Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury
Την περασμένη εβδομάδα παρατηρήσαμε κάποια περίεργη δράση στην αγορά.
Στους τίτλους των οικονομικών εφημερίδων κυριαρχούσε το ανελέητο ξεπούλημα στις παγκόσμιες αγορές μετοχών το οποίο οδήγησε τον δείκτη S&P 500 να φλερτάρει με το άτυπο όριο σχηματισμού μίας πτωτικής τάσης στο 20% κάτω από τα ιστορικά υψηλά του.
Μεταξύ των νομισμάτων της G10, το ελβετικό φράγκο σημείωσε μια σπάνια νίκη, καθώς η αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων σε συνδυασμό με την πολιτική αύξησης επιτοκίων που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα, το οδήγησαν στην συσσώρευση κερδών άνω του 2% έναντι του Αμερικανικού Δολαρίου.
Μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε η γενική αδυναμία του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο απέτυχε να επωφεληθεί από τον ρόλο του ως «ασφαλές καταφύγιο».
Μάλιστα, οι νικητές της εβδομάδας ήταν τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής, κάτι που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό στο τρέχον περιβάλλον το οποίο αποφεύγει το ρίσκο. Ωστόσο, επειδή πιστεύουμε στα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής, δεν έχουμε παράπονο.
Την επόμενη εβδομάδα η προσοχή θα επικεντρωθεί αφενός σε τυχόν μετακύλιση της μεταβλητότητας από τις χρηματιστηριακές αγορές στις αγορές συναλλάγματος, και αφετέρου, στους δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI.
Οι δείκτες της Ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να φτάσουν πολύ πάνω από το 55.
Πιστεύουμε ότι αυτά τα επίπεδα διαψεύδουν τους φόβους για ύφεση που φαίνεται να κυριεύουν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Είναι δύσκολο να συμβιβαστούν τα πραγματικά επιτόκια που παραμένουν ακόμη σε αρνητικό έδαφος, τα υπέρογκα δημοσιονομικά ελλείμματα και οι οικονομίες σε πλήρη απασχόληση με οποιαδήποτε παρατεταμένη οικονομική υποχώρηση.
Στερλίνα
Τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισαν να υποδηλώνουν μια διχοτόμηση μεταξύ συναισθήματος και πραγματικότητας.
Το καταναλωτικό συναίσθημα ήταν θλιβερό, αλλά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας ήταν πολύ ισχυρά, όπως και οι λιανικές πωλήσεις.
Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο ήταν στα ύψη, όπως αναμενόταν. Η Στερλίνα ανέκαμψε, ακολουθώντας το γενικότερο ξεπούλημα του Δολαρίου, κατορθώνοντας να επιτύχει επίσης και κάποια κέρδη έναντι και του Ευρώ.
Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι είναι πιθανή η ύφεση, και τα δεδομένα PMI αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ενισχύσουν αυτήν την άποψη. Φαίνεται πως η προφανής προθυμία της Τράπεζας της Αγγλίας να ανεχθεί τον πληθωρισμό λόγω των κινδύνων για την ανάπτυξη είναι άστοχη. Βραχυπρόθεσμα, η άτολμη στάση της Τράπεζας της Αγγλίας μπορεί να επιβαρύνει τη στερλίνα, αλλά μετά το πρόσφατο ξεπούλημα πιστεύουμε ότι το νόμισμα είναι αρκετά φθηνό και προσφέρει μια σταθερή ευκαιρία μακροπρόθεσμα.
Ευρώ
Η υποχώρηση των «περιστεριών» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπροστά στην πληθωριστική πραγματικότητα επιταχύνθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς το «γερακίσιο» μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από την Ολλανδία υπονόησε ότι όχι μόνο μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο είναι σχεδόν σίγουρη, αλλά και ότι αυτή θα μπορούσε να φτάσει στις 50 μονάδες βάσης. Αυτό συμβαίνει την στιγμή κατά την οποία τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στις ΗΠΑ δυσκολεύονται να κινηθούν υψηλότερα, εν μέρει διότι αρκετά στοιχεία από την πλευρά της Federal Reserve έχουν ήδη προεξοφληθεί. Ως αποτέλεσμα, οι διαφορές επιτοκίων στον Ατλαντικό έχουν συρρικνωθεί και είναι στα ύψη του Μαρτίου. Η τάση θα πρέπει να είναι υποστηρικτική για το ευρώ και μπορεί να έχουμε ήδη δει τον πάτο. Οι δείκτες PMI αυτής της εβδομάδας θα πρέπει να είναι ισχυροί και να αμβλύνουν εν μέρει τους φόβους ύφεσης στις ΗΠΑ, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να συνεχίσει την ανάκαμψη της πολιτικής της και να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη συγκράτηση του πληθωρισμού.
Δολάριο ΗΠΑ
Οι ισχυρές λιανικές πωλήσεις την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσαν ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι οι υψηλότερες τιμές αποθαρρύνουν τον καταναλωτή των ΗΠΑ. Ωστόσο, είναι ένας ασταθής δείκτης και δεν μπορεί κάποιος να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Οι αποδόσεις των ΗΠΑ έπεσαν, σε εναρμόνιση με τις μετοχές, και προς το παρόν το δολάριο ΗΠΑ φαίνεται να έχει επανασυνδεθεί με τις διαφορές επιτοκίων που προκύπτουν από τον υπόλοιπο κόσμο, οπότε σημείωσε κι αυτό πτώση.
Αυτήν την εβδομάδα, είναι σημαντική η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, η οποία αναμένουμε να ενισχύσει την άποψη ότι οι επόμενες δύο αυξήσεις είναι πιθανό να είναι «διπλές», δηλαδή 50 μονάδες βάσης.
Ωστόσο, όλα αυτά έχουν ήδη τιμολογηθεί από τις αγορές και θα είναι δύσκολο για τις βραχυπρόθεσμες τιμές των ΗΠΑ να τιμολογηθούν επιπλέον.
Πιστεύουμε ότι το δολάριο είναι ευάλωτο σε μια διαρκή υποχώρηση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών