Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσει η Ρωσία - Οι δύο κίνδυνοι

Capital Economics: Τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσει η Ρωσία - Οι δύο κίνδυνοι
Η κρατική χρεοκοπία θα μπορούσε να αποτελέσει προοίμιο αθέτησης υποχρεώσεων από τις ρωσικές εταιρείες
Σχετικά Άρθρα
Προς χρεοκοπία για τα χρέη της σε ξένο νόμισμα οδεύει η Ρωσία, για πρώτη φορά από την Οκτωβριανή επανάσταση, σημειώνει η Capital Economics, η οποία επιχειρεί μία αποτίμηση των συνεπειών.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ενδεχόμενη χρεοκοπία δεν θα επηρεάσει την ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να αυτοχρηματοδοτηθεί και φαίνεται απίθανο να υπάρξουν σημαντικέςε επιπτώσεις σε άλλες οικονομίες.
Ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι μπορεί να αποτελέσει προοίμιο αθέτησης υποχρεώσεων από ρωσικές εταιρείες, των οποίων τα εξωτερικά χρέη είναι πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερα από αυτά του κράτους.

Έχει αποτιμηθεί η χρεοκοπία

Αν και μια χρεοκοπία θα ήταν συμβολική, φαίνεται απίθανο να έχει σημαντικές επιπτώσεις, τόσο στη Ρωσία όσο και αλλού, σημειώνουν οι αναλυτές.
Για τη Ρωσία, το κύριο κόστος είναι ο αποκλεισμός από τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές ή τουλάχιστον το υψηλότερο κόστος δανεισμού για παρατεταμένη περίοδο.
Αλλά οι κυρώσεις το προκαλέσει αυτό ούτως ή άλλως.
Τα σχετικά ισχυρά δημόσια οικονομικά σημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν εξαρτάται από ξένους επενδυτές για χρηματοδότηση.
Για τους ξένους επενδυτές, μια χρεοκοπία είναι σε μεγάλο βαθμό αποτιμημένη.
Τα ομόλογα κρατικού δολαρίου της Ρωσίας διαπραγματεύονται ήδη στα 20 σεντς στο δολάριο. (Βλ. Διάγραμμα 1.)
Και οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης υποδηλώνουν ότι οι πιστωτές έχουν ήδη υποτιμήσει τις συμμετοχές τους.
Επιπλέον, το συνολικό μέγεθος του ρωσικού κρατικού χρέους σε ξένο νόμισμα που κατέχουν μη κάτοικοι είναι σχετικά μικρό, περίπου στα 20 δισ. δολάρια. (Βλέπε Διάγραμμα 2.)
Ακόμα κι αν η κυβέρνηση σταματήσει τις πληρωμές σε ξένους επενδυτές για όλα τα κρατικά χρέη τους (τοπικού και εξωτερικού), το σύνολο των περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι μεγαλύτερο από το χρέος που η Αργεντινή αθέτησε το 2020, χωρίς να προκαλέσει τρόμο στις παγκόσμιες αγορές (αν και στην περίπτωση της Αργεντινής , οι τιμές των ομολόγων δεν έπεσαν αρκετά).

capital1_5.JPG

Οι δύο κίνδυνοι

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν δύο κίνδυνοι, σύμφωνα με την Capital Economics.
Πρώτον, ένα συστημικό ίδρυμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο στο ρωσικό κρατικό χρέος, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη οικονομική μετάδοση.
Και δεύτερον, μια κρατική χρεοκοπία θα μπορούσε να αποτελέσει προοίμιο αθέτησης υποχρεώσεων από τις ρωσικές εταιρείες - των οποίων τα εξωτερικά χρέη είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά της κυβέρνησης.
(Δείτε ξανά Διάγραμμα 2).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης