Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Institute for the study of war: Η Ρωσία ακόμη δεν έχει εγκαταλείψει θέσεις στο Κίεβο – Σχεδιάζει να διοικήσει ουκρανικά εδάφη

Institute for the study of war: Η Ρωσία ακόμη δεν έχει εγκαταλείψει θέσεις στο Κίεβο – Σχεδιάζει να διοικήσει ουκρανικά εδάφη
Η Ρωσία θα διοικήσει τα κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία επικεντρώνεται σε Donbass και Μαριούπολη αλλά δεν έχει εγκαταλείψει θέσεις στο Κίεβο αναφέρει το αμερικανικό Institute for the study of war.
Το αμερικανικό ινστιτούτο που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα του πολέμου καθημερινά στην Ουκρανία εμφανίζει μια μεροληψία υπέρ της Ουκρανίας αλλά έχει μια χρησιμότητα καθώς παρουσιάζει κάθε μέρα έκθεση προόδου της ρωσικής εισβολής.

Τι συνέβη στις 31 Μαρτίου 2022;

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν πολλές τοπικές αντεπιθέσεις γύρω από το Κίεβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία και προς τη Kherson (Χερσώνα) στις 31 Μαρτίου, πιέζοντας με επιτυχία τις ρωσικές δυνάμεις και επιδιώκοντας να διακόψουν τις συνεχιζόμενες εναλλαγές ρωσικών στρατευμάτων.
Οι ουκρανικές δυνάμεις βορειοδυτικά του Κιέβου ώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις βόρεια του αυτοκινητόδρομου E-40 και πιθανότατα θα επιτεθούν στις ρωσικές δυνάμεις στις περιοχές Bucha και Hostomel τις επόμενες ημέρες.
Οι ουκρανικές δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν τις περιορισμένες ρωσικές αποσύρσεις ανατολικά του Brovary για να ανακαταλάβουν εδάφη στις περιφέρειες του Κιέβου και του Chernihiv.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα διεξήγαγαν αντεπιθέσεις προς το Sumy τις τελευταίες 24 ώρες, αν και το Institute for the study of war δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτές τις αναφορές.
Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες αντεπιθέσεις στη βόρεια περιφέρεια της Kherson.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθετικές επιχειρήσεις μόνο στο Donbass και κατά της Μαριούπολης τις τελευταίες 24 ώρες και δεν σημείωσαν καμία σημαντική προέλαση.

Οι ρωσικές προσπάθειες να αναδιατάξουν κατεστραμμένες μονάδες από τους άξονες του Κιέβου και του Sumy στην ανατολική Ουκρανία είναι απίθανο να επιτρέψουν στις ρωσικές δυνάμεις να επιτύχουν σημαντικά κέρδη.
Η Ρωσία συνέχισε να αποσύρει στοιχεία του 35ου και του 36ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων και της 76 Μεραρχίας Αεροπορικής Επίθεσης από τις θέσεις τους βορειοδυτικά του Κιέβου προς την Λευκορωσία για πιθανή περαιτέρω αναδιάταξη στην ανατολική Ουκρανία.
Ωστόσο, αυτές οι μονάδες είναι πιθανό να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Η τροφοδοσία κατεστραμμένων μονάδων της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας απευθείας σε επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία —που διεξάγονται κυρίως από τη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια— πιθανότατα θα αποδειχθεί αναποτελεσματική και επιπλέον θα δημιουργήσει περαιτέρω προκλήσεις διοίκησης και ελέγχου για τον ρωσικό στρατό.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τις τρέχουσες γραμμές τους μετώπου γύρω από το Κίεβο και στη βορειοανατολική Ουκρανία και θα συνεχίσουν να σκάβουν θέσεις άμυνας σε αυτά τα μέτωπα.
Το Institute for the study of war δεν έχει δει ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν πλήρως τα κατεχόμενα εδάφη.

Βασικά στοιχεία

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν με επιτυχία τοπικές αντεπιθέσεις γύρω από το Κίεβο, προς το Sumy και την Περιφέρεια Kherson και πιθανότατα θα πάρουν περαιτέρω εδάφη -ιδίως βορειοδυτικά και ανατολικά του Κιέβου - τις επόμενες ημέρες.

Η Ρωσία αποσύρει στοιχεία των κατεστραμμένων δυνάμεών της γύρω από το Κίεβο, το Chernihiv και το Sumy για αναδιάταξη στην ανατολική Ουκρανία, αλλά αυτές οι μονάδες είναι απίθανο να προσφέρουν μια αποφασιστική αλλαγή στη ρωσική μαχητική ισχύ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να αποκρούουν τις ρωσικές επιθέσεις σε όλες τις περιφέρειες του Donetsk και του Luhansk και οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να πάρουν νέα εδάφη τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν σταθερά στη Μαριούπολη.

Η προσχεδιασμένη εαρινή στρατολογία της Ρωσίας θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου και δεν φαίνεται αφύσικη από τον τυπικό κύκλο στρατολόγησης της Ρωσίας.
Οι νεοσύλλεκτοι δεν θα παρέχουν στη Ρωσία πρόσθετη μαχητική ισχύ για πολλούς μήνες.
Η Ρωσία είναι πιθανό να επιταχύνει τις προσπάθειες για την ίδρυση οιονεί κρατικών οντοτήτων που θα κυβερνούν το κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος.
n1_1.png

Η στρατολόγηση 134.500 ρώσων

Ο Putin ο ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε ένα διάταγμα στις 31 Μαρτίου για την έναρξη της θερινής στρατολόγησης, με 134.500 Ρώσους.
Η Ρωσία πραγματοποιεί δύο προκαθορισμένες κινήσεις στρατολόγησης κάθε χρόνο, συνήθως από την 1η Απριλίου έως τις 15 Ιουλίου και από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Οι νέοι στρατεύσιμοι συνήθως υποβάλλονται σε βασική εκπαίδευση ενός ή δύο μηνών ακολουθούμενη από προηγμένη εκπαίδευση τριών έως έκτου μηνών πριν από την αποστολή σε συγκεκριμένες μονάδες και απαγορεύεται από το νόμο να αναπτυχθούν σε μάχη με λιγότερο από τέσσερις μήνες εκπαίδευσης.
Οι νεοσύλλεκτοι δεν θα παρέχουν στη Ρωσία πρόσθετη μαχητική ισχύ για πολλούς μήνες.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 31 Μαρτίου ότι 200 «μισθοφόροι από τη Μέση Ανατολή», πιθανότατα συριακά στρατεύματα, έφτασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Gomel στη Λευκορωσία στις 29 Μαρτίου.

Η Ρωσία θα διοικήσει τα κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία

Η Ρωσία είναι πιθανό να επιταχύνει τις προσπάθειες για την ίδρυση οιονεί κρατικών οντοτήτων που θα κυβερνούν το κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 30 Μαρτίου ότι η Ρωσία επιχειρεί να δημιουργήσει στρατιωτικές-πολιτικές διοικήσεις και ετοιμάζεται να δημιουργήσει μια «Λαϊκή Δημοκρατία της Kherson» για τη διαχείριση της κατεχόμενης νότιας Ουκρανίας.
Το Γενικό Επιτελείο ανέφερε αργότερα στις 31 Μαρτίου ότι η FSB της Ρωσίας, η 652η Ομάδα Πληροφοριών και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων και αξιωματικοί της 12ης Κεντρικής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας επιβλέπουν επί του παρόντος την κατάληψη γύρω από τη Kherson.

Οι ρωσικές δυνάμεις συμμετέχουν σε τέσσερις κύριες προσπάθειες αυτή τη στιγμή:

Κύρια προσπάθεια — Κίεβο (αποτελείται από τρεις δευτερεύουσες υποστηρικτικές προσπάθειες).
Υποστηρικτική προσπάθεια 1 - Kharkiv
Υποστηρικτική προσπάθεια 1α — Περιφέρειες Luhansk και Donetsk.
Υποστηρικτική προσπάθεια 2 – Μαριούπολη
Υποστηρικτική προσπάθεια 3 - Kherson με κατεύθυνση βόρεια και δυτικά.

Κύρια προσπάθεια — Άξονας Κιέβου: Οι ρωσικές επιχειρήσεις στον άξονα του Κιέβου είχαν ως στόχο να περικυκλώσουν την πόλη από τα βορειοδυτικά, τα δυτικά και τα ανατολικά.
Δεν είναι σαφές εάν οι δυνάμεις σε αυτόν τον άξονα έχουν λάβει νέα αποστολή και, εάν ναι, ποια θα μπορούσε να είναι αυτή.

Υποδεέστερη κύρια προσπάθεια κατά μήκος της δυτικής όχθης του Dnipro

Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 31 Μαρτίου ότι στοιχεία της 35ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων (CAA), της 36ης CAA και της 76ης Μεραρχίας Αεροπορικής Επίθεσης της Ρωσίας αποσύρθηκαν από θέσεις βορειοδυτικά του Κιέβου προς στη Λευκορωσία για να αποκαταστήσουν τις μαχητικές ικανότητες και πιθανή αναδιάταξη σε άλλους άξονες προέλασης.
Οι Λευκορώσοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρατήρησαν επιπλέον μια μεγάλη στήλη ρώσων πεζοναυτών (οχήματα που σημειώθηκαν με το "V") να κινείται μέσω του Gomel της Λευκορωσίας προς τα ρωσικά σύνορα στις 30 Μαρτίου.
Αυτές οι μονάδες - ιδιαίτερα η 76η Μεραρχία Αεροπορικής Επιθέσεως — πιθανότατα έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τις 24 Φεβρουαρίου και είναι πολύ απίθανο να ανασυνθέσει γρήγορα τη μαχητική τους ισχύ.
Η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει να αναδιατάξει αυτές τις κατεστραμμένες μονάδες στο Donbas ή στις μάχες γύρω από το Izyum, αλλά πιθανότατα θα είναι περιορισμένης χρησιμότητας βραχυπρόθεσμα.

Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις δυτικά του Κιέβου από τις 29 Μαρτίου φέρεται να ώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις βόρεια του κρίσιμου αυτοκινητόδρομου Ε-40, τη νοτιότερη έκταση των ρωσικών προελεύσεων γύρω από το Κίεβο.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το Lisovo, το Kapitanivka, το Dmytrivka, το Kopiliv και την Buzova από τις 29 Μαρτίου.
Οι μάχες συνεχίστηκαν σε όλη την Bucha, Makariv και Hostomel τις τελευταίες 24 ώρες.
Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις πιθανότατα θα συνεχίσουν να κερδίζουν από τα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη βορειοδυτικά του Κιέβου τις επόμενες ημέρες, αλλά μια συνεχιζόμενη ουκρανική επίθεση για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από το πυροβολικό του Κιέβου πιθανότατα θα απαιτούσε μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων.

Δευτερεύουσα υποστηρικτική προσπάθεια — άξονας Chernihiv και Sumy

Οι ουκρανικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται τις αποσύρσεις των ρωσικών δυνάμεων των κατεστραμμένων μονάδων γύρω από το Brovary για να πραγματοποιήσουν επιτυχημένες αντεπιθέσεις.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 31 Μαρτίου ότι η Ρωσία συνεχίζει να αποσύρει στοιχεία των δυνάμεών της γύρω από το Brovary για αναδιάταξη αλλού, και η διοίκηση της Περιφέρειας Κιέβου δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις της που παρατηρήθηκαν να αποχωρούν από την Baryshivska, την Kalityanska και τη Velykodymerska στις 31 Μαρτίου.
Χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το Ploske, το Svitylnya και το Hrebelky (όλα ανατολικά του Brovary) στις 30 Μαρτίου και εισήλθαν στη Nova Basan στις 31 Μαρτίου.

Μια χωριστή ουκρανική αντεπίθεση φέρεται να ανακατέλαβε τη Sloboda, ακριβώς νότια της πόλης Chernihiv, στις 30 Μαρτίου, ενισχύοντας τις αμυντικές τους θέσεις γύρω από το Chernihiv το τελευταίο 24ωρο.
Το Γενικό Επιτελείο δήλωσε επιπλέον ότι αναμένει από τις ρωσικές δυνάμεις να εντείνουν τα πυρά τους κατά των ουκρανικών δυνάμεων τις επόμενες ημέρες για να καλύψουν την αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα διεξάγουν επιτυχημένες αντεπιθέσεις στην περιφέρεια Sumy, αλλά η πρόοδος που έχουν επιτύχει είναι πιθανώς ψευδείς.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Sumy Dmytro Zhyvytskyi ισχυρίστηκε στις 31 Μαρτίου ότι όλη η περιφέρεια Sumy εκτός από την περιοχή Konotop έχει απελευθερωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
Αυτός ο ισχυρισμός είναι πολύ πιθανό να είναι ψευδής, καθώς δεν έχουμε παρατηρήσει στοιχεία που να δείχνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ωθούν τον ρωσικό στρατό πίσω στα διεθνή σύνορα.
Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα διεξάγουν με επιτυχία αντεπιθέσεις προς το Sumy, υποστηρίζοντας παρόμοιες επιχειρήσεις στην περιφέρεια Chernihiv.
n2_1.png

Υποστηρικτική προσπάθεια 1 - Kharkiv:

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 30-31 Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνουν δυνάμεις που είχαν προηγουμένως αποσυρθεί από άλλες γραμμές ρωσικής προέλασης για να σχηματίσουν «ομάδες κρούσης» ενισχυμένες με πυροβολικό στην περιοχή Izyum.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα σκοπεύουν να προχωρήσουν νοτιοανατολικά από τις υπάρχουσες θέσεις γύρω από το Izyum για να συνδεθούν με τις ρωσικές δυνάμεις που προχωρούν δυτικά στην περιφέρεια Luhansk, αλλά οι κατεστραμμένες ρωσικές μονάδες που αναπτύχθηκαν από τη βορειοανατολική Ουκρανία πιθανότατα θα είναι περιορισμένης χρησιμότητας στο εγγύς μέλλον.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι ρωσικά αεροσκάφη και πυρομαχικά στόχευσαν τέσσερις ουκρανικές θέσεις διοίκησης και ένα σύστημα αεράμυνας S-300 νότια του Izyum στις 31 Μαρτίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν το Khariv αλλά δεν πραγματοποίησαν καμία επίθεση στην πόλη τις τελευταίες 24 ώρες.

Υποστηρικτική προσπάθεια 1α — Περιφέρειες Luhansk και Donetsk:

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να αποκρούουν τις ρωσικές επιθέσεις σε όλες τις περιφέρειες του Donetsk και του Luhansk, ιδιαίτερα στην Popasna και Rubizhne, τις τελευταίες 24 ώρες.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 31 Μαρτίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν πέντε Ρωσικές επιθέσεις τις προηγούμενες 24 ώρες και ισχυρίστηκαν ότι κατέστρεψαν 10 τανκς, 18 τεθωρακισμένα και 13 οχήματα και 15 συστήματα πυροβολικού.
Το Γενικό Επιτελείο δήλωσε επιπλέον ότι η ρωσική αεροπορία ενίσχυσε τον επιχειρησιακό της ρυθμό στην περιοχή του Donbass τις τελευταίες 24 ώρες.
Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του LNR κατέλαβαν τη Zhytlivka (Ζίτλιβκα) (βορειοδυτικά του Severodonetsk Σεβεροντόνετσκ) και τη Zolota Nyva (νοτιοδυτικά του Donetsk) στις 31 Μαρτίου.
n3_1.png

Υποστηρικτική προσπάθεια 2 - Μαριούπολη:

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα συνέχισαν να προελαύνουν στη Μαριούπολη στις 31 Μαρτίου.

Υποστήριξη Προσπάθειας 3—Kherson με κατεύθυνση προς τα βόρεια και προς τα δυτικά:

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιτυχημένες αντεπιθέσεις σε αρκετές περιοχές κατά μήκος του νότιου μετώπου στις 31 Μαρτίου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το Orlove, τη Zagradivka και την Kochubeyevka στη βόρεια περιφέρεια Kherson.
Οι ουκρανικές δυνάμεις αεροπορικής επίθεσης ισχυρίστηκαν επιπλέον ότι ανακατέλαβαν τις Zatyshshya, Malynivka, Vesele, Zelenyi Hai και Chervone στην περιφέρεια Zaporizhia στις 31 Μαρτίου.
n4.png

Άμεσα θέματα παρακολούθησης

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα καταλάβουν τη Μαριούπολη κάτι που ήδη έχει συμβεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Οι ρωσικές ενισχύσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν νέα επίθεση μέσω του Slovyansk (Σλοβιάνσκ) ώστε να συνδεθούν με τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια Luhansk.

H αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στο Κίεβο και το Chernihiv θα καταστούν σημαντικές εάν αρχίσουν να αποσύρονται από τις θέσεις της πρώτης γραμμής γύρω από οποιαδήποτε πόλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης