Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Ποιες oι πιθανότητες διακοπής των ροών του ρωσικού αερίου - Οι επιπτώσεις από το stop του Putin σε Ελλάδα και Ευρώπη

BofA: Ποιες oι πιθανότητες διακοπής των ροών του ρωσικού αερίου - Οι επιπτώσεις από το stop του Putin σε Ελλάδα και Ευρώπη
Όσον αφορά τη ρωσική πολιτική, δεν είναι σαφές εάν η Μόσχα είναι έτοιμη να διακόψει τον ανεφοδιασμό και άλλων χωρών της ΕΕ, στα μέσα Μαΐου… λέει η BofA

Τις πιθανότητες ενός πλήρους εμπάργκο στο ρωσικό αέριο διερευνά με ανάλυσή της η αμερικανική τράπεζα Bank of America, επιχειρώντας να αποτυπώσει τον αντίκτυπό του, σε επίπεδο θεμελιωδών μακροοικονομικών μεγεθών, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ελληνική οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα, όπως λέει η BofA, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε ταχεία απάντηση, μέσω της εφαρμογής ισχυρών κυρώσεων, εκ μέρους της Ευρώπης, τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου, ούτε η Ρωσία ούτε η ΕΕ θα επιδιώξουν τερματισμό του μεταξύ τους ενεργειακού εμπορίου – αν και τα πράγματα φαίνεται να έχουν λάβει επικίνδυνη τροπή, δεδομένου ότι ήδη οι ροές προς τις Πολωνία και Βουλγαρία διεκόπησαν, αφού οι δύο χώρες δεν συμμορφώθηκαν με το διάταγμα Putin για πληρωμή σε ρούβλια.
Στο μεταξύ, τόσο οι λεπτομέρειες όσο και οι επιδιώξεις της Ρωσίας παραμένουν ασαφείς.
Από τεχνικής άποψης, φαίνεται ότι οι πληρωμές γίνονται πραγματικά σε ευρώ, μέσω διπλού λογαριασμού, στην Gazprom Bank.
Όσον αφορά τη ρωσική πολιτική, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Μόσχα είναι έτοιμη να διακόψει τον ανεφοδιασμό και άλλων χωρών της ΕΕ, στα μέσα Μαΐου.
Βέβαια, η πολιτική πίεση εντός της ΕΕ για λήψη σκληρότερων μέτρων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, αυξάνεται. ΄

To βασικό σενάριο...

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές δεν ανησυχούν… παρότι σε ένα τέτοιο σενάριο διακοπής το κόστος θα ήταν μεγάλο.
Εάν οι ροές του αερίου σταματήσουν, θα χρειαστεί να επιβληθούν περιορισμοί στην κατανάλωση ενέργειας (δελτίο) στην Ευρώπη τον επόμενο χειμώνα, κάτι που σημαίνει ότι μία ύφεση θα είναι αναπόφευκτη.
Το πλήγμα στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα μπορούσε να ξεπεράσει το 3% - μικρότερο από αυτό το οποίο επέφερε η πανδημική κρίση.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η BofA, εκτιμά ανάπτυξη 3% το 2022 και +2,3% το 2023.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός αναμένεται να εκτιναχθεί στο 6,1% το 2022, στο 2,4% το 2023 - δείγμα ότι o στασιμοπληθωρισμός έρχεται...
gfgg.JPG
Από πολλές απόψεις, το σοκ του πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός εμπάργκο στο φυσικό αέριο, θα είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με την πανδημία, αφού πρόκειται για ένα κοινό εξωγενές σοκ που πλήττει χώρες και τομείς άνισα και δημιουργεί ανάγκες δημοσιονομικής στήριξης.
Η μεγάλη διαφορά με την πανδημία;
Η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε τροχιά σύσφιξης.
Μια κοινή δημοσιονομική απάντηση της ΕΕ, δηλαδή «περισσότερη Ευρώπη», θα χρειαζόταν, αλλά θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος και πιο γρήγορη.
Φυσικά, λέει η BofA, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ευκολία, με τις πολιτικές εντάσεις εντός και μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ να οξύνονται και να επεκτείνονται στις αγορές.  

«Ναι, οι ρωσικές εισαγωγές ενέργειας έχουν σημασία»

Ορισμένα βασικά στατιστικά στοιχεία από το 2019 - 2020 φανερώνουν για ποιον λόγο ο ρωσικός ενεργειακός εφοδιασμός είναι ένα τόσο ακανθώδες ζήτημα για την Ευρώπη:
Η Ρωσία παρέχει το 43% των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ, το 23% των εισαγωγών πετρελαίου και το 38% του φυσικού αερίου.
Συνδυάζοντας αυτό με την εξάρτηση από τις εισαγωγές και το συνολικό ενεργειακό μείγμα, η BofA εξάγει το συμπέρασμα ότι το 17% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ προέρχεται από ρωσικές πηγές: 1,9% για ορυκτά καύσιμα, 7,9% πετρέλαιο και πετρέλαιο, 7,6% αέριο (Σχήμα 1).
φγγ.JPG
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bruegel, η κατανάλωση φυσικού αερίου στη ζώνη του ευρώ θα έπρεπε να μειωθεί στο 10-15% εάν σταματούσαν οι εισαγωγές από τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης