Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ευρωζώνη: Προς νέα κρίση χρέους για τον Νότο – Από τη Σκύλλα του πληθωρισμού στη Χάρυβδη των ελλειμμάτων η ΕΚΤ

Ευρωζώνη: Προς νέα κρίση χρέους για τον Νότο – Από τη Σκύλλα του πληθωρισμού στη Χάρυβδη των ελλειμμάτων η ΕΚΤ
H έκκληση της Ιταλίας για προσφυγή σε νέο δανεισμό και η προοπτική της δημοσιονομικής εκτροπής - Η στάση της ΕΚΤ και τα 3 σενάρια
Ένα εκρηκτικό μείγμα υψηλού πληθωρισμού - αυξημένων τιμών κυρίως στα είδη ενέργειας και διατροφής - ,προοπτικής ύφεσης  και δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω αύξησης του κοστους δανεισμού και των δημοσίων δαπανών διαμορφώνει ένα ιδιαίτερα ακανθώδες πλαίσιο άσκησης δημοσιονομικής και νομισματική πολιτικής.
Στο παραπάνω συναινούν όλοι οι οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές.

Οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανίσ 

Η ΕΚΤ έχει ενώπιόν της το πρόβλημα της προστασίας της οικονομίας της Ευρωζώνης από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας σε ένα περιβάλλον αυξημένων αποδόσεων του χρέους των κρατών μελών.
Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής λόγω της εγγύτητάς της με το ρωσικό οικονομικό σύστημα και της εξάρτησής της από αυτό για βασικά εμπορεύματα, κυρίως ενεργειακά.
Η φωτιά του πληθωρισμού την οποία οι κεντρικές τράπεζες επιθυμούν να αντιμετωπίσουν με επιτάχυνση της σύσφιξης της δημοσιονομικής πολιτικής κινδυνεύει εντούτοις να αναζωπυρώσει την πυρκαγιά της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη με τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου να κινδυνεύσουν να βρεθούν αντιμέτωπες με δημοσιονομικό εκτροχιασμό και εκτόξευση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους λόγω της ανόδου στην καμπύλη απόδοσης των ομολόγων.

Η ιταλική περίπτωση

Χαρακτηριστικά, η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει το δανεισμό της για το 2022 προκειμένου να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Stefano Patuanelli την Κυριακή 3 Μαρτίου 2022 .
«Θεωρώ ότι οι επιπλέον δαπάνες σήμερα είναι περισσότερο δικαιολογημένες και επιπλέον πιστεύω ότι είναι αναγκαίες», ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα άμεσα.

Δαπάνες 16 δισ. ευρώ

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Mario Draghi έχει δαπανήσει περί τα 16 δισ. ευρώ για να ελαφρύνει τους καταναλωτές από το υψηλό ενεργειακό κόστος που είχε αρχίσει πριν ακόμη από την εισβολή στην Ουκρανία.
Κατάφερε να το κάνει αυτό χωρίς να διογκώσει ιδαίτερα το έλλειμμα, όμως καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και μαζί και οι συνέπειες στην ενέργεια, η ιταλική κυβέρνηση θα χρειαστεί να προβεί σε περαιτέρω μέτρα.

Επιβράδυνση

Ενώ η ιταλική οικονομία ανέκαμψε από την κρίση της πανδημίας πέρυσι με ρυθμό ανάπτυξης 6,6%, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί φέτος, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Istat.
Oι δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν ήδη διευρύνει το τεράστιο χρέος της Ιταλίας που κυμαινόταν στο 150% του ΑΕΠ στα τέλη του 2021.
Italy Bonds Drop as ECB Announces Faster Winding Down of Asset Purchase  Program - Bloomberg
Υπό το φόβο του πληθωρισμού

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αναλυτές η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μετατοπιστεί αποφασιστικά προς την πλευρά αξιωματούχων «γερακιών» που είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο έξαρσης του πληθωρισμού, παρά τους φόβους ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να παρασύρει την Ευρώπη σε ύφεση.

Αβεβαιότητα και επιβράδυνση της ανάπτυξης

Πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ υποστήριξαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης 10 Μαρτίου 2022 ότι η τράπεζα θα πρέπει να περιμένει πριν επιταχύνει την απόσυρση της αγοράς ομολόγων λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αλλά τα περισσότερες ήταν φωνές των  "γερακιών".
«Το επιχείρημα για τον πληθωρισμό κυριάρχησε και υπερίσχυσε πάνω από οτιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου, της αβεβαιότητας και των φόβων για την ανάπτυξη», είπε ένα άτομο που συμμετείχε στη συνάντηση.
Italian Bonds Lead Plunge in Europe as ECB Ramps Up Tightening
Αναθεώρηση της πρόβλεψης

Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι ανέμενε η ΕΚΤ εδώ και αρκετούς μήνες, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό ρεκόρ 5,8% τον Φεβρουάριο.
Την Πέμπτη (10/3) , η ΕΚΤ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό φέτος από 3,2 τοις εκατό σε 5,1 τοις εκατό, επικαλούμενη τα «εξαιρετικά σοκ στις τιμές της ενέργειας» που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ένα δεύτερο άτομο που συμμετείχε στη συνάντηση της Πέμπτης δήλωσε: «Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο σε περισσότερους από τους συναδέλφους μου ότι η ιστορία πως ο πληθωρισμός είναι μεταβατικός είναι μια χρεοκοπημένη ιστορία».

Εκκλήσεις για ταχεία δράση

«Δεν είναι μόνο οι τιμές του πετρελαίου και της ενέργειας που αυξάνονται ταχέως, αλλά τα τρόφιμα, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και οι υπηρεσίες επιταχύνονται με περισσότερο από 2 τοις εκατό», είπε το δεύτερο άτομο.
«Πρέπει να κάνουμε κάτι – δεν μπορούμε να είμαστε η μόνη κεντρική τράπεζα που δεν αντιδρά».
Ένα τρίτο πρόσωπο που ενημερώθηκε για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ είπε ότι οι πιο επιθετικές φωνές που ζητούσαν πιο άμεση δράση για τον πληθωρισμό ήταν περισσότερες, κατά 15 προς 10, από αυτές που υποστήριζαν να γίνει υπομονή.

Το γράφημα που άλλαξε τη συζήτηση

Βασικός παράγοντας που μετατόπισε τη συζήτηση της ΕΚΤ σε μια πιο επιθετική κατεύθυνση ήταν ένα γράφημα που δόθηκε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που έδειχνε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό της αγοράς είχαν αυξηθεί σε ποσοστό ρεκόρ από την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ, όπως μετρήθηκαν με ανταλλαγές πληθωρισμού, σύμφωνα με δύο εμπλεκόμενους που έδωσαν πληροφορίες στο Reuters.
Η Christine Lagarde, πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης (10/3) «υπήρχαν διαφορετικές απόψεις γύρω από το τραπέζι — προς όλες τις κατευθύνσεις», αλλά στο τέλος όλοι αποφάσισαν να υποστηρίξουν την απόφαση.
ECB dramatically increases 2022 inflation forecast | Forexlive
Αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του PEPP

Στις αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης καταγράφηκε sell off την Πέμπτη 10/3, αφού η ΕΚΤ παρουσίασε σχέδια για ταχύτερη μείωση αγορών περιουσιακών στοιχείων της φέτος, βάσει των οποίων θα μείωνε τις αγορές ομολόγων σε 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σε 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και σε 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Το προηγούμενο σχέδιό της ήταν να μειώσει πιο αργά τις καθαρές αγορές από 40 δισ. ευρώ τον μήνα τον Απρίλιο σε 20 δισ. ευρώ το μήνα από τον Οκτώβριο.
Θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς τις αγορές στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο ομολόγων των 4,8 τρισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, «εάν τα εισερχόμενα στοιχεία υποστηρίξουν την προσδοκία ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν θα εξασθενήσουν ακόμη και μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων μας», ανέφερε επίσης το κείμενο της ΕΚΤ.
Προγραμματα αγοράς ομολόγων
Asset purchase programmes

Τα τρία σενάρια με βάση την ενεργειακή κρίση


Η ΕΚΤ παρουσίασε τρεις σειρές προβλέψεων που περιλαμβάνουν ένα δυσμενές και ένα πολύ αρνητικό σενάριο, καθώς και το βασικό της σενάριο.
Τα αρνητικά σενάρια ενδωμάτωσαν τον πιθανό αντίκτυπο των περικοπών στον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη, τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και τη διαταραχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Στο πολύ αρνητικό σενάριο, θεωρεί ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα ήταν μόλις 2,3 τοις εκατό φέτος, από 3,7 τοις εκατό στο ήδη μειωμένο βασικό σενάριο, ενώ ο πληθωρισμός θα εκτοξευόταν στο 7,1 τοις εκατό, σε σύγκριση με μια βασική πρόβλεψη 5,1 τοις εκατό.
«Συζητήσαμε το ενδεχόμενο ενός στασιμοπληθωριστικού σοκ, όχι του πραγματικού στασιμοπληθωρισμού, καθώς δεν μιλάμε για αρνητική ετήσια ανάπτυξη», είπε το δεύτερο πρόσωπο που συμμετείχε στη συνάντηση.
«Αλλά η απειλή του πληθωρισμού θεωρήθηκε πιο άμεση και πραγματική».

Αγορές ομολόγων 

Η ευρεία οικονομική ανάπτυξη οδήγησε σε πτώση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων και μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου για τις πιο ριψοκίνδυνες οικονομίες, όπως αυτές του Νότου,  επειδή έλαβε ψώρα επειδή η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα προχώρησε σε αγορές ομολόγων ύψους τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτή η φάση φαίνεται να τελειώνει, επισημαίνεται από πολλούς αναλυτές.

Το γεωπολιτικό σοκ 

Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων έχουν χρησιμοποιηθεί ως προπέτασμα καπνού για να κρύψουν τις ρωγμές που προκαλούν αβεβαιότητα στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ο Oliver Blackbourn, διαχειριστής κεφαλαίων στην Janus Henderson Investors.
«Με ένα γεωπολιτικό σοκ αγνώστου διάρκειας και έντασης να βρίσκεται σε εξέλιξη , οι αγορές έχουν σαφώς εκπλαγεί από την απόφαση της ΕΚΤ να αρχίσει να μειώνει αυτό το [νομισματικό] δίχτυ ασφαλείας».

Ομόλογα για την ενέργεια

Τα ομόλογα του ευρώ υπέστησαν σημαντικό πλήγμα σε μια εβδομάδα κατά την οποία η ΕΚΤ επιτάχυνε απροσδόκητα τη λήξη της νομισματικής στήριξης των οικονομιών, επιπλέον καθώς και ειδήσεις για επικείμενες μεγάλες εκδόσεις χρέους από το μπλοκ για τη χρηματοδότηση δαπανών ενέργειας και προστασίας στον απόηχο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ιταλικά και γερμανικά ομόλογα

Ενώ η εξέλιξη του spread μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων, υποχώρησε ουσιαστικά την Τρίτη στο χαμηλότου 2020 λόγω ελπίδων για επιμερισμό του δημοσιονομικού κινδύνου, στη συνέχεια εκτοξεύτηκε για άλλη μια φορά την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 στο υψηλότερο σημείο απο το 2020, καθώς η Ρώμη ήταν σημαντικός ωφελούμενος τω αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Πληθωρισμός και πόλεμος στην Ουκρανία

Ομοίως, σημαντικές διακυμάνσεις καταγράφηκαν σε σχεδόν καθημερινή βάση λόγων από τη μία πλευρά μεταξύ της χρήσης των ομολόγων ως ασφαλούς καταφύγιο από τον πόλεμο στη Ουκρανία ή ως μέσο αφομοίωσης απωλειών εξαιτίας του πληθωρισμού.

Πλήγμα για την περιφέρεια

Η Citigroup Inc. και η JPMorgan Chase and Co. προτείνουν τώρα μείωση της έκθεση στο ιταλικό χρέος έναντι του γερμανικού, επειδή οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ ενδέχεται να ολοκληρωθούν εντός του τρίτου τριμήνου.
Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Citigroup υπολογίζουν spread στις 190 μονάδες βάσης από 160 που είναι σήμερα.
Οι traders της Choices προβλέπουν πτώση για το ευρώ, το οποίο πλησίασε το 1,08 δολ, σε χαμηλό από τον Μάιο του 2020.
Η περιφέρεια του μπλοκ «φοβάται μικρότερη στήριξη από την κεντρική τράπεζα», δήλωσε η Althea Spinozzi, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στο Saxo Financial Institution.
«Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι νομισματικές πολιτικές θα αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ενώ οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να θέσουν στόχο την ανάπτυξη.  41d4def344fac17d23bd0b70e85e068b_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης