Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Καταιγισμός υποβαθμίσεων λόγω του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας - Τα τρία κανάλια της κρίσης

Moody’s: Καταιγισμός υποβαθμίσεων λόγω του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας - Τα τρία κανάλια της κρίσης
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η ρωσική εισβολή επέτεινε τις πληθωριστικές πιέσεις και τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αναστρέφοντας τις αναπτυξιακές τάσεις
Σχετικά Άρθρα

Νέοι κίνδυνοι και υποβαθμίσεις ελλοχεύουν για την αγορά ομολόγων και, ακολούθως, για τις οικονομίες, λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, γεγονός το οποίο επιτείνει το τρέχον κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Moody’s.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η ρωσική εισβολή επέτεινε τις πληθωριστικές πιέσεις και τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αναστρέφοντας τις αναπτυξιακές τάσεις.
Άλλωστε, ο σοβαρός αντίκτυπος από τις στρατιωτικές συγκρούσεις αντικατοπτρίζεται στην υποβάθμιση των κρατικών αξιολογήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τη Moody’s, οι δυτικές κυρώσεις και οι επακόλουθες αντικυρώσεις της Ρωσίας έχουν αυξήσει τους κινδύνους αθέτησης υποχρεώσεων ακόμη και για εκδότες χρέους με σχετικά ισχυρά πιστωτικά προφίλ – ο αντίκτυπος είναι παγκόσμιος.

Τρία κανάλια

Ενώ η διάρκεια της κρίσης είναι ακόμα αβέβαιη, η σοβαρότητά της είναι ήδη υψηλή και μεταδίδεται στο παγκόσμιο πιστωτικό τοπίο μέσω των τριών βασικών καναλιών που συζητούνται παρακάτω.

1 Οι κραδασμοί στις τιμές των εμπορευμάτων θα επιδεινώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και θα ασκήσουν πιέσεις στην κατανάλωση.
Οι χώρες που εισάγουν πετρέλαιο θα βιώσουν ένα σοκ και σοβαρά ζητήματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών – ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους.
Το κόστος θα αυξηθεί για εταιρείες που εξαρτώνται από την ενέργεια, πιέζοντας τα περιθώρια κέρδους και, ενδεχομένως, οδηγώντας σε οριστική παύση λειτουργίας, σε ορισμένες περιπτώσεις
Οι τιμές για γεωργικά προϊόντα όπως το σιτάρι, το ηλιέλαιο και το καλαμπόκι έχουν επίσης αυξηθεί.
Εάν παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, μαζί με άλλα αυξανόμενα κόστη, θα αποδυναμώσουν περαιτέρω την αγοραστική δύναμη.

2 Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι διακοπές οι αναστολές στη λειτουργία των επιχειρήσεων και η αστάθεια της χρηματοπιστωτικής αγοράς θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις
Οι οικονομικές κυρώσεις έχουν αυξήσει δραστικά τους κινδύνους διασυνοριακών πληρωμών και συμβάλλουν στην οικονομική και χρηματοπιστωτική αναταραχή τόσο στη Ρωσία, η οποία ότι θα περιπέσει σε ύφεση φέτος όσο και παγκοσμίως.
Επίσης, η απόφαση μεγάλων παγκόσμιων πετρελαϊκών εταιρειών να εγκαταλείψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στη Ρωσία πιθανότατα θα οδηγήσει σε απομειώσεις.
Ο συνδυασμός της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, των υψηλότερων τιμών στα εμπορεύματα, των κλιμακούμενων κυρώσεων και των περιφερειακών επιχειρηματικών διαταραχών αντανακλάται στην αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Εάν αυτό μεταφραστεί σε σημαντική και εκτεταμένη συμπίεση της ρευστότητας, θα αποδυναμώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης για εκδότες υψηλής απόδοσης παγκοσμίως, και ειδικά για τις αναδυόμενες αγορές που βασίζονται στις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων.
Με την πάροδο του χρόνου, τα ασφάλιστρα κινδύνου θα αυξηθούν ώστε να αντανακλούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

3 Πρόσθετες προκλήσεις θα προέκυπταν στην περίπτωση μιας κλιμακούμενης ή ευρύτερης στρατιωτικής σύγκρουσης.
Η σύγκρουση εγείρει κινδύνους για την ασφάλεια σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα για τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με την Ουκρανία.
Έχει δε ήδη οδηγήσει σε αυξήσεις των προγραμματισμένων αμυντικών δαπανών σε ορισμένες χώρες.
Η στρατιωτική σύγκρουση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο συχνότερων και σοβαρών κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ουκρανίας και πιθανώς άλλων στόχων.
Επιπλέον, ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων υπολογίζεται σε 2 εκατομμύρια και αυξάνεται.
Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους στις χώρες υποδοχής, ανάλογα με τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της κρίσης, και θα επιβαρύνει κάπως τα δημόσια οικονομικά τους.
Ακόμη και αν η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας επιλυθεί σχετικά γρήγορα, oι κυρώσεις και άλλα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για το άμεσο μέλλον.

Η έκθεση των εκδοτών στα τρία κανάλια κινδύνου θα ποικίλλει ανά περιοχή, τομέα και προφίλ εκδότη.
Οι διάχυση της κρίσης, λέει η Moody’s, μέσω καθενός από τα παραπάνω κανάλια είναι ήδη εμφανείς.
Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη είναι εκτεθειμένα και στα τρία κανάλια πιστωτικού αντίκτυπου, όπως και οι αναδυόμενες αγορές, οι οποίες έχουν επίσης έκθεση σε ένα ή περισσότερα κανάλια - οι υψηλότερες τιμές στα εμπορεύματ τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και αποδυναμώνουν το εμπόριο, η αύξηση στις τιμές των τροφίμων διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και επιδεινώνει τις κοινωνικές εντάσεις, ενώ οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες εγκυμονούν κινδύνους ρευστότητας για κράτη και επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης