Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DataTrek: Το πετρέλαιο θα φτάσει τα 140 δολάρια - Ύφεση στις ΗΠΑ τους επόμενους 12-18 μήνες

DataTrek: Το πετρέλαιο θα φτάσει τα 140 δολάρια - Ύφεση στις ΗΠΑ τους επόμενους 12-18 μήνες
Ας μιλήσουμε για τα επίπεδα χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των επιχειρήσεων των ΗΠΑ. 
Ύφεση12 με 18% προβλέπει η εταιρία ερευνών DataTrek για την αμερικανική οικονομία. Το υψηλό αυτό ποσοστό οφείλεται, σύμφωνα με την εταιρία, στην τιμή του πετρελαίου, το οποίο θα «σκαρφαλώσει»  στα 140 $ το βαρέλι.
Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται το συνολικό ομοσπονδιακό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Αυτό δεν περιλαμβάνει τις ενδοκυβερνητικές συμμετοχές (6,5 τρισεκατομμύρια επί του παρόντος, ως επί το πλείστον κατέχονται από προγράμματα δικαιωμάτων), αλλά καταγράφει τις γενικές τάσεις αρκετά καλά.
dt1_2.png

Τρία σημεία σχετικά με αυτό το γράφημα:

  1. Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία +50 χρόνια, από τα χαμηλά περίπου 30 % το 1980 σε 125 %
  2. Το μοτίβο αυτής της ανάπτυξης είναι τόσο διαρθρωτικό όσο και κυκλικό. Το χρέος ως προς το ΑΕΠ ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονολογικής σειράς, το 1980, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν στο υψηλότερο επίπεδο. Καθώς οι αποδόσεις μειώθηκαν, ο δανεισμός αυξήθηκε. Το χρέος ως προς το ΑΕΠ στην πραγματικότητα μειώθηκε στα μέσα του τέλους της δεκαετίας του 1990, καθώς η ισχυρή αγορά εργασίας και τα χρηματιστήρια αύξησαν τις φορολογικές εισπράξεις. Η Μεγάλη Ύφεση, που έφερε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα και τόνωση των δημοσιονομικών δαπανών, αύξησε για άλλη μια φορά την έκδοση χρέους. Το ίδιο αποτέλεσμα είχε και η Πανδημική Κρίση.
  3. Οι ΗΠΑ έχουν τώρα υψηλότερο λόγο χρέους προς το ΑΕΠ από την Ευρωζώνη (95%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (88%), καθώς και την Κίνα (78%) και την Ινδία (87%).
Τώρα, ας δούμε το μη χρηματοοικονομικό επιχειρηματικό χρέος των ΗΠΑ (τόσο ομόλογα όσο και δάνεια) ως ποσοστό του ΑΕΠ:
dt2_1.png

Δύο σημεία σχετικά με αυτά τα δεδομένα:

  1. Το εταιρικό χρέος προς ΑΕΠ είναι 40 % υψηλότερο τώρα από ό,τι στο πληθωριστικό/υψηλό επιτόκιο της δεκαετίας του 1970. Το αντισταθμιστικό θετικό είναι ότι οι δημόσιες και μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες έχουν πολύ υψηλότερες αποτιμήσεις μετοχών τώρα σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1970. Η έκδοση μετοχών για την εξόφληση του χρέους μπορεί να μην είναι η αγαπημένη ιδέα οποιουδήποτε Διευθύνοντος Συμβούλου ή μετόχου, αλλά μπορεί να γίνει εάν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους γίνει πολύ επαχθές.
  2. Τα τρέχοντα επίπεδα εταιρικού χρέους προς ΑΕΠ στο υψηλό εύρος του 40% εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από τις 2 προηγούμενες κορυφές (2001 και 2008) του 45%.
Το χρέος αποτελεί πλέον πολύ μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας των ΗΠΑ από ό,τι στη δεκαετία του 1970, και οποιαδήποτε συζήτηση για τη νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού πρέπει να αναγνωρίζει αυτή τη διαφορά.
Ούτε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ούτε οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν οικονομικά +10 % αποδόσεις χρέους του Δημοσίου και εταιρειών.
Αυτά ήταν συνηθισμένα στη δεκαετία του 1970. αλλά θα ήταν πολύ επιζήμιες τώρα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέμε ότι η περίφημη "Fed Put" έχει μετατοπιστεί από τις μετοχές στην αγορά του Δημοσίου. Ο Πρόεδρος Powell και το FOMC γνωρίζουν ότι πρέπει να διατηρήσουν τον διαρθρωτικό πληθωρισμό και τις αποδόσεις του Δημοσίου σε χαμηλά επίπεδα.
Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν οι αποδόσεις των ομολόγων έφτασαν το 3%. Αυτό συνέβη στο 4ο τρίμηνο του 2018, και το ίδιο ισχύει και τώρα. Δεν σημαίνει ότι ένα κόστος 3 % του κεφαλαίου χωρίς κίνδυνο είναι εγγενώς μη διαχειρίσιμο, είτε για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είτε για τον ιδιωτικό τομέα.
Αντίθετα, είναι ο τρόπος της αγοράς να σηματοδοτεί τις πολλαπλές αβεβαιότητες εάν τα επιτόκια δεν σταματήσουν στο 3%, αλλά αντίθετα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τις αναγνώσεις του δείκτη από τα τέλη του 2014 έως σήμερα.

Όπως σημειώθηκε, η πρώτη κορύφωση ήταν στα πρώτα στάδια της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης (Απρίλιος 2020, 3,4 τυπικές αποκλίσεις από τα προ-πανδημικά επίπεδα). Το δεύτερο ήταν στα τέλη του 2021, με τυπικές αποκλίσεις 4,3 – 4,4.
Η ένδειξη 2,9 τυπικών αποκλίσεων του Μαΐου 2022 είναι μειωμένη από το επίπεδο 3,4 του Απριλίου, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από το επίπεδο 2,8 του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.
dt3.png
 Οι βρυχηθμοί της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού συνεχίζουν να ασκούν πληθωριστική πίεση στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία. Στο περιθώριο, ωστόσο, υποχωρούν ελαφρά. Μειώσαμε από +4 τυπικές αποκλίσεις «πίεσης» σε λιγότερο από 3 τυπικές αποκλίσεις τους τελευταίους 6 μήνες. Την Παρασκευή θα λάβουμε την πιο πρόσφατη έκθεση για τον πληθωρισμό του ΔΤΚ των ΗΠΑ, και αυτή θα μας πει αν αυτή είναι αρκετή για τη μείωση του συνολικού πληθωρισμού.

Το πετρέλαιο ως δείκτης της ύφεσης

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα 140 $/βαρέλι είναι το επίπεδο που πρέπει να παρακολουθήσουμε ως δείκτη ύφεσης.
Αυτό θα ήταν διπλάσιο από το επίπεδο των 70 δολαρίων/βαρέλι του περασμένου καλοκαιριού και οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 1970, όταν οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν 2 φορές σε ένα χρόνο, ακολούθησε ύφεση τους επόμενους 12-18 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης