Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Με μαύρα πανιά ενδύονται οι αγορές - Τι φέρνει το πληθωρισμένο χρήμα

Rabobank: Με μαύρα πανιά ενδύονται οι αγορές - Τι φέρνει το πληθωρισμένο χρήμα

Υπάρχει μια μουσική εφαρμογή με τίτλο Name That Tune, όπου ακούς κάποιες νότες και πρέπει να βρεις τη μελωδία, γράφει σε ανάλυσή της η Rabobank. Ποια μελωδία δίνει λοιπόν τον τόνο στη σημερινή παγκόσμια οικονομία;

Σχετικά Άρθρα

Eπί μακρόν οι αξιωματούχοι της Fed μιλούσαν για παροδικό πληθωρισμό.
Τώρα ακόμη κι ο Jeff Bezos αναφέρει στο Twitter «βλέπει εκρηκτικές ανατιμήσεις».
Μην ξεγελιέστε, λέει η oλλανδική τράπεζα Rabobank, η άνοδος που είδαμε στις αγορές την περασμένη Παρασκευή είναι το «τίναγμα της ψόφιας γάτας» -δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική μελωδία.
Αντίθετα, αν έχει κάτι σχέση με την πραγματική μελωδία είναι οι αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, τις οποίες δεν αποκλείει πια ο πρόεδρος της Fed Powell.
Σε αυτό το περιβάλλον, η ύφεση είναι προ των πυλών - κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε εκ νέου μείωση των επιτοκίων.
Μια γεύση από σκανδιναβικό Black Metal δίνουν από την άλλη μεριά οι εξελίξεις στην Ευρώπη, με τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ανακοινώνουν τις υποψηφιότητές τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανατρέποντας αιώνες ουδετερότητας.

Στρώματα γεωπολιτικής στις συναλλαγές εμπορευμάτων

Ο σκοπός της μουσικής μας συνεχίζεται με την προειδοποίηση της G7 ότι 43 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεινάσουν εάν η Ρωσία δεν σταματήσει τον αποκλεισμό της Μαύρης Θάλασσας, κάτι που βεβαίως η Μόσχα δεν θα κάνει και με την Ινδία να ανακοινώνει τη διακοπή των εξαγωγών σιτηρών και ότι εν πάση περιπτώσει θα πουλάει μόνο σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη - δήλωση που εισάγει ένα άλλο στρώμα γεωπολιτικής στις συναλλαγές εμπορευμάτων.
Ομοίως, με το πετρέλαιο να παραμένει πάνω από 100 δολάρια, παρά το lockdown σε μεγάλο μέρος της Κίνας και το diesel σε έλλειψη, ο Javier Blass του Bloomberg προειδοποιεί για τιμές που ισοδυναμούν με 200-250 δολάρια.

Τρομερά νούμερα στην Κίνα

Και ποιες νότες ακολουθούν;
Η κινεζόφιλη Σρι Λάνκα έχει βυθιστεί στο χάος λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.
Στο κινεζόφιλο Ιράν υπάρχει αύξηση των διαδηλώσεων στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, παρά το γεγονός ότι είναι μια χώρα σημαντικός παραγωγός ενέργειας – αλλά δεν βρίσκεται ακόμη πιο κοντά σε μια πυρηνική συμφωνία με τη Δύση.
Η ίδια η Κίνα, εκτός από το να κλείνει τους ανθρώπους στα σπίτια τους, να απαγορεύει τα ταξίδια στο εξωτερικό, και να μπλοκάρει τις υπερπόντιες κλήσεις, εμφανίζει τρομερά νούμερα.
Βιομηχανική παραγωγή -2,9% σε ετήσια βάση αντί πρόβλεψης 5,0% τον Μάρτιο.
Λιανικές πωλήσεις ετησίως -11,1% έναντι εκτιμήσεων για -6,6%
Οι πάγιες επενδύσεις στο 6,8% από 9,3%.
Όλα αυτά σημαίνουν μια τρομερή πτώση των πραγματικών εισοδημάτων σε όλο τον κόσμο. 
Και μας οδηγούν να συμπεράνουμε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων αυτή τη στιγμή είναι ένα λάθος που θα καταλήξει σε ύφεση – η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει εκ νέου σε αύξηση επιτοκίων, αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, πτώση των μετοχών,  ένα ασθενέστερο δολάριο και υψηλότερο πληθωρισμό στις τιμές των εμπορευμάτων, που θα επιφέρει μια ακόμη μεγαλύτερη κοινωνικοοικονομική και κοινωνικοπολιτική πόλωση και αποσταθεροποίηση.
Ως αποτέλεσμα, η Fed μπορεί να τραγουδήσει μια νέα μελωδία.


Τι έγινε στα κρυπτονομίσματα

Ας δούμε τι συνέβη στα κρυπτονομίσματα.
Αυτή η προφανής φούσκα, την οποία οδηγούν άνθρωποι που πιστεύουν ότι αν φοράς μαύρα και γυαλιά ηλίου γίνεσαι με κάποιο τρόπο Neo από το Matrix, παραβλέποντας ότι όταν η φούσκα σκάσει, θα χαθούν τρισεκατομμύρια δολάρια «πλούτος» μαζί της.
Πού θα οδηγήσει αυτό;
Πρώτον, στην επιβεβαίωση της υπεροχής του δολαρίου έναντι των ψηφιακών νομισμάτων.
Δεύτερον, θα αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους που είχαν απομακρυνθεί από την αγορά εργασίας νομίζοντας έχουν συσσωρεύσει πλούτο σε κρυπτονομίσματα, να επιστρέψουν στο εργατικό δυναμικό.
Μπορείτε να δείτε γιατί η Fed θέλει να συμβεί αυτό; Και το μόνο που χρειάστηκε ήταν να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 1%.

Τα ακριβά εμπορεύματα μεταρέπονται σε όπλα και μέσο για το διακανονισμό των επορικών συναλλαγών

Ομοίως, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων αυξάνονται, μετατρέπονται σε όπλα και λέγεται ότι υποστηρίζουν μια «νέα παγκόσμια τάξη», ακούμε επίσης ψίθυρους για μια στροφή στη χρήση των φυσικών εμπορευμάτων ως μέσου για το διακανονισμό των εμπορικών συναλλαγών.
Τα φορτία μπορεί να τιμολογούνται ακόμη σε δολάρια ΗΠΑ, αλλά πραγματοποιείται ήδη μια de facto ανταλλαγή προκειμένου να παρακαμφθεί το παγκόσμιο σύστημα που βασίζεται στο δολάριο και οι δυτικές κυρώσεις.
Μπορείτε να δείτε γιατί η Fed πρέπει να ενεργήσει επειγόντως απέναντι σε αυτό;
Αυτό δεν είναι μια υπαρξιακή απειλή αυτή καθεαυτή, αλλά, όπως και το πρόβλημα με τα κρυπτονομίσματα περιορίζει την δυνατότητά της να επιτυγχάνει τους στόχους της.
Αν ο καθένας μπορεί να τυπώσει το δικό του χρήμα, τι σημασία έχει πού βρίσκεται το επιτόκιο της Fed, κι αν τα εμπορεύματα είναι τόσο ακριβά που μπορούν να γίνονται τα ίδια μέσο για το διακανονισμό των εμπορικών συναλλαγών, πώς θα μπορέσει μετά η Fed να μειώσει τον πληθωρισμό;
Ενδεχομένως να μπορεί αλλά μόνο αν πάει τα επιτόκια πολύ πάνω από το 2%
Τότε ο πληθωρισμός θα πέσει και θα αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων.
Τα πραγματικά εισοδήματα θα αυξηθούν – για όσους έχουν ακόμα δουλειά, αλλά οι μετοχές θα καταρρεύσουν - ακόμη και οι μετοχές με αναπτυξιακό στόρι όπως οι τεχνολογικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης