Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HellasFin: Πυκνώνουν τα σύννεφα στην αμερικανική οικονομία

HellasFin: Πυκνώνουν τα σύννεφα στην αμερικανική οικονομία
Άρθρο - ανάλυση της HellasFin

Τα σύννεφα στις ΗΠΑ έγιναν πιο βαριά την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με τις δηλώσεις μεγαλοσχημόνων οικονομικών παραγόντων της χώρας. Ο CEO της JPMorgan μας ανακοίνωσε τις προβλέψεις του για έναν επερχόμενο τυφώνα στην οικονομία των ΗΠΑ και μας προέτρεψε να προετοιμαστούμε κατάλληλα.
Κατόπιν ο ασταθής ιδιοκτήτης της Tesla μας αποκάλυψε το πολύ κακό του προαίσθημα για την οικονομία και την απόφασή του να απολύσει το 10% του προσωπικού της εταιρείας του σύμφωνα με την ανάλυση της HellasFin..

Εμείς όντες αισιόδοξοι, εμμένουμε στην θέση ότι όταν τα πράγματα φαίνονται και ομολογούνται τόσο άσχημα, μόνο καλύτερα μπορούν να πάνε.

Από την ειδησεογραφία της εβδομάδος, σύμφωνα με τα στοιχεία Μαΐου επισημαίνουμε την σφιχτή μεν αγορά εργασίας αλλά την απαρχή της επιστροφής των πολιτών πίσω στις εργασίες τους. Το στοιχείο της επιβράδυνσης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας (11,4 εκτμ κενές θέσεις εργασίας από 11,9 τον προηγούμενο μήνα), δεδομένων των συνθηκών, αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη για την FED γιατί σηματοδοτεί την αρχή αποθέρμανσης της αγοράς εργασίας. Η επιβράδυνση της ετήσιας μεταβολής των μισθολογικών αυξήσεων στο 5,2% από 5,5%, για την FED συνιστά επίσης επιθυμητή τροπή στην αντιστροφή του πληθωρισμού.

Με την προεξόφληση της κορύφωσης των παρεμβατικών επιτοκίων (3,22% τον Ιούνιο του 2023 για τις ΗΠΑ και 1,5% για την ευρωζώνη τον Μάρτιο του 2024), θεωρούμε ότι οι αγορές έχουν τιμολογήσει και σε ένα μεγάλο μέρος απορροφήσει την αυστηρότερη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών μέσω της σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Σημαντικές για τις αγορές θα είναι οι επόμενες 2 εβδομάδες, όπου αναμένεται ίσως να προκύψει κάποια ένδειξη κορύφωσης του πληθωρισμού με την ανακοίνωση των δεδομένων του Μαΐου. Η συνεδρίαση της FED της 15ης Ιουνίου αναμένεται επίσης με κάποια αγωνία στον βαθμό που είναι συνεδρίαση τριμήνου και επικαιροποιούνται οι μελλοντικές της εκτιμήσεις σχετικά με την οικονομία αλλά και την ακολουθητέα νομισματική πολιτική. Τέλος, οι τριμηνιαίες λήξεις παραγώγων (17 Ιουνίου) έχουν αποτελέσει συχνά σταθμό αντιστροφής μεσοπρόθεσμων τάσεων των αγορών και οι τωρινές υπερπωλημένες συνθήκες μπορούν να αποτελέσουν έναν τέτοιο σταθμό.

Μπορεί οι έντονες διακυμάνσεις των περιουσιακών στοιχείων να έχουν κουράσει ή απογοητεύσει τους κατόχους τους, αλλά θα χρειαστεί κάποιο διάστημα ακόμη μέχρι να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα επαναφέρουν τις διαθέσεις ανάληψης κινδύνου στο ευρύτερο κοινό. Μέχρι τότε οι καλές ειδήσεις θα έχουν κακό αντίκτυπο και οι κακές καλό αντίκτυπο στις αγορές, σύμφωνα με την  HellasFin.

Σε τελική όμως ανάλυση να θυμάστε ότι οι αγορές φτιάχνουν τις ειδήσεις και όχι το αντίστροφο.

Ευρώπη


  • Τα προσωρινά στοιχεία του πληθωρισμού Μαΐου, αναφέρονται σε μια επιπέδου ρεκόρ αύξηση της τάξης του 8,1% από 7,4% τον προηγούμενο μήνα.
  • Στο επίπεδο ρεκόρ 37,2% κλιμακώθηκε τον Απρίλιο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Σύμφωνα με τον ιστορικό συσχετισμό με τον αντίστοιχο δείκτη τιμών καταναλωτού, μας προϊδεάζει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στο ύψος του 9,1% από 8,1% που βρίσκεται τώρα.

Γερμανία

  • Η ισχυρή αύξηση της τιμής των τροφίμων και του ενεργειακού κόστους εκτόξευσαν τον πληθωρισμό στα υψηλότερα από το 1952 επίπεδα. Λόγω των μέτρων όμως μετριασμού της αύξησης των τιμών της ενέργειας από τον Ιούνιο, ίσως ο πληθωρισμός θα επιπεδωθεί η ακόμη και θα έχει κορυφώσει τον Μάιο.

  • Παρά την ελάχιστη υποχώρηση η ανεργία συνέχισε και τον Απρίλιο για 15ο συνεχόμενο την υποχώρησή της. Το επίπεδο ρεκόρ των κενών θέσεων εργασίας παραπέμπουν σαφέστατα σε μία σφιχτή αγορά εργασίας η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα την πίεση των συνδικάτων για μισθολογικές αυξήσεις.

Γαλλία

  • Η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της στην διάρκεια του α΄τριμήνου τελικά συρρικνώθηκε κατά 0,2% από την αρχική ανακοίνωση της μηδενικής μεταβολής. Η απρόσμενη αυτή εξέλιξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αποδίδεται στην ασθενέστερη υποχώρηση της κατανάλωσης κατά 1,5%, στα πλαίσια των περιορισμένων δαπανών για αγορά αυτοκινήτων και διανυκτερεύσεων των γαλλικών νοικοκυριών.

Ελλάδα

  • Σύμφωνα με τον πρόδρομο δείκτη ΡΜΙ, οι λειτουργικές συνθήκες της ελληνικής μεταποίησης κινούνται με ισχυρούς ακόμη ρυθμούς αν και ήπια επιβραδυμένοι. Η ζήτηση είναι μειωμένη και το κόστος προμηθειών σημαντικά επιβαρυμένο. Οι εκτιμήσεις για την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής σε ετήσια βάση για το 2022, ανέρχονται στο 1,6%.

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Η σφικτή αγορά εργασίας επιβεβαιώθηκε και με τα στοιχεία του Μαΐου. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,6%. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 390 χιλ. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) ανήλθε στο 62,3. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αναφέρουν ευρείες ελλείψεις εργατικού προσωπικού. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 5,2% από 5,5% τον προηγούμενο μήνα. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο στόχος του 2% πληθωρισμού, το αυξημένο κόστος εργασίας μόνο με αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας μπορεί να αντισταθμιστεί.

  • Ο δείκτης S&P Case-Shiller ο οποίος αποτυπώνει την μεταβολή του επιπέδου τιμών των κατοικιών 9 περιοχών των ΗΠΑ, κατέδειξε την κατά 20,54% ετήσια αύξηση των τιμών τον Μάρτιο, σε σχέση με το 20 % του προηγούμενου μήνα.

Καναδάς

  • Με χαμηλότερο του αναμενόμενου ρυθμό μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ του α’ τριμήνου. Στην κατά 1,4% τριμηνιαία μεταβολή συνέβαλε κυρίως η κατανάλωση και οι επενδύσεις στην κατοικία. Σε ένα τέτοιο κλίμα αναμένεται η κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει την αυστηροποίηση της νομισματικής της πολιτικής και να οδηγήσει μέχρι το τέλος του έτους το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 2,5%.

Ασία


Ν. Κορέα

  • Ηπιότερη του αναμενόμενου ήταν η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο με την κατά 3,3% μεταβολή της συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Η εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα της αδύναμης εξωτερικής αλλά και εγχώριας ζήτησης.

Κίνα

  • Βελτιωμένα παρουσιάστηκαν τα ΡΜΙ του Μαΐου μεταποίησης και υπηρεσιών, με την υποχώρηση του κύματος της Όμικρον. Παρά την αντιστροφή όμως, η δραστηριότητα συνεχίζει να συρρικνώνεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Ιαπωνία

  • Στο 2,5% από 2,6% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας.

Ινδία

  • Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ α’ τριμήνου στο 4,39% από το 4,7% του προηγούμενου τριμήνου.

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης