Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Υποβαθμίζει την ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2022 στο 4% από 5,5% - Τρία εμπόδια αλλά και λόγοι αισιοδοξίας

UBS: Υποβαθμίζει την ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2022 στο 4% από 5,5% - Τρία εμπόδια αλλά και λόγοι αισιοδοξίας
Στο 4% από 5,5% υποβαθμίζει η UBS την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2022
Σχετικά Άρθρα
Στο 4% από 5,5% υποβαθμίζει η UBS την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2022, καθώς αναγνωρίζει τα εμπόδια με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία, εν μέσω του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος.
Ωστόσο ότι η νέα εκτίμηση  της UBS για το ελληνικό ΑΕΠ παραμένει πάνω από τις πρόσφατες επίσημες προβλέψεις 3,5-3,8% (ΔΝΤ, Τράπεζα της Ελλάδος) και το τη μέση εκτίμηση των αναλυτών (3,2%), με την ελβετική τράπεζα να εντοπίζει τέσσερις λόγους αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία.
Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μειωθεί περαιτέρω προς ή ακόμη και κάτω από το 180% του ΑΕΠ μέχρι το 2023.
Σε έκθεσή της με ημερομηνία 27 Απριλίου 2022 και τίτλο «Greece: more headwinds - but overall we remain constructive (Ελλάδα: Περισσότερα εμπόδια, αλλά παραμένουν εποικοδομητικοί», την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, η UBS αναφέρει ότι η υποβάθμιση των εκτιμήσεων αποτυπώνει τέσσερις «δυνάμεις»:

α) μικρότερη μεταφορά της ανάπτυξης από το 2021,
β) προς τα κάτω αναθεώρηση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης σε 2,9% το 2022,
γ) τα στοιχεία υψηλής συχνότητας που υποδηλώνουν ηπιότερο ξεκίνημα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και
δ) ο πληθωρισμός καθίσταται μεγαλύτερη τροχοπέδη για την ανάπτυξη

ubs1_1.JPG

Τα βασικά εμπόδια στην ανάπτυξη

Η ελβετική τράπεζα εντοπίζει τρία βασικά εμπόδια για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Πρώτον, η αύξηση του ΑΕΠ υποχώρησε αισθητά σε +0,4% σε τριμηνιαία βάση σε διαδοχικούς όρους το τέταρτο τρίμηνο του 2021 με καθοδικές αναθεωρήσεις στο τρίτο τρίμηνο και τον ρυθμό του δεύτερου τριμήνου.
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης αντανακλούσε την αδυναμία στις κατασκευές και σε αρκετές υπηρεσίες και θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με τους αυστηρότερους περιορισμούς στην κινητικότητα το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Αυτό μείωσε τη θετική επίδραση από την ανάπτυξη του 2021 στο 2022 (carry over) σε 1,6%.
Δεύτερον, σε διαδοχικούς όρους, και οι τρεις υψηλοί δείκτες συχνότητας που παρακολουθεί η UBS συρρικνώθηκαν μέχρι στιγμής το πρώτο τρίμηνο έναντι του τετάρτου τριμήνου 2021: η βιομηχανία (-3,2% q/q), οι λιανικές πωλήσεις (-1,1% q/q) και οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων (-1,7% q/q).
Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας δείκτης με στοιχεία υψηλής συχνότητας για πολλές υπηρεσίες, όπου το επιχειρηματικό κλίμα έδειξε περαιτέρω βελτίωση.
Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν η αύξηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου να είναι μέτρια σε διαδοχικούς όρους.
Τρίτον, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 8% ετησίως τον Μάρτιο, ο υψηλότερος ρυθμός από το 1996. Ο ρυθμός του ΕνΔΤΚ σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε τρεις μήνες έναντι 4,4% από έτος σε έτος (y/y) τον Δεκέμβριο του 2021. Περισσότερο από το 40% της επιτάχυνσης του ΕνΔΤΚ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου εξηγείται από τη συνιστώσα της στέγασης (συμπεριλαμβανομένης της χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου), ενώ άλλο ένα 40% εξηγείται από την εκτίναξη του πληθωρισμού των τροφίμων (8,2% σε ετήσια βάση) και την άνοδο των τιμών σε ξενοδοχεία και εστιατόρια (5,2% σε ετήσια βάση).

Τέσσερις λόγοι αισιοδοξίας

Η UBS εντοπίζει τέσσερις λόγους που στηρίζουν τη θετική της νακροοικονομική στάση για την Ελλάδα.
Πρώτον, τόσο τα στοιχεία για την κινητικότητα του πληθυσμού όσο και τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα δείχνουν ορατές βελτιώσεις την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη το πρώτο τρίμηνο άγγιξε την καλύτερη μέτρησή της από το 2000, βοηθούμενη από το κλίμα στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και τις κατασκευές.
Δεύτερον, οι βελτιώσεις στην αγορά εργασίας παρέμειναν άθικτες τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο και η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να βοηθήσει στη δυναμική του εισοδήματος των νοικοκυριών.
Επιπλέον, τα νοικοκυριά διαθέτουν κάποια "μαξιλάρια" ασφαλείας (αύξηση των καταθέσεων) για να αντιμετωπίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό και η κυβέρνηση έχει επίσης κινητοποιήσει νέους πόρους για τη στήριξή τους.
Τρίτον, οι εισροές κεφαλαίων από την Ε.Ε θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό παράγοντα φέτος, με περίπου 16 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ να είναι διαθέσιμα για απορρόφηση.
Τέταρτον, τα έσοδα από τον τουρισμό συνέχισαν να έχουν πολύ καλές επιδόσεις τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο (έσοδα αυξημένα κατά 300%) ενώ η έναρξη της τουριστικής περιόδου νωρίτερα (1η Μαρτίου) και η χαλάρωση των περιορισμών κινητικότητας μεταξύ Μαΐου - Αυγούστου αναμένεται να επιτρέψουν στον κλάδο να καταγράψει και πάλι ισχυρά κέρδη.

ubs2_1.JPG
ubs3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης