Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα μεγάλο στασιμοπληθωριστικό σοκ - Σε δύσκολη θέση οι κεντρικές τράπεζες

BlackRock: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα μεγάλο στασιμοπληθωριστικό σοκ - Σε δύσκολη θέση οι κεντρικές τράπεζες
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει πως σε αυτό το περιβάλλον, η προτίμηση των επενδυτών θα πρέπει να είναι στραμμένη στις μετοχές ανεπτυγμένων μετοχών
Σχετικά Άρθρα
Πλήγμα στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς αυξάνεται ο πληθωρισμός και την ίδια στιγμή περιορίζεται η ανάπτυξη, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της BlackRock.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, ο πόλεμος έχει υψηλό οικονομικό τίμημα, λόγω της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας. «Πρόκειται για ένα σημαντικό σοκ προσφοράς που προστίθεται σε ένα ήδη υπάρχον, και βλέπουμε ότι οδηγεί σε υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη ανάπτυξη, ειδικά στην ευρωζώνη» αναφέρεται στην ανάλυση και τονίζεται ότι το γεγονός αυτό φέρνει τις κεντρικές τράπεζες σε δύσκολη θέση, καθώς η προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού θα είναι πιο δαπανηρή, ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορεί να μετριαστεί το αναπτυξιακό σοκ.

«Προτιμούμε μετοχές αναπτυγμένων αγορών, σε αυτό το πληθωριστικό περιβάλλον» υπογραμμίζουν οι αναλυτές.
Capture_172.JPG
Σύμφωνα με την BlackRock, ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας, βάζοντας εμπόδιο στην ανάπτυξη και επιδεινώοντας τον πληθωρισμό. Η Ευρώπη είναι πιο εκτεθειμένη. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί πάνω από τα υψηλά του 2021, προτού αντιστραφούν λίγο την περασμένη εβδομάδα.
Η μεγάλη διαφορά με το 2021 είναι ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας είναι πλέον η αιτία για το πλήγμα που δέχεται η οικονομική ανάκαμψη, ενώ το 2021 ήταν το αποτέλεσμα της ισχυρής ανάπτυξης. Ο... ένοχος είναι η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο σε μια ήδη σφιχτή αγορά.
Η ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομίας από το σοκ του κορωνοϊού το 2021 είχε ήδη αποκαλύψει αναντιστοιχίες στην προσφορά και τη ζήτηση ενέργειας της περιοχής. Αυτό επιδεινώθηκε από ένα μείγμα γεωπολιτικών παραγόντων και διαταραχών εφοδιασμού που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, καθώς τα ευρωπαϊκά αποθέματα ήταν χαμηλά. Η πρόσφατη άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών ενέργειας έχει ωθήσει την ενεργειακή επιβάρυνση της περιοχής ως ποσοστό του ΑΕΠ πάνω από τα επίπεδα που είχαν φτάσει στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από αυτό.
Σύμφωνα με τη BlackRock, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αντίκτυπος του τρέχοντος ενεργειακού σοκ για την Ευρώπη θα μπορούσε να είναι αντίστοιχος με προηγούμενα σοβαρά επεισόδια όπως το εμπάργκο πετρελαίου του 1973.

Παγκόσμιο σοκ

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας είναι ένα παγκόσμιο σοκ. Κατά την άποψη της BlackRock, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα μεγάλο στασιμοπληθωριστικό σοκ. Οι αναλυτές διεθνώς μειώνουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη και αυξάνουν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό. Αυτό δεν έχει τελειώσει και η BlackRock πιστεύει ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ΕΚΤ υποτιμούν τον αντίκτυπο του σοκ στην οικονομία. Οι ΗΠΑ είναι σε καλύτερη θέση, καθώς το σοκ είναι μικρότερο από προηγούμενες ενεργειακές κρίσεις. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης μεγαλύτερο μαξιλάρι ανάπτυξης χάρη στην δυναμική της ισχυρής επανεκκίνησης – ακόμα κι αν κάποια ευρωπαϊκή αδυναμία μεταδοθεί.

Η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών

Πώς θα αντιδράσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στον δηλητηριώδη συνδυασμό της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της αύξησης του πληθωρισμού; Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα πιστεύει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ομαλοποιήσουν την πολιτική τους, καθώς η οικονομία δεν χρειάζεται πλέον τόνωση. Επομένως τα επιτόκια θα κινηθούν υψηλότερα. Η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις αγορές assets και άφησε ανοιχτή την πόρτα για αύξηση επιτοκίων φέτος – την πρώτη για εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η Fed αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη της αύξηση επιτοκίων μετά το σοκ του κορωνοϊού, ενώ η Bank of England και μια σειρά από κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών πρόκειται να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά ή να τα αυξήσουν.
Η BlackRock εξακολουθεί να βλέπει μια ιστορικά σιωπηλή σωρευτική απάντηση στον πληθωρισμό. Η πιο επιθετική σύσφιξη θα είχε υπερβολικά υψηλό κόστος για την ανάπτυξη και την απασχόληση και είναι σαφές πως οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να ζήσουν με τον πληθωρισμό. Αλλά είναι δύσκολο τελικά οι κεντρικές τράπεζες να λειτουργήσουν ως «διασώστες» για να σταματήσουν μια επιβράδυνση της ανάπτυξης σε αυτό το πληθωριστικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με την ίδια ανάπτυξη, το συμπέρασμα είναι: οι κεντρικές τράπεζες είναι λιγότερο πιθανό να διαμορφώσουν τα μακροοικονομικά αποτελέσματα στο μέλλον. Κατά συνέπεια το βάρος πέφτει στη δημοσιονομική στήριξη. Ο πόλεμος έχει αυξήσει την προοπτική δημοσιονομικών κινήτρων για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας και αύξησης των αμυντικών δαπανών, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο.

Οι κίνδυνοι

Το επικείμενο χτύπημα στην ανάπτυξη μείωσε τον κίνδυνο οι κεντρικές τράπεζες να πατήσουν φρένο και να αυξήσουν επιθετικά τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό. Ποιοι είναι λοιπόν οι κίνδυνοι; Βραχυπρόθεσμα, η κλιμάκωση του πολέμου και τα περισσότερα σοκ στον ενεργειακό εφοδιασμό είναι βασικοί καταλύτες για κινήσεις της αγοράς με μεγαλύτερο κίνδυνο. Η BlackRock βλέπει τον κίνδυνο να μην παγιωθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν απότομα τα επιτόκια. Οι τιμές της ενέργειας οδηγούν τώρα την ανάπτυξη, αντί να είναι αποτέλεσμα αυτής. Αυτό εγείρει το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού –κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν λόγω της ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας.

Οι επενδύσεις

Τι σημαίνει αυτό για τις επενδύσεις; Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι προτιμούν να αναλαμβάνουν ρίσκο σε μετοχές στις αναπτυγμένες αγορές, σε αυτό το πληθωριστικό περιβάλλον των αρνητικών πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το παγκόσμιο ενεργειακό σοκ θα βλάψει τα εταιρικά κέρδη, ειδικά στην Ευρώπη. Οι πρόσφατες διορθώσεις των αγορών το αντικατοπτρίζουν και οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι ιδιαίτερα προσανατολισμένες προς την παγκόσμια ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης