Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Οι πιθανότητες για στασιμοπληθωρισμό πίσω από την τέλεια καταιγίδα - Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα

UBS: Οι πιθανότητες για στασιμοπληθωρισμό πίσω από την τέλεια καταιγίδα - Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα
Σε προηγούμενες εκτιμήσεις της, η UBS ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κορυφωνόταν στο 8% (σε ετήσια βάση) τον Ιούνιο…

Ο «στασιμοπληθωρισμός», μια λέξη που παραπέμπει σε εξαιρετικά δυσάρεστες συνθήκες, απασχολεί έντονα τις οικονομίες και τις αγορές.
Σε αυτό το περιβάλλον τέλειας καταιγίδας, οι αναλυτές της UBS δημιούργησαν έναν κρίσιμο δείκτη μέτρησης των στασιμοπληθωριστικών πιέσεων, καλύπτοντας ένα σύνολο 45 οικονομιών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, συνδυάζοντας 10 μεταβλητές ανάπτυξης και πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα τα οποία εξήγαγαν, ιδιαίτερα αυξημένες πιέσεις αναμένεται να δεχθούν οι Γερμανία, ΗΠΑ, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειo, Τουρκία και Ρωσία.
Παράλληλα, Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό και Ινδία φαίνεται να μην επηρεάζονται ιδιαίτερα.
Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, σύμφωνα με τη UBS, θα χρειαστούν 29 και 20 μήνες, αντίστοιχα, για να περιοριστούν οι πιέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ο στασιμοπληθωρισμός δεν είναι σοβαρό πιστωτικό γεγονός, αλλά μια εν εξελίξει διαδικασία.
Με βάση την εμπειρία της δεκαετίας του 1970, η ελβετική τράπεζα τον ορίζει ως μια περίοδο κατά την οποία ο Δείκτης Πίεσης Στασιμοπληθωρισμού διατηρεί μια ένδειξη πάνω από 2,5  μονάδων για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών.
Αξιοποιώντας τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την τιμολόγηση (Value at Risk και One Touch), η αγορά αναμένει να ενταθούν οι στασιμοπληθωριστικές πιέσεις τα επόμενα 3 έτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτικά αναφέρεται πως ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 για το αμερικανικό χρηματιστήριο υπονοεί πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού γύρω στο 5%, ενώ στην Ευρώπη 25%.
Επίσης, ο δείκτης FTSE250 υποδηλώνει πιθανότητα 10% και ο MSCI China 5% (λόγω της ασθενούς ανάπτυξης).
1_332.JPG
Eυρωζώνη - ΗΠΑ

Σε προηγούμενες εκτιμήσεις της, η UBS ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κορυφωνόταν στο 8% (σε ετήσια βάση) τον Ιούνιο.
Ωστόσο, η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προσωρινό ανώτατο όριο στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου (αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Μάιο) είναι πιθανό να μειώσει τις τιμές του ρεύματος και τους φόρους στα καύσιμα.
Επίσης, ο αντίκτυπος στη Γερμανία μπορεί να είναι πιο περιορισμένος επόμενους μήνες.
Ταυτόχρονα, η άρση των προσωρινών μέτρων ελάφρυνσης για τα καύσιμα (Ισπανία τον Ιούνιο, Γαλλία τον Ιούλιο, Γερμανία τον Σεπτέμβριο) και η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα υποδηλώνουν ότι, παρά τη χαμηλότερη κορύφωση του πληθωρισμού (7,8% ετησίως τον Μάιο), ο ονομαστικός πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
φγφ.JPG
Σημειώνεται πως η απότομη άνοδος του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες οδήγησε σε δραματική μείωση της αύξησης των πραγματικών μισθών (-5,5% ετησίως τον Μάρτιο).
Συνολικά, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται να κινηθεί κατά μέσο όρο στο 6,8% για το 2022 και στο 2,1% για το 2023.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο δείκτης τον οποίο έχει καταρτίσει ο ελβετικός οίκος δείχνει ότι ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού στην Ελλάδα είναι χαμηλός.
2_292.JPG
Ως εκ τούτου, «το βασικό σενάριό μας δεν προβλέπει στασιμοπληθωρισμό πουθενά», υποστηρίζουν οι αναλυτές της UBS και εκτιμούν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα κλείσει το 2022 στο 4,8% στις ΗΠΑ και στο 5,7% στην Ευρωζώνη.
Με άλλα λόγια, η UBS αναφέρει πως, ενώ δείκτες του στασιμοπληθωρισμού μοιάζουν υψηλοί σήμερα, δεν θα μείνουν σε αυτά τα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης