσεων να μεταθέσουν την επίλυση του προβλήματος του πληθωρισμού στις Κεντρικές Τράπεζες αποτελεί την πρώτη μεγάλη απόδειξη της τοξικότητας της νομισματικής χαλάρωσης.
Το άφθονο από χρήμα αέρα των κεντρικών τραπεζών δημιούργησε τεράστια πλεονάζουσα ρευστότητα που αντί να καταλήξει στην οικονομία και σε παραγωγικές επενδύσεις φούσκωσε τις μετοχές και τα ομόλογα.
Η ποσοτική χαλάρωση δεν είχε στόχο να στηρίξει οριζόντια τις οικονομίες αλλά να φουσκώσει τις μετοχές δηλαδή να βοηθήσει ένα ελάχιστο μέρος της παγκόσμιας κοινωνίας να πλουτίσει ακόμη περισσότερο.
Στατιστικά μόλις το 2,8% των ανθρώπων του πλανήτη κατέχει μετοχές ή περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, το υπόλοιπο 97,2% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είναι κανένα ουσιαστικό όφελος από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και της FED… οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών βρέθηκαν στα 32 τρισεκ. δολάρια με αέρα για τον αέρα… τις μετοχές δηλαδή και αυτό κρίθηκε φυσιολογικό, η απόλυτη παράνοια.

Η δεύτερη απόδειξη

Η δεύτερη μεγαλύτερη απόδειξη της νομισματικής παράνοιας είναι η υπόθεση της Ουκρανίας.
Ενώ οι κεντρικές τράπεζες για μήνες επικοινωνούν ότι η ώρα της ποσοτικής χαλάρωσης τελείωσε και η ποσοτική σύσφιξη πρέπει να κυριαρχήσει δηλαδή οι αυξήσεις των επιτοκίων και η απόσυρση των μέτρων στήριξης… για να αποθερμανθεί η παγκόσμια οικονομία από την ρευστότητα – φούσκα… προέκυψε η Ουκρανία…
Προσέξτε μια ουσιώδη λεπτομέρεια.
Η Ουκρανία θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού καθώς πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχουν σπάσει ρεκόρ…
Ενώ λοιπόν το ενεργειακό κόστος θα εκτοξευθεί ωθώντας ακόμη υψηλοτέρα τον πληθωρισμό… ο πληθωρισμός ως πρόβλημα έπαψε να είναι στο απόλυτο επίκεντρο και ξαφνικά η Ουκρανία αλλάζει άρδην το τοπίο.

Τι έχει συμβεί;

Η περίπτωση της Ουκρανίας ήρθε να αποδείξει ότι ένα μεγάλο σοκ όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ικανός παράγοντας για κραχ στις μετοχές.
Οι κεντρικές τράπεζες απέδειξαν ότι δεν βάζουν σε προτεραιότητα τον πληθωρισμό αλλά τις μετοχές και για να αποτρέψουν το κραχ… αψηφούν τον πληθωρισμό.
Ο πληθωρισμός είναι ένα παγκόσμιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα γιατί συνθλίβει το διαθέσιμο εισόδημα και χτυπάει βάναυσα την μεσαία αστική τάξη, για ορισμένους ο πληθωρισμός πλήττει την ίδια την δημοκρατία.
Ο πληθωρισμός που θα συνεχίσει να αυξάνεται δεν είναι πρόβλημα αλλά η Ουκρανία δηλαδή η πτώση των μετοχών…
Βέβαια οι κεντρικές τράπεζες για να δικαιολογηθούν υποστηρίζουν ότι προσωρινά μεταθέτουν την νομισματική σύσφιξη μέχρι να περάσει η καταιγίδα της Ουκρανίας…
Στην πράξη απέδειξαν ότι ο πληθωρισμός δηλαδή η πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινωνίας δεν είναι ο στόχος τους αλλά οι κάτοχοι των μετοχών και ομολόγων.
Οι κεντρικές τράπεζες πέραν από τοξικές… σε μια κρίση όπως της Ουκρανίας απέδειξαν ότι είναι άθλιοι υποκριτές…
Ενδιαφέρονται όχι για την ευημερία των κοινωνιών αλλά για τις μετοχές…
Προφανώς και οι κάτοχοι των μετοχών δεν πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους αλλά ο ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών… ξεγυμνώθηκε…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης