Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σκοτεινές προοπτικές για την Ευρωζώνη: Κοντά στο 1:1 η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια

Σκοτεινές προοπτικές για την Ευρωζώνη: Κοντά στο 1:1 η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια

Η HSBC Holdings και η RBC Capital Markets προβλέπουν ότι τα δύο νομίσματα θα πετύχουν ισοτιμία 1:1 εντός του 2022

Σχετικά Άρθρα

Το ευρώ βρίσκεται στα όρια της ισοτιμίας του δολαρίου ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες.
Η ισοτιμία περίπου 1:1 αποτελεί, αναμφίβολα, ένα σήμα από τις αγορές για την ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος και κυρίαρχου διεθνούς αποθεματικού έναντι του ευρωπαϊκού, όπως επισημαίνει το Bloomberg.
Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι ανεβαίνει το κόστος των γεωπολιτικών αναταράξεων λόγω του Ουκρανικού για την Ευρώπη επ’ ωφελεία των ΗΠΑ.
Η Γηραιά Ηπειρος ανατιμετωπίζει σκοτεινές προοπτικές μέσω μιας τριπλής κρίσης, ενεργειακής, δημοσιονομικής και κρίσης χρέους - η οποία αναμένεται να λάβει κοινωνικά χαρακτηριστικά - ενώ βρίσκεται ενώπιον του φάσματος του στασιμοπληθωρισμού καθώς η Ευρωπαικής Επιτροπή αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στο 2,2% (από 4% το Φεβρουάριο) το 2022 ενώ η εκτόξευση του πληθωρισμού υπολογίζεται στο 6,1%.

Σε χαμηλό 5ετίας

Το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης έχει ήδη υποχωρήσει σε χαμηλό πενταετίας κοντά στο 1,03 δολ., υποχωρώντας στην ορμή του δολάριου ως καταφυγίου από την γεωπολιτικη΄ αναταραχή της αγοράς και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτό οδήγησε εταιρείες όπως η HSBC Holdings και η RBC Capital Markets να προβλέψουν ότι τα δύο νομίματα θα πετύχουν ισοτιμία το 2022.

Τα στοιχήματα των hedge funds

Τα hedge funds ποντάρουν ήδη σε αυτό το σενάριο
Έχουν συσσωρεύσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ονομαστική αξία σε στοιχήματα δικαιωμάτων προαίρεσης (wagers) επί της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων μόνο τον περασμένο μήνα, κατέστη η πλέον δημοφιλή  συναλλαγή  μεταξύ εκείνων που προβλέπουν περαιτέρω πτώση στο κοινό νόμισμα.

Το ευρώ έχασε τη ελκυστικότητά του

«Το ίδιο το ευρώ δεν είναι ένα ελκυστικό νόμισμα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Francesco Pesole, υπεύθυνος στρατηγικής στη αγορά νομισμάτων στην ING.
Ενώ η ολλανδική τράπεζα διατηρεί την επίσημη πρόβλεψή της για το ευρώ για τους επόμενους έξι μήνες στα 1,05 δολάρια, ο Pesole παραδέχεται ότι η ισχύς του δολαρίου και η αστάθεια της αγοράς σημαίνει ότι η ισοτιμία είναι είναι ρευστή.

Οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και ο αποθεματικός ρόλος

Η ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία που θα λειτουργήσουν ως καταφύγιο για τους επενδυτές όπως το δολάριο οδηγεί το ευρώ προς το 1 δολ.
Σε μεγάλο βαθμό η δεινή θέση του ευρώ είναι συνάρτηση της αυξανόμενη ισχύος του δολαρίου, το οποίο λειτουργεί σε περιβάλλον υψηλού δανεισμού καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει να συσφίγγει τις συνθήκες χρηματοδότησης με μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων από τις ομόλογές της κεντρικές τραπζες.
Μια νέα περίοδος αποστροφής εκ μέρους των επενδυτών κινδύνου έχει εκκινήσει που έχει οδηγήσει σε χαμηλές πτήσεις τις αγορές μετοχών και πιστώσεων και παρέχει ώθηση στα νομίσματα που αποπνέουν ασφάλεια - τους επενδυτικούς παραδείσους.
.Euro Is Sliding Toward Dollar Parity for First Time in 20 Years
To γεωπολιτικό ρίσκο

Υπάρχει, επίσης, μια σκοτεινή προοπτική για την ευρωπαϊκή οικονομία με γεωπολιτικά συμφραζόμενα.
Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με τη Μόσχα σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου στην ήπειρο έχει αυξήσει την προοπτική μιας έντονης επιβράδυνσης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του νομίσματος για το 2022 στο 2,8%.

Λεπτές ισορροπίες για την ΕΚΤ

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά την άσκηση νομισματικής πολιτικής περπατά σε τεντωμένο σκοινί.
Πρέπει να εξισορροπήσει την ανάγκη για αυστηρότες χρηματοδοτικές συνθήκες προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό ο οποίος έχει κατακτήσει με την προοπτική της οικονομικής ζημίας που θα μπορούσε να προκαλέσει οδηγώντας σε ύφεση — ειδικά σε ορισμένα από τα πιο υπερχρεωμένα κράτη μέλη της περιοχής, όπως η Ιταλία (εδώ σίγουρα θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η περίπτωση της Ελλάδας).
Ενώ οι αξιωματούχοι ενδέχεται να αυξήσουν τα επιτόκια πάνω από το μηδέν πριν από το τέλος του έτους, υπάρχουν αμφιβολίες για περαιτέρω αυξήσεις πέρα από αυτό

Δυσκολίες μέχρι τον Ιούλιο

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν ομιλίες από άτομα όπως η πρόεδρος της ΕΚΤ Chistine Lagarde τις επόμενες ημέρες, καθώς και τα πρακτικά της συνεδρίασης της τράπεζας (ΕΚΤ) , για περισσότερες ενδείξεις.
Η Lagarde περιλαμβάνεται σε μία υπευθύνων χάραξης πολιτικής που προβλέπουν «μία δύσκολη πορεία» μέχρι τον Ιούλιο - όταν και προβλέπεται το τέλος της αγοράς ομολόγων και εκκίνηση της διαδικασίας αυξησης την επιτοκίων.
«Πιστεύω ότι είναι πολιτικά δύσκολο για πολλούς στην ΕΚΤ να ακούγονται υπερβολικά επιπόλαιοι (όσον αφορά τον πληθωρισμό), δεδομένου ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα δεν έχει ακόμη κορυφωθεί», δήλωσε ο Peter McCallum, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη Mizuho International Plc.
«Εκτός και αν συζητιούν για αυξήσεις 50 μονάδων βάσης, είναι δύσκολο για πολλά από τα γεράκια να εκπλήξουν την αγορά τώρα» 
Οποιαδήποτε νέο sell - off στο ευρώ που ξεπερνά το χαμηλό του Ιανουαρίου 2017 του 1,0341 δολαρίων  θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω απώλειες στο νόμισμα, επισημαίνεται.

Σοβαρές περιπλοκές στην αγορά ομολόγων

Με τα ομόλογα της περιοχής επίσης να αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, η αγορά συναλλάγματος μπορεί να αρχίσει να συνυπολογίζει τους κινδύνους χρέους στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της HSBC Holdings, συμπεριλαμβανομένου του Dominic Bunning.
To spead (η διαφορά της απόδαοσης) μεταξύ των ομολόγων της Ιταλίας και της Γερμανίας — που θεωρείται ως δείκτης επιμέτρησης του κινδύνου για την εν λόγω αγορά — ξεπέρασε τις 200 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.

Δεν είναι όλοι απαιδιόδοξοι

Ο Roberto Mialich, υπεύθυνος στρατηγικής νομισμάτων στην UniCredit SpA, αναμένει ότι το ευρώ θα αναρριχηθεί ξανά πάνω από τα 1,10 δολάρια κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους καθώς ο κύκλος ανόδος των επιτοκίων της Fed τελειώνει.
Διαβλεπει το μακροπρόθεσμο σενάριο της πτώσης της ισοτιμίας σε βάρος του ευρώ ως απλώς έναν παράπλευρο κίνδυνο, αυτός αποκτά πραγματική διάσταση υπό την αίρεση ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης υποχωρήσει πολύ περισσότερο από ό,τι αναμέναται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης