Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υποβαθμίζει μετοχές και ομόλογα η BlackRock - «Μην αγνοήσετε το sell off στις αγορές, πουλήστε»

Υποβαθμίζει μετοχές και ομόλογα η BlackRock - «Μην αγνοήσετε το sell off στις αγορές, πουλήστε»
Η BlackRock σημειώνει πως η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ύφεσης…

Σύσταση για neutral από overweight σε μετοχές και ομόλογα κάνει η Blackrock σε πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα, υποστηρίζοντας ότι το πρόσφατο sell off δεν πρέπει να αγνοηθεί, διότι δεν υπάρχουν ανοδικοί καταλύτες.
Όπως αναφέρει, η Federal Reserves έστειλε σήμα ότι θα προσπαθήσει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, χωρίς όμως να προσδιορίζει τι σημαίνει αυτό για την οικονομική ζωή και ποιο μπορεί να είναι το κόστος του.
Εφόσον οι αγορές το πιστεύουν, σύμφωνα με την BlackRock, δεν αναμένεται ανάκαμψη στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Fed οφείλει να εξετάσει το κόστος σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη κάποια στιγμή, ειδικά εάν ο πληθωρισμός μειωθεί.
Από την άλλη, η επιβράδυνση στην Κίνα είναι ένα μεγάλο σοκ, που θα γίνει αισθητό με την πάροδο του χρόνου.
Εύλογα, ο οίκος υποβαθμίζει τη σύσταση για τις μετοχές, από overweight, σε neutral…
Υπενθυμίζεται ότι η Fed την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσε την επιθετική ρητορική, με τον πρόεδρο Powell να δηλώνει πως ο πληθωρισμός πρέπει να μειωθεί με κάθε κόστος.
Σε κάθε περίπτωση, η πραγματικότητα αναμένεται να είναι πιο περίπλοκη για τους εξής λόγους:

Πρώτον, ο πληθωρισμός που βασίζεται στην προσφορά συνεπάγεται ένταση, με τις κεντρικές τράπεζες να καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του «πνιγμού» της ανάπτυξης μέσω υψηλότερων επιτοκίων ή υψηλού πληθωρισμού που καθοδηγείται από την προσφορά.

Δεύτερον, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη εν μέσω των αδύναμων προοπτικών που παρουσιάζει η παγκόσμια οικονομία.
Το χτύπημα στην Κίνα αρχίζει να μοιάζει με το σοκ του 2020, δηλαδή το έτος που ξέσπασε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού, και ήδη ξεπερνά αυτό που υπέστη έπειτα από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2012.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την BlackRock, οι μεγάλες οικονομίες θα υποφέρουν ενώ ο πληθωρισμός θα αγγίξει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Εν προκειμένω σημειώνεται πως η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ύφεσης…

H Fed δίνει τον τόνο… και πόνο

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, μόλις την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις έως ότου «περιοριστεί» ο πληθωρισμός - ένα σχόλιο που απορρίπτει κάθε συμβιβασμό ή την καθυστερημένη επίδραση της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία.
Επομένως, η Fed φαίνεται τώρα να περιορίζεται στη hawkish πλευρά των επιλογών.
Σε αντιδιαστολή, «αξίζει να αναφέρουμε ότι τέτοια εποχή πέρυσι το αφήγημά της ήταν πως ο πληθωρισμός είναι παροδικός…»
Σε κάθε περίπτωση, τόσο η ρητορική όσο και οι αποφάσεις της οδηγούν σε αυξημένη αστάθεια και ύφεση, αναφέρει ο Οίκος.
Οι προσδοκίες της αγοράς «βλέπουν» τώρα το επιτόκιο να μεγεθύνεται στο ανώτατο όριο του 3,1% το 2022 - υπερδιπλασιασμένο από την αρχή του έτους.
Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι τιμές της αγοράς αντικατοπτρίζουν τέσσερις αυξήσεις φέτος, στο 1,4% το επόμενο έτος, με τον στασιμοπληθωρισμό να επικρέμαται σαν δαμόκλειος σπάθη.
Η πώληση μετοχών έχει νόημα από αυτή την άποψη – εάν πιστεύετε ότι η άποψη της αγοράς για τις διαδρομές επιτοκίων της Fed και της ΕΚΤ είναι σωστή.
Η αναπτυξιακή πραγματικότητα θα είναι περίπλοκη – τόσο από πλευράς πολιτικής που καλείται να αντιμετωπίσει ένα επιδεινούμενου μακροοικονομικό περιβάλλον, λόγω της επιβράδυνσης σε Κίνας και Ευρώπης, αναφέρει η BlackRock, προσθέτοντας: «Εμμένουμε στην άποψή μας ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 2,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η δυναμική της οικονομίας των είναι ως ισχυρή.
Αναμένουμε ανάπτυξη περίπου 2,5% φέτος, ελαφρώς κάτω από τη συναίνεση και μακριά από την ύφεση.
Οι μετοχές μπορεί να παρουσιάσουν βραχυπρόθεσμες, τεχνικές ανακάμψεις.
Ωστόσο, έως ότου η Fed αρχίσει να αλλάζει πολιτική, δεν βλέπουμε καταλύτη για μια ανάκαμψη στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου».

Συμπέρασμα: Μειώνουμε την έκθεσή μας σε ομόλογα και μετοχές, με ελαφρά προτίμηση τα κρατικά ομόλογα βραχυπρόθεσμης λήξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης