Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Fed και παράγωγα κρίνουν την τάση - Τα χειρότερα για τις αγορές αρχίζουν να προβάλλουν

Nomura: Fed και παράγωγα κρίνουν την τάση - Τα χειρότερα για τις αγορές αρχίζουν να προβάλλουν
Οι μετοχές σημείωσαν την Πέμπτη 18 Μαΐου το πιο ήρεμο selloff που έχει ποτέ καταγραφεί., απόρροια της «πειρατείας» του VIX, αλλά η συνέχεια θα είναι άγρια…

Η νομισματική πολιτική και οι αποφάσεις της Fed θα κρίνουν την τάση στις αγορές και κυρίως στη Wall Street, σύμφωνα με τη Nomura, που «βλέπει» και αυτή τα χειρότερα να έρχονταο.
Μαζί με τις μετοχές «έπεσαν» και οι αποδόσεις των ομολόγων… - αν και συνήθως έχουν αντιστρόφως ανάλογες πορείες.

Καταλύτες για αυτή την κατάσταση αποτέλεσαν δύο παράγοντες:
1 Η σκληρή προσγείωση που επιφυλάσσει το αφήγημα της ύφεσης, που όλοι οι αναλυτές τη «βλέπουν» να έρχεται
2 Η έκρηξη μεταβλητότητας ειδικότερα κατά τη συνεδρίαση της 18ης Μαΐου, η οποία συνέτριψε τις ελπίδες για σταθεροποίηση.

Τι ακολουθεί

Τώρα μένει να διακριβωθεί τι θα επακολουθήσει…
Σύμφωνα με τη Nomura, το σορτάρισμα στα ομόλογα μόλις άρχισε.
Τα «μαντάτα» του δείκτη μεταποίηση Philly Fed είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά.
Επίσης, σε μια πρώτη ανάγνωση δεικτών όπως τα spreads και τα ομόλογα, ο ιαπωνικός οίκος εκφράζει το συμπέρασμα πως καθώς η αγορά… χωνεύει το αφήγημα της ύφεσης αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες δυσκολίες - οι short θέσεις αυξάνονται.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μετοχές σημείωσαν την Πέμπτη 18 Μαΐου το πιο ήρεμο sell off που έχει ποτέ καταγραφεί., απόρροια της «πειρατείας» του VIX.
Όπως δείχνει το spot gamma, οι χθεσινές λήξεις στον δείκτη Φόβου πιθανότατα στέρησαν στη Wall Street καύσιμα, η οποία αναζήτησε στήριξη γύρω από την επικράτεια των 4.000 μονάδων.
Ωστόσο, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της Wal-Mart, της Target και της Cisco έδωσαν σήμα ύφεσης, ενώ παράλληλα η Fed συσφίγγει τη νομισματική πολιτική της με διαδοχικές επιτοκιακές αυξήσεις.
Αυτή η κατάσταση πυροδότησε νέες ρευστοποιήσεις.
Με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να σημειώνουν πτώση, είναι πολύ πιθανό οι ροές αντιστάθμισης των παραγώγων να υπερπουλήθηκαν, καθώς εισροές ληξιπρόθεσμων συμβολαίων put options αυξήθηκαν από το -2% στο +2%.
Σημειώνεται πως οι περισσότερες τοποθετήσεις εντοπίζονται γύρω από τη ζώνη των 4.000 μονάδων σε ό,τι αφορά τον S&P 500.
Παρακάτω εμφανίζεται η τιμή των Put Options στις 4.000 μονάδες…

Το αρνητικό gamma κυριάρχησε στην αγορά ενδοσυνεδριακά…

Όπως σημειώνει ο McElligott της Nomura, αυτή είναι η μεγαλύτερη περίοδος «short gamma» που έχει παρατηρηθεί εδώ και χρόνια και σιωπηρά οδήγησε στην πιο επίμονα βίαιη ενδοημερήσια διακύμανση στην Ιστορία.

O ιαπωνικός οίκος προσφέρει επίσης μια ακόμη αξιοσημείωτη πληροφορία, που αποτελεί, αν μη τι άλλο, πρόκληση για τις μετοχές, δεδομένων των ελπίδων για σταθεροποίηση.
Σε αυτό το περιβάλλον Value at Risk, τόσο οι long όσο και οι short τοποθετήσεις ξεπερνούν συνεχώς τα όρια κινδύνου.
Συνεπώς, εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο για περισσότερο πόνο, καθώς οι traders εξακολουθούν να μην «αρπάζουν ευκαιρίες για αντιστάθμιση», με τις αυριανές λήξεις να παρουσιάζουν τεράστια επίπεδα Delta και Gamma που πρόκειται να εκλείψουν.
Ειδικότερα:

  • Ο S&P 500 θα δει το 35% του συνολικού Gamma να λήγει την Παρασκευή (16,7 δισεκ. δολ. από τα 48,3 δισεκ. δολ.)
  • Τα QQQ θα δουν το 41% του συνολικού Gamma να λήγουν επίσης την Παρασκευή (1,15 δισεκ. δολ. από τα 2,8 δισεκ, δολ.)

Επισημαίνεται πως η τρέχουσα περίοδος λήξης παρακολουθεί τη λήξη του Απριλίου.
Τέλος, το SpotGamma υποδηλώνει ότι τα όποια ράλι πρέπει να συνοδεύονται από γρήγορες «καλύψεις», αφού θα υπόκεινται σε γρήγορες και βίαιες ανατροπές.

Σε ό,τι αφορά τον «πάτο» της αγοράς, η Nomura τον τοποθετεί στις επόμενες επιτοκιακές αυξήσεις της Fed, σε συνδυασμό με τις τριμηνιαίες λήξεις στα παράγωγα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης