Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Η αστάθεια των μετοχών λόγω Ουκρανίας ανάλογη με τον κίνδυνο της ελληνικής χρεοκοπίας 2012 - 2015 και τον Covid 19

Deutsche Bank: Η αστάθεια των μετοχών λόγω Ουκρανίας ανάλογη με τον κίνδυνο της ελληνικής χρεοκοπίας 2012 - 2015 και τον Covid 19
Η FED θα αυξήσει τα επιτόκια για να επιβραδύνει την οικονομία, ίσως και να δημιουργήσει ύφεση ώστε να επιτύχει τους νομισματικούς της στόχους.
Σχετικά Άρθρα

Η αστάθεια των ευρωπαϊκών μετοχών λόγω Ουκρανίας ανάλογη με τον κίνδυνο της ελληνικής χρεοκοπίας το 2012 και 2015 και τον Covid 19 αναφέρει σε ανάλυση της η γερμανική τράπεζα Deutsche bank.
Εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου αναταραχής των αγορών, η Deutsche Bank, εξετάζει εμπορεύματα, επιτόκια και μετοχές, καθώς και το δίλημμα στο οποίο βρίσκονται οι κεντρικές τράπεζες δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού.

Το ενεργειακό σοκ

Το ποσοστό διακύμανσης στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο αργό πετρέλαιο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών σε όρους δολαρίου, δείχνοντας πόσο ανορθόδοξες είναι οι τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα.

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου έχουν επίσης αυξηθεί προσεγγίζοντας ιστορικά υψηλά.
Ωστόσο, τόσο η διαφορά του ευρώ όσο και οι μεταβολές που σημειώθηκαν δεν είναι τόσο δραματικές όσο τον Δεκέμβριο 2021, υποδηλώνοντας ότι η αγορά πιστεύει τώρα ότι οι εξαιρετικά υψηλές τιμές θα διατηρηθούν.

Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά υψηλές σε σχέση με οτιδήποτε έχουμε δει στο παρελθόν, ενώ το πετρέλαιο βρίσκεται στο ανώτερο άκρο του ιστορικού εύρους σε πραγματικούς όρους

Σύμφωνα με την Deutsche bank, το πετρέλαιο είναι πολύ πάνω από την εύλογη αξία του σε σχέση με το δολάριο και την παγκόσμια ανάπτυξη.
Οι τιμές του πετρελαίου συνήθως διαπραγματεύονται +/- 30% γύρω από την εύλογη αξία.
Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται +90% πάνω από την εύλογη αξία.

Το πετρέλαιο ήταν καθοριστικός παράγοντας των προσδοκιών για τον πληθωρισμό την τελευταία δεκαετία…
Εκτιμάται ότι το σοκ στα βασικά προϊόντα να επηρεάζει τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Παρά τους φόβους ότι ο περιορισμός των προμηθειών φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη χρήση άνθρακα, οι τιμές του άνθρακα μειώθηκαν καθώς άμεσα πωλήθηκαν τα δικαιώματα πώλησης στα 60-80 ευρώ.

Υψηλό 60 ετών για το σιτάρι

Το σιτάρι σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση που έχει καταγραφεί στην ιστορία.
Πάνω από το τριπλάσιο της προηγούμενης εβδομαδιαίας αύξησης τα τελευταία 60 χρόνια

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου οι τεχνικές παραγωγής γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικές, γεγονός που έχει συγκρατήσει τις τιμές των σιτηρών.

Και άλλα σοκ…

  • Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου 2022 σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη εμπορευμάτων που έχει καταγραφεί
  • Η αστάθεια των επιτοκίων των ΗΠΑ έχει αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Αυτό φαίνεται στο κόστος των επιλογών αγοράς που λήγουν τους επόμενους 3 μήνες σε 10ετή επιτόκια ανταλλαγής USD.
  • Τα CDS της Αιγύπτου 5ετούς διάρκειας έχουν σημειώσει τεράστια άνοδο σε υψηλά όλων των εποχών, εν μέρει λόγω της αύξησης των εμπορευμάτων και των ανησυχιών για τον αντίκτυπο στον τουρισμό

Η αστάθεια των μετοχών συγκρίνεται με τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδος

Η αστάθεια των ευρωπαϊκών μετοχών ήταν ακραία και ανάλογη της πτώσης των εταιριών νέας τεχνολογίας στις ΗΠΑ το 2002, ανάλογη του σοκ που προκάλεσε ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος το 2012 και 2015 καθώς και του Covid

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωσαν μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις 20 ημερών που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 10ετίες, το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης ήταν ανάλογο με τα ομόλογα, αλλά τις τελευταίες ημέρες η αποσύνδεση διευρύνθηκε καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύθηκαν.

Έρχεται ύφεση;

Η Deutsche bank θέτει το ερώτημα, μήπως η αγορά μετοχών μας λέει ότι μια ύφεση είναι προ των πυλών;
Ας δούμε: ο S&P 500 τιμολογεί όντως τον κίνδυνο ύφεσης.
Ωστόσο οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης της ΕΕ, των αναδυόμενων αγορών και των ΗΠΑ είναι πολύ φθηνές έναντι του S&P 500;
Σύμφωνα με την D eutsche bank οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι πολύ φθηνές.
Στις ΗΠΑ, η μικρή κεφαλαιοποίηση έχει επιστρέψει κοντά στα χαμηλά της εποχής της έναρξης του Covid έναντι του S&P 500

Οι χαλαρές κεντρικές τράπεζες

Η νομισματική πολιτική της Fed είναι η πιο χαλαρή ιστορικά εκτός της περιόδου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Εξακολουθούν να είναι λάθος οι κινήσεις της Fed;
Ο πόλεμος μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες διακυμάνσεις στις προσδοκίες ή σε λάθη πολιτικής για τις κεντρικές τράπεζες.
Η Fed πρόκειται να ξεκινήσει έναν κύκλο σύσφιξης και η εξέλιξη αυτή δεν προοιωνίζεται καλή για αυτό τον οικονομικό κύκλο… ωστόσο εάν δεν ξεκινήσουν οι αυξήσεις, οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό θα είναι πολύ άσχημες.

Το παράδοξο

Οι αγορές τιμολογούν το επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed να είναι 36 μονάδες βάσης υψηλότερα το 2023-2024 από το 2025-2026.
Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει γρήγορα τα επιτόκια μετά την αύξηση των επιτοκίων, κάτι που μοιάζει με δύσκολη προσγείωση.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού

Η Fed έχει επίσης να αντιμετωπίσει την υψηλότερη αύξηση των τιμών των κατοικιών που έχει καταγραφεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Κάθε κύκλος αυξήσεων επιτοκίων της Fed στην εποχή των υψηλών χρεών κατέληγε πάντα σε οικονομική κρίση κάπου στον κόσμο.
Η FED θα αυξήσει τα επιτόκια για να επιβραδύνει την οικονομία, ίσως και να δημιουργήσει ύφεση ώστε να επιτύχει τους νομισματικούς της στόχους.
Η ΕΚΤ ήταν σχεδόν πάντα προκυκλική όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας… μπορούν να δικαιολογήσουν τη χαλάρωση με χαμηλότερες τιμές ενέργειας το 2014 και την μη σύσφυξη λόγω της υψηλότερης ενέργειας το 2022;
d1_1.jpg

d2_1.jpg

d3_1.jpg

d4_1.jpg
d5.jpg
d6_1.jpg
d7_1.jpg
d9_1.jpg

d10.jpg

d11.jpg
d12.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης