Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προκλητική ανάλυση του Institute for the Study of War (ΗΠΑ) – Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε αδιέξοδο, θα κρατήσει μήνες

Προκλητική ανάλυση του Institute for the Study of War (ΗΠΑ) – Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε αδιέξοδο, θα κρατήσει μήνες
Το Institute for the Study of War προτρέπει την Δύση να συνεχίσει να στηρίζει με οπλικά συστήματα την Ουκρανία ώστε να συνεχίσει την άμυνα συντηρώντας το αδιέξοδο…
Σχετικά Άρθρα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε αδιέξοδο και θα κρατήσει μήνες είναι το βασικό συμπέρασμα του αμερικανικού Institute for the Study of War το οποίο παρακολουθεί και αναλύει σε καθημερινή βάση την έκβαση της ρωσικής εκστρατείας στην Ουκρανία.
Το Institute for the Study of War προτρέπει την Δύση να συνεχίσει να στηρίζει με οπλικά συστήματα την Ουκρανία ώστε να συνεχίσει την άμυνα συντηρώντας το αδιέξοδο…

Τι αναφέρει το αμερικανικό Institute for the Study of War

Η αρχική ρωσική εκστρατεία για εισβολή και κατάκτηση της Ουκρανίας κορυφώνεται χωρίς να επιτευχθούν οι στόχοι της - ηττάται, με άλλα λόγια.
Ο πόλεμος βρίσκεται σε αδιέξοδο σε μεγάλο μέρος του πολεμικού θεάτρου.
Όμως ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και δεν είναι πιθανό να τελειώσει σύντομα.
Ούτε η έκβαση του πολέμου είναι ακόμη ξεκάθαρη.
Οι Ρώσοι μπορεί να κερδίσουν ακόμα.
Οι Ουκρανοί μπορεί να κερδίσουν.
Ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί και να εμπλέξει και άλλες χώρες ή θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια μεγαλύτερης κλίμακας εκδοχή του αδιεξόδου στην ανατολική Ουκρανία που είχε διατηρηθεί από το 2014 έως την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Η αποτυχία της αρχικής στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας σηματοδοτεί ωστόσο μια σημαντική εξέλιξη που έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την εκτέλεση δυτικών στρατιωτικών, οικονομικών και πολιτικών στρατηγικών.
Η Δύση πρέπει να συνεχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία με τα όπλα που χρειάζεται για να πολεμήσει…

Οι τεχνικοί όροι «αδιέξοδο», «εκστρατεία» και «κορύφωμα» μπορούν να μπερδέψουν τον απλό αναγνώστη που δεν είναι εξοικειωμένος με τη στρατιωτική ορολογία.
Η ανάλυση αυτή προσφέρει μια εξήγηση αυτών των όρων με αναφορά σε ιστορικά παραδείγματα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναγνωρίζοντας ότι οι ιστορικές αναλογίες είναι πάντα περιορισμένες.

Μια εκστρατεία είναι ένα σημαντικό στρατιωτικό εγχείρημα που ξεκινάει ως μέρος μιας πολεμικής προσπάθειας για την επίτευξη ενός ή περισσότερων στόχων που είναι απαραίτητοι αλλά όχι απαραίτητα επαρκείς για την επίτευξη των συνολικών πολεμικών στόχων.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε πριν από σχεδόν ένα μήνα ήταν ένα τέτοιο εγχείρημα - οι στόχοι της να καταλάβει το Κίεβο και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να αντικαταστήσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας, να καταστρέψει τον ουκρανικό στρατό και να επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο Putin να θέσει πολιτικούς, οικονομικούς όρους και συνθήκες ασφαλείας στην ουκρανική επικράτεια σύμφωνα με τις προτιμήσεις του.

Είναι χρήσιμο να συγκρίνουμε την αρχική εκστρατεία του Putin με τη γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1941.
Οι γερμανικοί στόχοι ήταν να καταλάβουν το Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη), τη Μόσχα και την Ουκρανία για να καταρρεύσει η ΕΣΣΔ γρήγορα.
Οι Γερμανοί κατέστρεψαν τεράστια τμήματα του σοβιετικού στρατού, πολιόρκησαν το Λένινγκραντ, έφτασαν στα περίχωρα της Μόσχας και στη συνέχεια η εκστρατεία κορυφώθηκε τον χειμώνα του 1941.
Όπως οι Ρώσοι στην Ουκρανία σήμερα, οι Γερμανοί το 1941 συνέχισαν να προσπαθούν να φέρουν περισσότερη μαχητική ισχύ στο μέτωπο με στόχο να εξαπολύσουν ολοένα και μεγαλύτερες επιθέσεις κατά της Μόσχας πολύ πέρα από το σημείο της φθίνουσας απόδοσης - κάτι που είναι ένα σημάδι ότι μια εκστρατεία έχει κορυφωθεί.
Οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να επιτύχουν κανέναν από τους στόχους τους.

Ωστόσο, η γερμανική εκστρατεία κορυφώθηκε με το Λένινγκραντ να πολιορκείται και παρέμεινε πολιορκημένο για σχεδόν 900 ημέρες.
Αλλά η εκστρατεία του 1941 ηττήθηκε αναμφισβήτητα, οι Γερμανοί πέρασαν στην άμυνα, οι Σοβιετικοί ξεκίνησαν μια αντεπίθεση και στη συνέχεια οι Γερμανοί ξεκίνησαν μια νέα εκστρατεία το 1942 που κορυφώθηκε στο Στάλινγκραντ.
Το Λένινγκραντ παρέμεινε πολιορκημένο όλη την ώρα.
Έτσι, μια εκστρατεία μπορεί να τελειώσει με μια μεγάλη πόλη (πολύ μεγαλύτερη από τη Μαριούπολη, για παράδειγμα) να πολιορκείται, ο πόλεμος να μην έχει τελειώσει, και οι δύο πλευρές να πολεμούν, και ωστόσο η εκστρατεία μπορεί να έχει αποτύχει. Αυτή είναι η κατάσταση που πιθανότατα αντιμετωπίζουν τώρα οι Ρώσοι στην Ουκρανία.
Αλλά οι Γερμανοί είχαν ακόμη μια ευκαιρία το 1942 (αν και οι ιστορικοί διαφωνούν για το πόσες πιθανότητες είχαν).
Ο πόλεμος δεν είχε τελειώσει παρά μόνο το 1945 και εκατομμύρια πέθαναν τα επόμενα χρόνια.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν έφτασε ποτέ σε αδιέξοδο στην Ευρώπη.
Οι αντίπαλοι εναλλάσσονταν με επιθετικές και αμυντικές εκστρατείες αλλά σχεδόν πάντα κινούνταν.
Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η επιτομή του αδιεξόδου.
Το αδιέξοδο σε αυτή τη σύγκρουση, όπως και σε άλλες, κατέληξε σε πολύ σκληρές και άσχημες μάχες με πολλές απώλειες και από τις δύο πλευρές.
Το αδιέξοδο συχνά περιλαμβάνει μεγάλες και αιματηρές μάχες.
Οι μάχες του Somme, του Verdun και του Passchendaele διεξήχθησαν σε συνθήκες αδιεξόδου.
Εκατοντάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν σε εκείνες τις μάχες.
Και τα αδιέξοδα μπορούν τελικά να σπάσουν, όπως ήταν τελικά αυτό στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η μία ή η άλλη πλευρά μπορεί να χάσει τη θέλησή της.
Η μία ή η άλλη πλευρά μπορεί να αποκτήσει έναν νέο σύμμαχο (όπως οι ΗΠΑ στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο).
Η μία ή η άλλη πλευρά μπορεί να αποκτήσει ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα, αν και αυτό είναι λιγότερο συνηθισμένο (και ήταν λιγότερο σημαντικό στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο από την είσοδο των ΗΠΑ).
Η μία ή η άλλη πλευρά μπορεί απλώς να καταρρεύσει (όπως η Ρωσία το 1917).
Πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν στο πλαίσιο ενός τεράστιου όγκου μάχης και θανάτων, όλα σε συνθήκες αδιεξόδου. Αυτή είναι η πιο πιθανή πορεία της ιστορίας… που βλέπουμε στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή.

Η εκτίμηση του Institute for the Study of War είναι ότι η ρωσική εκστρατεία έχει κορυφωθεί και ότι προκύπτουν συνθήκες αδιεξόδου βασίζεται στις εκτιμήσεις, που παρουσιάζονται προσεκτικά σε πολλές πλήρως τεκμηριωμένες εκθέσεις που δημοσιεύονται στον ιστότοπο (όχι μόνο χάρτες) και επικυρώνονται όλο και περισσότερο από αναφορές από διάφορες βάσεις πληροφοριών στην Δύση, ότι η Οι Ρώσοι δεν έχουν την ικανότητα να φέρουν νέα αποτελεσματική μαχητική ισχύ στον πόλεμο σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Για να το πετύχουν αυτό οι ρώσοι θα απαιτηθούν μήνες.
Αν δεν συμβεί κάτι αξιοσημείωτο για να σπάσει το αδιέξοδο που τώρα κυριαρχεί, το αδιέξοδο είναι πιθανό να διαρκέσει για μήνες.

Και φυσικά μπορεί να κάνουμε λάθος αναφέρει το Institute for the Study of War.
Τι θα μπορούσε να συμβεί:

+Οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να καταρρεύσουν. Θα μπορούσαν να ξεμείνουν από απαραίτητα υλικά ή θέληση.
Αυτό φαίνεται απίθανο.

+Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο να συνδυάσουν μια αρκετά μεγάλη αποτελεσματική μηχανοποιημένη δύναμη για να περικυκλώσουν το Κίεβο, να απομονώσουν τη Ζαπορίζια και τη Ντνίπρο ή να σπάσουν τις γραμμές άμυνας της Ουκρανίας και να κατακτήσουν το Κίεβο.
Η εκτίμησή είναι ότι οι Ρώσοι δεν έχουν την ικανότητα να το κάνουν αυτό με βάση τη μελέτη για τις επιδόσεις τους και το εφεδρικό σύστημα του στρατού τους.
Αυτή η αξιολόγηση είναι η βάση για την έκκλησή μας ότι αυτή η εκστρατεία έχει κορυφωθεί.
Αλλά θα μπορούσαμε να κάνουμε λάθος, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο να δημιουργήσουν μια τόσο νέα, αποτελεσματική δύναμη σε κλίμακα και γρήγορα, και στη συνέχεια να αλλάξουν εντελώς την προσέγγιση τους και να ξεκινήσουν μια ξαφνική και αποφασιστική εκστρατεία.

+Οι Ρώσοι μπορούσαν να συγκεντρώσουν αρκετό πυροβολικό, πυραύλους και αεροπορική δύναμη για να καταστρέψουν τις ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις, δίνοντας την δυνατότητα στις εξασθενημένες ρωσικές δυνάμεις την ευκαιρία να ανακτήσουν την πρωτοβουλία και να επιτύχουν τους στόχους τους.
Αυτός είναι ο πιθανότερος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να παραποιηθεί η αξιολόγησή μας, αλλά εξακολουθεί να είναι απίθανο.
Οι Ρώσοι επιδεικνύουν περιορισμούς στην ικανότητά τους να εκτοξεύονται μαζικά από αέρα, πυροβολικό, πυραύλους και ρουκέτες, συμπεριλαμβανομένης της ταλαιπωρίας από προφανή και σοβαρά προβλήματα επιμελητείας και παραγωγής που είναι απίθανο να μπορέσουν να επιλύσουν γρήγορα.
Είναι πολύ δύσκολο, επιπλέον, να επιτευχθούν τόσο αποφασιστικά αποτελέσματα με πυροβολικό που να αντισταθμίζουν την αδυναμία των ρωσικών μηχανοκίνητων δυνάμεων.

Οι προαναφερθείσες επιλογές θα σήμαιναν ότι η κρίση του Institute for the Study of War ότι αυτή η ρωσική εκστρατεία ολοκληρώθηκε ήταν λάθος.
Δημοσιεύσαμε την εκτίμησή μας ότι αυτή η ρωσική εκστρατεία έχει κορυφωθεί επειδή έχει σημαντικές, συνέπειες για τη πολιτική στην Δύση.
Εάν η εκτίμησή μας είναι σωστή, τότε η Δύση πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειες για να εφοδιάσει την Ουκρανία με όλα τα υλικά που θα χρειαστεί για να επιβιώσει ως χώρα και να συνεχίσει να πολεμά σε συνθήκες αδιεξόδου και πολιορκίας, που θα είναι βάναυσες.
Η Δύση θα πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία να σταθεροποιήσει μια λειτουργική οικονομία στα μη κατεχόμενα εδάφη της που μπορεί να επιβιώσει ακόμη και υπό συνεχή ρωσική επίθεση.
Θα πρέπει να προχωρήσει πέρα από την παροχή συγκεκριμένων αμυντικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας στους Ουκρανούς στρατιώτες και σχεδιάσει πως θα διατηρηθεί η Ουκρανία στην ζωή κατά τη διάρκεια ενός μακροχρόνιου πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης