Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η επόμενη δεκαετία θα είναι χαμένη για τις μετοχές - Γιατί η εύλογη αξία για τον S&P 500 είναι οι 2.800 μονάδες ή -40%

tags :
Η επόμενη δεκαετία θα είναι χαμένη για τις μετοχές - Γιατί η εύλογη αξία για τον S&P 500 είναι οι 2.800 μονάδες ή -40%
Ελλείψει επαναγορών μετοχών, η χρηματιστηριακή αγορά στις ΗΠΑ δεν θα έφτανε ποτέ τις 4.700 μονάδες

Η επόμενη δεκαετία για τις αγορές θα είναι… χαμένη, με τη δίκαιη αξία για τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 να τοποθετείται στις 2.800 μονάδες, αφού η τεχνητή ευφορία φτάνει στο τέλος...
Η φούσκα «έσκασε» και, πλέον, εν τω μέσω του 2022, οι επενδυτές φαίνεται να έχουν παραδοθεί εξ ολοκλήρου στις bear markets, που βρυχώνται απειλητικά.
Σημειώνεται πως δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τα mainstream media προεξοφλούσαν ελκυστικές αποτιμήσεις και αποδόσεις…
Ευρέως λεγόταν πως για ένα χαρτοφυλάκιο 60% ομόλογα / 40% μετοχές η κατανομή θα οριζόταν στο 95ο εκατοστημόριο.
Ιστορικά, αυτό υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ήταν καταδικασμένοι για ένα περιβάλλον χαμηλής απόδοσης περίπου 2-3% την επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο διακεκριμένος, κατά τ’ άλλα, οικονομικός συντάκτης Ben Carlson:
«Η αμερικανική οικονομία αυξάνεται κάθε χρόνο.
Ο S&P 500 αυξάνεται περισσότερο από 16% σε ετήσια βάση, ενώ οι δείκτες μικρής κεφαλαιοποίησης αυξάνονται σχεδόν κατά 14% ετησίως.
Όλοι χορεύουν στον τάφο των μετοχών αξίας εδώ και χρόνια, που αυξάνονται σχεδόν κατά 14% ετησίως την τελευταία δεκαετία.
Ένα απλό χαρτοφυλάκιο 60/40 στις ΗΠΑ σημειώνει αύξηση περίπου 11% ετησίως τα τελευταία 10 χρόνια».
Και, φυσικά, όλα αυτά τα «συμπεράσματα» απεδείχθησαν λανθασμένα…

Πραγματικές αποδόσεις αγοράς

Τα τελευταία 120 χρόνια, οι αποτιμήσεις αποδεικνύονται ισχυρός παράγοντας παράγοντας για τις μελλοντικές αποδόσεις, με τις χαμένες δεκαετίες να αποτελούν σύνηθες φαινόμενο.
Ωστόσο, «Το λάθος που κάνουν επανειλημμένα οι επενδυτές είναι ότι απορρίπτουν τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα επειδή δεν υπάρχει άμεσος αντίκτυπος στις αποδόσεις και στις τιμές.
Οι αποτιμήσεις, από τη φύση τους, είναι ΦΡΙΚΤΟΙ δείκτες για τις αποδόσεις εντός 12μήνου.
Οι επενδυτές αποφεύγουν οποιαδήποτε επενδυτική στρατηγική που έχει τέτοιου είδους εστίαση.
Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, οι αποτιμήσεις είναι ισχυροί παράγοντες πρόβλεψης των αναμενόμενων αποδόσεων».
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τις αποτιμήσεις και τις κυλιόμενες συνολικές πραγματικές αποδόσεις των τελευταίων 10 ετών.

Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι οι υπερτοποθετήσεις σε μετοχές αξίας οδηγούν… σε χαμένες δεκαετίες.

Σημαντική διόρθωση

Το 2009, οι αποτιμήσεις των μετοχών είχαν παρουσιάσει σημαντική διόρθωση όχι μόνο λόγω της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και λόγω της κληρονομιάς που άφησε η φούσκα «Dot.com».
Επομένως, οι επενδυτές θα έπρεπε να αναμένουν ότι οι αποδόσεις των μετοχών θα ήταν υψηλότερες την επόμενη δεκαετία.
Ωστόσο, από το 2000 έως το 2010 οι ετήσιες αποδόσεις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό ήταν πράγματι αρνητικές – ενώ κάποιοι εκείνη την εποχή προέβλεπαν 43πλασμό των κερδών.

Τεχνητή στήριξη

Η Wall Street Journal έκανε πρόσφατα αναφορά στις αστρικές αποδόσεις της τελευταίας δεκαετίας.
«Η αισιοδοξία των επενδυτών είναι πιο κατανοητή αν κοιτάξει κανείς τη 10ετία έως το τέλος του 2021, κατά την οποία η σύνθετη ετήσια απόδοση του δείκτη αναφοράς S&P 500 ήταν ένα πολύ καλό 16,6%.
Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα που είναι προς εξέταση».

Στη συνέχεια, ενώ η Wall Street Journal προσπαθεί να υποστηρίξει ότι τα περιθώρια κέρδους ευθύνονταν για το μεγαλύτερο μέρος των κερδών, η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότερες από τις υπερβολικές αποδόσεις προήλθαν από δύο μόνο μοναδικές πηγές.

  1. Μια δεκαετία νομισματικών παρεμβάσεων και πολιτικών μηδενικών επιτοκίων. και,
  2. Ένα τεράστιο πάρτι δαπανών από εταιρείες για επαναγορές μετοχών.

Το παρακάτω γράφημα μέσω της Pavilion Global Markets δείχνει τον αντίκτυπο των αγορών ιδίων μετοχών την τελευταία δεκαετία.
Η διάρθρωση των αποδόσεων για τον S&P 500 αναλύεται ως εξής:
• 21% από πολλαπλές επεκτάσεις,
• 31,4% από κέρδη,
• 7,1% από μερίσματα, και
• 40,5% από αγορές ιδίων μετοχών.

Με άλλα λόγια, ελλείψει επαναγορών μετοχών, η χρηματιστηριακή αγορά δεν θα έφτανε ποτέ τις 4.700 μονάδες, αλλά αντίθετα θα κινούνταν στα επίπεδα των 2.800 μονάδων.
Αυτό θα σήμαινε ότι οι μετοχές απέδιδαν συνολικά περίπου 3% ετησίως ή 42% συνολικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 ετών.
Δεδομένου του περιβάλλοντος χαμηλής ανάπτυξης, των χαμηλών επιτοκίων και του ασθενούς πληθωρισμού, μια απόδοση της αγοράς σημαντικά χαμηλότερη την τελευταία δεκαετία είναι λογική.
Ωστόσο, λαμβανομένων υπόψη κεφαλαιακών εισροών άνω των 43 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, της αγοράς εταιρικών μετοχών και της τεχνητής καταστολής των επιτοκίων, οι μεγάλες αποδόσεις δεν ήταν έκπληξη.
Το ερώτημα είναι εάν αυτές οι τεχνητές επιρροές μπορούν να διατηρηθούν για άλλη μια δεκαετία;

Χαμένη δεκαετία; 

«Όσο περίεργη και αν φαινόταν η επενδυτική διάθεση τον τελευταίο καιρό, ο S&P 500 θα έπρεπε να υποχωρεί κατά 40% εάν τόσο τα περιθώρια όσο και τα πολλαπλάσια τιμής/κέρδους επέστρεφαν στους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους.
Κάτι τέτοιο θα επαναφέρει το σημείο αναφοράς σε ένα επίπεδο που ξεπέρασε για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια» αναφέρει ο ιδρυτής της GMO, Jeremy Grantham.
«Η εναλλακτική θα μπορούσε να είναι ηπιότερες διορθώσεις και ανακάμψεις σύμφωνα με όσα ζήσαμε πρόσφατα, που δεν οδηγούν τις μετοχές ακριβώς πουθενά» γράφει WSJ
Ο Benjamin Grantham, μέντορας του Warren Buffet και του David Dod, προέτρεψε τους επενδυτές να συγκρίνουν τις τιμές των μετοχών με τα κέρδη για «επτά ή δέκα χρόνια».
Τι σημαίνει αυτό για τις μελλοντικές αποδόσεις των μετοχών;
«Η Vanguard δημοσιεύει τακτικά τις αναμενόμενες αποδόσεις για διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της για τα επόμενα 10 έτη:
Με προβλεπόμενο ρυθμό πληθωρισμού περίπου 2% ετησίως, η εκτίμηση της πραγματικής απόδοσης για τις μετοχές των ΗΠΑ είναι κάπου στο εύρος 0-2%.
Παράλληλα, οι μετοχές ανάπτυξης αναμένεται να κινηθούν σε αρνητική περιοχή, προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, την επόμενη δεκαετία» γράφει ο Ben Carlson.  

Η πιο ισχυρή δύναμη στα οικονομικά

Ιστορικά, είτε πρόκειται για αποτιμήσεις, τιμές, κέρδη ή οποιονδήποτε άλλο δείκτη, τελικά, και πάντα, οι αποκλίσεις επανέρχονται στον μέσο όρο.
«Τα περιθώρια κέρδους είναι πιθανώς ο αξιόπιστος δείκτης στα χρηματοοικονομικά και αν τα περιθώρια κέρδους δεν σημαίνουν επαναφορά, τότε κάτι έχει πάει άσχημα με τον καπιταλισμό.
Εάν τα υψηλά κέρδη δεν προσελκύουν τον ανταγωνισμό, κάτι δεν πάει καλά με το σύστημα και δεν λειτουργεί σωστά» αναφέρει ο Jeremy Grantham.
«Οι αγορές δεν είναι φθηνές, σε καμία περίπτωση.
Εάν η αύξηση των κερδών δεν ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες, αν τα επιτόκια αυξηθούν ή τα περιθώρια κέρδους συρρικνωθούν λόγω του πληθωρισμού, η bull market θα καταρρεύσει» προσθέτει.  

Ένα μάθημα που πρέπει να διδαχθεί

Αυτή δεν είναι μια τρομερή πρόβλεψη καταστροφής και κατήφεια, ούτε είναι μια «πτωτική» πρόβλεψη.
Είναι απλώς μια συνάρτηση του πώς «τα μαθηματικά λειτουργούν για μεγάλες περιόδους».
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας «μαινόμενης bull market», οι επενδυτές χάνουν… την μπάλα.
Όπως σημείωσε ο Howard Marks σε συνέντευξή του στο Bloomberg:
«Ο φόβος της απώλειας έχει κυριαρχήσει.
Εάν οι άνθρωποι είναι ανεκτικοί στον κίνδυνο και φοβούνται ότι θα βρεθούν εκτός αγοράς, αγοράζουν επιθετικά, οπότε δεν μπορείτε να βρείτε ευκαιρίες.
Εκεί βρισκόμαστε τώρα.
Αυτό κατασκεύασε η Fed βάζοντας τα επιτόκια στο μηδέν.
Επιστρέψαμε εκεί που ήμασταν πριν από ένα χρόνο - αβεβαιότητα, προοπτικές αποδόσεις που είναι ακόμη χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο και υψηλότερες τιμές περιουσιακών στοιχείων από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Οι άνθρωποι πρέπει να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο για να λάβουν αποδόσεις».

Μάθημα που πρέπει να διδαχθεί... 

Για τους επενδυτές, η κατανόηση των πιθανών αποδόσεων από οποιοδήποτε δεδομένο σημείο αποτίμησης είναι ζωτικής σημασίας όταν εξετάζουν το ενδεχόμενο «να θέσουν σε κίνδυνο τις αποταμιεύσεις τους».
Ο κίνδυνος είναι μια ουσιαστική έννοια καθώς εμπεριέχει την προσδοκία της «απώλειας».
Όσο περισσότερο ρίσκο αναλαμβάνουν οι επενδυτές, τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι η καταστροφή του κεφαλαίου.
Και αυτή η φορά «δεν είναι διαφορετική».
Η μοναδική διαφορά είναι ο καταλύτης της πτώσης και το πότε αυτή θα συμβεί.
Δύο προηγούμενες bear markets δίδαξαν σε πολλούς αυτό το μάθημα.
Και δυστυχώς, οι επενδυτές μαθαίνουν με τον δύσκολο τρόπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης