Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Εrian: Γιατί οι παγκόσμιες μηχανές παραγωγής πλούτου έχουν σταματήσει να δουλεύουν

El-Εrian: Γιατί οι παγκόσμιες μηχανές παραγωγής πλούτου έχουν σταματήσει να δουλεύουν

Τι δείχνει η αρνητική αναθεώρηση των προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη από το ΔΝΤ και το δέον γενέσθαι

Σχετικά Άρθρα

Η σημαντική και ταχεία αρνητική αναθεώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας 2022 σε μόλις τρεις μήνες έχει προκαλέσει αρνητικά πρωτοσέλιδα και απογοήτευση σε όλο τον κόσμο.
Όχι λιγότερο σημαντική είναι η απαισιόδοξη πρόβλεψη για το 2023, η οποία προαναγγέλλει μια ευρύτερη κρίση των κυρίαρχων μοντέλων ανάπτυξης επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Mohamed a. El-Εrian.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης

Σύμφωνα με τον διάσημο οικονομικό αναλυτή, η αναθεωρημένη Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική (WEO) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι αποθαρρυντική.
Υπογραμμίζει σχετικά ότι είναι σπάνιο για τον οργανισμό να αναθεωρήσει απότομα προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη μόλις ένα τρίμηνο του ημερολογιακού έτους.
Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, σημειώνει, το έκανε για το 86% των 190 χωρών-μελών του, με αποτέλεσμα τη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα για το 2022 – από 4,4% σε 3,6%.

Εκτόξευση του πληθωρισμού

Επιπλέον, επισημαίνει, αυτή η πρόβλεψη συνοδεύεται από σημαντική αύξηση του προβλεπόμενου πληθωρισμού και όλα αυτά τα άσχημα νέα αποκτούν το περιτύλιγμα μίας βαθύτερης αβεβαιότητας.
Ολα τα στοιχήματα για ένταση των κνδύνων υπερέχουν και η ανισότητα αναμένεται να επιδεινωθεί τόσο εντός όσο και μεταξύ των κρατών.
Η αναθεώρηση για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης προσελκύει μεγάλη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης.
Η εστίαση, κατανοητά, εντοπίζεται στο σχετικά μεγάλο μέγεθος των αναθεωρήσεων για το τρέχον έτος, οι περισσότερες από τις οποίες συνδέονται με τις επιζήμιες οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αγορές εμπορευμάτων

Ο πόλεμος έχει διαταράξει την παγκόσμια προσφορά καλαμποκιού, φυσικού αερίου, μετάλλων, πετρελαίου και σιταριού, καθώς και ανέβασε την τιμή των κρίσιμων αγαθών, όπως τα λιπάσματα (το οποίο παρασκευάζεται από φυσικό αέριο) υπογραμμίζει ο El- Erian.
Αυτές οι εξελίξεις έχουν σημάνει το συναγερμό για μια επικείμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση και μια σοβαρή αύξηση της πείνας.
Δεδομένης της κλίμακας των αναταράξεων, δεν θα με εξέπληξε αν το ΔΝΤ αναθεώρησε περαιτέρω προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη –ιδιαίτερα για την Ευρώπη– αργότερα φέτος, επισημαίνει ο διάσημος οικονομολόγος.
Όμως, όσο σημαντικές κι αν είναι αυτές οι επιπτώσεις του 2022, ειδικά όταν πρόκειται για τον αντίκτυπο σε ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού και στις φτωχές χώρες, πρέπει επίσης να δώσουμε προσοχή στις προοπτικές του ΔΝΤ για το 2023.

Ο χαμένος δυναμισμός της παγκόσμιας οικονομίας

Σύμφωνα με τον El – Erian, η πρόβλεψη για το επόμενο έτος δείχνει ένα μεσοπρόθεσμο πρόβλημα που δεν είναι λιγότερο σημαντικό: το χασμένο δυναμισμό των μοντέλων ανάπτυξης παγκοσμίως.
Και προς επίρρωση σημαιώνει ότι το ΔΝΤ δεν αναμένει ότι η σημαντική προς τα κάτω αναθεώρησή του στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για το 2022 θα αντισταθμιστεί το 2023.
Αντίθετα, μείωσε τις προβλέψεις του για το επόμενο έτος από 3,8% σε 3,6%, με αυτές τις αναθεωρήσεις να ισχύουν τόσο για τις προηγμένες όσο και για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, επισημαίνει .

Αποτυχία των μοντέλων

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τον διάσημο οικονομικό αναλυτή, είναι ότι οι κινητήρες της παγκόσμιας οικονομίες βρίσκονται εκτός λειτουργίας...
Αυτό το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, διότι σημαίνει ότι τα επικρατούντα μοντέλα ανάπτυξης δεν ανταποκρίνονται στο καθήκον τους να καθοδηγήσουν μπροστά τις οικονομίες εν μέσω απρόβλεπτων αρνητικών κραδασμών.
Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, τα ίδια μοντέλα απέτυχαν επίσης να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς σε περιόδους μικρότερων κλυδωνισμων.
Τρεις μεγάλες εξελίξεις ευθύνονται:
Η μεταβαλλόμενη φύση της παγκοσμιοποίησης•
Η παρατεταμένη εξάρτηση από τεχνητούς επιταχυντές της ανάπτυξης• και
Η μακροπρόθεσμη αποτυχία επενδύσεων σε μορφές βιώσιμης ανάπτυξης

Εθνικές οικονομίες και παγκοσμιοποίηση

Η οικονομική και χρηματοπιστωτική παγκοσμιοποίηση εξελίσσεται με τρόπους που καθιστούν πιο δυεσχερή για τις εθνικές οικονομίες τη μόχλευση του διεθνούς εμπορίου και των άμεσων ξένων επενδύσεων για την εγχώρια ανάπτυξη.

Πανδημία και αλυσίδες εφοδιασμού

Ενώ η πανδημία έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον πολλαπλασιασμό και τις πιθανές ευπάθειες των διασυνοριακών αλυσίδων εφοδιασμού, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι εμπορικοί και επενδυτικοί περιορισμοί αυξάνονταν πολύ πριν την εμφάνιση του COVID-19.
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας χαρακτήρισε την επιστροφή των υψηλών δασμών και άλλων προστατευτικών μέτρων που έχουν δημιουργήσει εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί

Επιπλέον, αυτές οι εξελίξεις ήρθαν σε μια περίοδο που πολλές χώρες αντιμετωπίζουν αυστηρότερους περιορισμούς πολιτικής.
Η επιστροφή σε συμβατικά και αντισυμβατικά μέτρα τόνωσης των οικονομιών διά της νομισματικής πολιτικής αποκλείεται πλέον από τον υψηλό και επίμονο πληθωρισμό.
Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, αυτό το νέο περιβάλλον επιβάλλει στις κεντρικές τράπεζες με πολύ λεπτούς και προβληματικούς συμβιβασμούς πολιτικής και εκθέτει την πραγματική οικονομία στις πιθανές ιδιοτροπίες της αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Αν και το πεδίο για τη δημοσιονομική δράση είναι λιγότερο περιορισμένο από ό,τι για τα νομισματικά μέτρα, τα περιθώρια άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής είναι άνισα κατανεμημένα μεταξύ των χωρών.
Ενώ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη πυρός που διαθέτουν για να προστατεύσουν τα πλέον ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού τους, ορισμένες αντιμετωπίζουν ήδη ανησυχητικά επίπεδα χρέους.

Πτώση της παραγωγικότητας

Αυτές οι εξελίξεις συμπίπτουν με μια περίοδο χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας σε πολλές χώρες, η οποία είναι συνάρτηση παλαιότερων και διαρθρωτικών αποτυχιών των επενδύσεων στους μοχλούς πραγματικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των υλικών υποδομών και του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Οι στόχοι που πρέπει να τεθούν

Η έκθεση του ΔΝΤ προσφέρει σημαντική υπενθύμιση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι πρέπει να εστιάσουν πολύ περισσότερο στη δημιουργία καινοτομίας, στη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση των άλλων παραγόντων ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.

Στασιμότητα της ανάπτυξης

Σε αντίθετη περίπτωση θα αυξηθεί ο κίνδυνος μεσοπρόθεσμης στασιμότητας της ανάπτυξης.
Σε έναν κόσμο που ήδη υπόκειται σε σημαντικές κλιματικές, οικονομικές, χρηματοπιστωτικές, θεσμικές, πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις, αυτό δεν είναι ένα σενάριο που μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά, καταλήγει στην ανάλυσή του ο El - Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης