Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Η πώληση των ΑΠΕ από την Ελλάκτωρ βελτιώνει την ορατότητα αποπληρωμής του ομολογιακού της δανείου

Fitch Ratings: Η πώληση των  ΑΠΕ από την Ελλάκτωρ βελτιώνει την ορατότητα αποπληρωμής του ομολογιακού της δανείου
Η πιστολητπική αξιολόγηση της Ελλάκτωρ από την Fitch ήταν και παραμένει στο Β/Αρνητική
Σχετικά Άρθρα
Η πιθανή πώληση μεριδίου 75% της δραστηριότητας του κλάδου ΑΠΕ, από την Ελλάκτωρ (Β/Αρνητική) στη Motor Oil εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στην εταιρεία να αποπληρώσει τα ομολογιακό της δάνειο 670 εκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 6,375% είτε κατά τη λήξη του είτε και πριν από αυτήν, τον Δεκέμβριο του 2024, παρά τον κίνδυνο αυτό να γίνει απαιτητό πριν ολοκληρωθεί η πώληση, αναφέρει σε σημείωμά του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης  Fitch Ratings.

Η Fitch εκτιμά ότι τα έσοδα από την πώληση του 75% των ΑΠΕ του Ομίλου Ελλάκτωρ, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη ρευστότητα της εταιρείας, θα επαρκούν για την αποπληρωμή των ομολογιών της Ελλάκτωρ ύψους 670 εκατομμυρίων ευρώ έως ή και πριν από τη λήξη τους το 2024.
Η πώληση των ΑΠΕ αποτελεί μέρος της συμφωνίας που έκλεισε το Μάιο 2022 μεταξύ του μεγαλομετόχου της Ελλάκτωρ Reggeborgh Invest (που έχει το 30,52% της Ελλάκτωρ) και της Motor Oil, με την οποία η Motor Oil απέκτησε το 29,87% των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Η αξία επιχείρησης (entreprise value) για τις δραστηριότητες ΑΠΕ έχει συμφωνηθεί σε 1 δισ. ευρώ σε βάση χωρίς χρέη-χωρίς μετρητά και με κανονικοποιημένο κεφάλαιο κίνησης και θα υπόκεινται σε προσαρμογές που σχετίζονται με την κερδοφορία.
Η συναλλαγή υπόκειται σε εταιρικές και ρυθμιστικές εγκρίσεις.

Το ομόλογο της Ελλάκτωρ κινδυνεύει να γίνει απαιτητό, αναφέρει η Fitch,  εάν η εθελοντική δημόσια προσφορά που ανακοίνωσε πρόσφατα η Reggeborgh Invest για την εξαγορά των μετόχων της Ελλάκτωρ σε τιμή 1,75 ευρώ ανά μετοχή οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στους όρους του ομολογιακού δανείου των 670 εκατ. ευρώ πριν ολοκληρωθεί η πώληση των ΑΠΕ.
Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να ασκήσει πίεση στη ρευστότητα της Ελλάκτωρ, αλλά εκτιμάται ότι ο κίνδυνος αυτός εν πολλοίς μετριάζεται χάρη στη χρηματοδοτική στήριξη backstop που παρέχουν ορισμένες ελληνικές τράπεζες, σημειώνει η Fitch.
Αν και η Motor Oil έχει δημόσια ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στη δημόσια προσφορά, η Reggeborgh Invest μπορεί να γίνει ο πραγματικός δικαιούχος άνω του 50% των συνολικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου ως αποτέλεσμα της προσφοράς και να προκαλέσει «γεγονός αλλαγής ελέγχου», απαιτώντας από την Ελλάκτωρ να αγοράσει τα ομόλογα σε τιμή ίση με το 101% του κεφαλαίου πλέον δεδουλευμένων και μη καταβληθέντων τόκων.
Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης των ΑΠΕ και την αποπληρωμή των ομολόγων, ο νέος μέτοχος πλειοψηφίας της Ελλάκτωρ μπορεί να αποφασίσει να καταργήσει την πλατφόρμα χρηματοδότησης που έχει δημιουργήσει ο όμιλος.
Θα περιμέναμε επίσης από τον νέο μέτοχο πλειοψηφίας να αποφασίσει για μια νέα κεφαλαιακή διάρθρωση για την αναδιοργανωμένη επιχείρηση.
Ο Fitch θα επαναξιολογήσει το νέο επιχειρηματικό προφίλ της Ελλάκτωρ όταν θα υπάρξουν βεβαιότητες για τη διαδικασία εκτέλεσης και λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα κεφαλαιακή διάρθρωση και τις μελλοντικές στρατηγικές.
«Κατανοούμε ότι η Reggeborgh έχει βρει τα κεφάλαια που απαιτούνται για να προχωρήσει στη δημόσια προσφορά και δεν σκοπεύει να αντλήσει μετρητά από την Ελλάκτωρ και να την καλύψει, έστω και εν μέρει από αυτά», καταλήγει ο οίκος πιστολητπικής αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης