Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Η διολίσθηση στις μετοχές δεν έχει τελειώσει ακόμη - Γιατί έρχεται περαιτέρω διόρθωση στις αγορές

Commerzbank: Η διολίσθηση στις μετοχές δεν έχει τελειώσει ακόμη - Γιατί έρχεται περαιτέρω διόρθωση στις αγορές
Όπως επισημαίνει η Commerzbank, οι οικονομικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί λόγω της επιθετικής σύσφιξης εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών
Σχετικά Άρθρα

H διολίσθηση στις μετοχές δεν έχει τελειώσει ακόμη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Commerzbank, οι οποίοι βλέπουν περιθώρια για περαιτέρω διόρθωση τόσο των αμερικανικών όσο και των ευρωπαϊκών μετοχών εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Πιο συγκεκριμένα, σε ενημερωτικό της σημείωμα, η Commerzbank αναβάθμισε την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως.
Όπως επισημαίνει, οι οικονομικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί λόγω της επιθετικής σύσφιξης εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών – ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη του Putin, που απειλεί να κόψει την παροχή φυσικού αερίου
Ειδικότερα για τον πληθωρισμό, η γερμανική τράπεζα αναμένει ότι θα κορυφωθεί στη ζώνη του ευρώ και στις ΗΠΑ μετά το φθινόπωρο - αναμένεται ρυθμός πληθωρισμού άνω του 9% στις ΗΠΑ και 8,5% στη ζώνη του ευρώ.
Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός στη Γηραιά Ήπειρο το 2022 εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 4%, έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,5%.
Επιπλέον, οι τιμές των τροφίμων είναι πιθανό να αυξηθούν το 2023, με το κόστος παραγωγής (ενέργεια, λιπάσματα κ.λπ.) να μετακυλίεται στους καταναλωτές.
Για τις ΗΠΑ, η Commerzbank αναβαθμίζει την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2022, από 4,5%, σε 5,0%.

Αυξημένοι οικονομικοί κίνδυνοι

Με τον πληθωρισμό να είναι επίμονα υψηλός, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει επιταχύνει τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων, καθιστώντας σαφές ότι θα αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο του αναμενομένου.
Αυτές οι εκτεταμένες αυξήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εγκυμονούν σημαντικό οικονομικό κίνδυνο, όπως και οι μειωμένες παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου.
Η χθεσινή πτώση του δείκτη των υπευθύνων προμηθειών για τη μεταποίηση στη ζώνη του ευρώ έδειξε για άλλη μια φορά πόσο ασταθής είναι η οικονομική κατάσταση (Διάγραμμα 1).
1_379.JPG
Ύφεση στις ΗΠΑ, ασθενής ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Στις ΗΠΑ, τρεις στους τέσσερις κύκλους αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 έχουν καταλήξει σε ύφεση (Διάγραμμα 2).
2_323.JPG
Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα βρεθεί στο χείλος της ύφεσης το α’ εξάμηνο του 2023.
Κατά συνέπεια, η οικονομική παραγωγή στις ΗΠΑ είναι πιθανό να μειωθεί ελαφρά κατά 0,5% κατά μέσο όρο το επόμενο έτος (έναντι προηγούμενης εκτίμησησης για +1,7%), ακόμη και αν η προβλεπόμενη ύφεση δεν είναι τόσο βαθιά όσο αυτή μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Οι ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος της ΕΕ.
Από αυτή την άποψη, μια ύφεση αποτελεί επίσης ένα προειδοποιητικό σήμα και για τη ζώνη του ευρώ – ειδικά επειδή οι τιμές της ενέργειας θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της μειωμένης παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, γεγονός που μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Το ότι η Commerzbank δεν «βλέπει» ύφεση στη ζώνη του ευρώ, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οφείλεται κυρίως στα διογκωμένα βιβλία παραγγελιών στον μεταποιητικό τομέα.
3_226.JPG
Οι συνέπειες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές

Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα ομολόγων δεν έχει ακόμη τελειώσει.
Από την άλλη πλευρά, μια ύφεση γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη για τις ΗΠΑ, στην οποία η Fed είναι πιθανό να απαντήσει με πτώση των βασικών επιτοκίων.
Σε αυτό πλαίσιο, η Commerzbank συνεχίζει να πιστεύει ότι η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα δεν έχει τελειώσει.
Η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ - δολ. θα συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα προβληματισμού λόγω ειδικών παραγόντων όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο κίνδυνος διακοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου.
Παράλληλα, πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις στα χρηματιστήρια.
Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της γερμανικής τράπεζας, οι οικονομικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί σημαντικά όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στη ζώνη του ευρώ.
Οι αναλυτές είναι πιθανό να μειώσουν σημαντικά τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη των εταιρειών, που εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αισιόδοξες…
Η διόρθωση που λαμβάνει χώρα σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης