Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί ξαφνικά οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την Ουκρανία; - Πως τα πυρηνικά όπλα αποτελούν χρήσιμο εργαλείο στρατηγικής

Γιατί ξαφνικά οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την Ουκρανία; - Πως τα πυρηνικά όπλα αποτελούν χρήσιμο εργαλείο στρατηγικής
Ενώ ο Putin ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο με την εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ έστρωσαν το χαλί για να πραγματοποιηθεί αυτή η ειδική στρατιωτική επιχείρηση
Σχετικά Άρθρα

Τα ερωτήματα είναι πολλά.
Γιατί ξαφνικά οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την Ουκρανία;
Γιατί ΝΑΤΟ και Ρωσία απειλούν εκατέρωθεν με πυρηνικά όπλα;

Κατά τη διάρκεια των 70 ετών που υπήρχε η Σοβιετική Ένωση, η Ουκρανία ήταν αναπόσπαστο μέρος της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).
Ωστόσο, αυτή η γεωγραφική και πολιτική πραγματικότητα δεν αποτελούσε απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μια Ρωσία και μια Ουκρανία και οι δύο εντός της ΕΣΣΔ, ήταν μια αποδεκτή πραγματικότητα που δεν θεωρήθηκε απειλή στα 70 χρόνια που ήταν ενωμένες.

Ωστόσο, σήμερα, εξαιτίας ενός μηνός πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, για το ποιος θα ελέγχει την Κριμαία, το Donbass και τις ακτές της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας της Ουκρανίας, η Αμερική φαίνεται πιο κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την κουβανική κρίση πυραύλων του 1962.
Γιατί;
Ας δούμε πρώτα τι διακυβεύεται.

Ποια ακριβώς είναι η απειλή που παρουσιάζεται στην Δύση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που είναι τόσο σοβαρή που θα μπορούσε να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη χρήση από τη Ρωσία πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης εναντίον των ΗΠΑ και της Δύσης;

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin έχει επανειλημμένα υπαινιχθεί την χρήση τέτοιων όπλων, εάν το ΝΑΤΟ παρέμβει στον πόλεμο της Ουκρανίας και η Ρωσία αντιμετωπίσει ήττα ή σε περίπτωση «υπαρξιακής» απειλής για το ρωσικό έθνος.

Ακούμε από τις ηθικές μας ελίτ ότι η ηθική μας προστάζει να επέμβουμε για να σώσουμε τον ουκρανικό λαό από τις καταστροφές ενός πολέμου που ήδη έχει οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδες ουκρανούς.

Ποια θα ήταν όμως η δικαιολογία για την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην Ουκρανία;
Τη χρονιά που η Ώρα των Φιλελευθέρων έφτασε στην Αμερική με το New Deal, το 1933, ο πρόσφατα εκλεγμένος Franklin D. Roosevelt αναγνώρισε επίσημα το καθεστώς δολοφόνων του Ιωσήφ Στάλιν ως τη νόμιμη κυβέρνηση μιας ΕΣΣΔ υπό τη Ρωσία.
Ο Franklin D. Roosevelt συναντήθηκε προσωπικά με τον σοβιετικό υπουργό Εξωτερικών Maxim Litvinov, ακόμη και όταν το Holodomor, η αναγκαστική λιμοκτονία των Ουκρανών αγροτών και των μικροκαλλιεργητών, των κουλάκων και των οικογενειών τους, είχε υλοποιηθεί.
Το Holodomor αποτελεί μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία καθώς το σταλινικό καθεστώς επέβαλλε λιμοκτονία στους ουκρανούς.
Ο Walter Duranty, ο ρεπόρτερ των New York Times στη Μόσχα, κέρδισε το Πούλιτζερ για τη ανακάλυψη αυτού του ακραίου εγκλήματος του αιώνα με τους νεκρούς που υπολογίζονται σε 4 εκατομμύρια.

Το ερώτημα παραμένει:
Πότε η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έγινε θέμα τόσο ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ που θα κινδυνεύαμε με πόλεμο, ή ακόμη και με πυρηνικό πόλεμο, με τη Ρωσία;

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Φτάσαμε εδώ επειδή οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν τον Ψυχρό Πόλεμο ως ευκαιρία να μεταφέρουν το ΝΑΤΟ, σε χώρες όπως της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας. Στη συνέχεια, επιχείρησαν να φέρουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, τη συνιστώσα δημοκρατία της παλιάς Σοβιετικής Ένωσης που έχει την μεγαλύτερη και βαθύτερη ιστορία με την Ρωσία.

Έτσι, ενώ ο Putin ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο με την εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ έστρωσαν το χαλί για να πραγματοποιηθεί αυτή η ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Έσπρωξαν την στρατιωτική συμμαχία, το ΝΑΤΟ, που δημιουργήθηκε το 1949 για να περιορίσει και, αν χρειαστεί, να πολεμήσει τη Ρωσία, 1.000 μίλια ανατολικά, ακριβώς στα σύνορα της Ρωσίας.
Στη δεκαετία του 1930, όταν η Βρετανίδα Lady Astor ρωτήθηκε αν ήξερε πού γεννήθηκε ο Χίτλερ, απάντησε: «Βερσαλλίες».
Και απάντησε σωστά.
Στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού το 1919, η οποία κατέληξε στη Συνθήκη των Βερσαλλιών, γερμανοί και εδάφη ι αποκόπηκαν από τη γερμανική κυριαρχία και διανεμήθηκαν σε ορισμένα κράτη σε όλη την Ευρώπη.
Όταν σταθούμε ξανά στα πόδια μας, θα πάρουμε πίσω ότι χάσαμε, είχε αναφέρει ο στρατηγός Hans von Seeckt του Γερμανικού Γενικού Επιτελείου.

Ακούμε προειδοποιήσεις ότι εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ θα αντιδράσει στρατιωτικά.
Αλλά εάν δεν δεχθεί κανένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ, γιατί το ΝΑΤΟ να απαντήσει σε μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία;
Αν και σήμερα είναι εκτός νόμου, τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από όλους τους βασικούς συμμετέχοντες στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών.
Όσο για τα πυρηνικά και ατομικά όπλα, μόνο οι Αμερικανοί τα έχουν χρησιμοποιήσει έως σήμερα… και αυτό αποτελεί οξύμωρο σχήμα.

Και ενώ επικρίνονται οι ρώσοι επειδή βομβαρδίζουν πόλεις, οι Βρετανοί και οι Γερμανοί το έπραξαν συστηματικά και εν συνεχεία οι ΗΠΑ τελειοποίησαν τους βομβαρδισμούς πόλεων όπως η Κολωνία, το Αμβούργο, το Βερολίνο, η Δρέσδη και το Τόκιο.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας, που έχει υπερβεί τον ένα μήνα, απέδειξε τη χρησιμότητα των πυρηνικών όπλων.
Οι απειλές του Putin του ρώσου Προέδρου ότι θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά όπλα ανάγκασε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αρνηθούν κατηγορηματικά το αίτημα της Ουκρανίας που ζητούσε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
Και καθώς η απειλή της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα έχει αποτρέψει το ΝΑΤΟ από το να επέμβει υποστηρίζοντας την Ουκρανία σε αυτόν τον πόλεμο, άλλα κράτη που κατέχουν πυρηνικά πήραν το μήνυμα:
Η κατοχή πυρηνικών μπορεί να αποτρέψει ακόμη και τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, η κατοχή πυρηνικών θα αποτελεί στο μέλλον ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί...

Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερα είναι τα δεινά και οι απώλειες από όλες τις πλευρές.
Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες και πολίτες είναι ήδη νεκροί, με 10 εκατομμύρια να έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους, το ένα τρίτο αυτού του αριθμού έχουν καταφύγει σε γειτονικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

Όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ο Putin να καταφύγει σε αδιάκριτους βομβαρδισμούς για να εξοντώσει την αντίσταση και τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επεκταθεί ο πόλεμος στην Ευρώπη του ΝΑΤΟ.
Εν τω μεταξύ, σχεδόν 5.000 μίλια μακριά από το Κίεβο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, δηλαδή στις ΗΠΑ δεν λείπουν αυτοί που ονειρεύονται την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο και αυτοί είναι που συντηρούν τα τύμπανα πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης