Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ποιος θα επωφεληθεί τελικά από την ενεργειακή κρίση; - Η Ρωσία ή οι ΗΠΑ; - Σίγουρα όχι η εξαρτημένη Ευρώπη

Ποιος θα επωφεληθεί τελικά από την ενεργειακή κρίση; - Η Ρωσία ή οι ΗΠΑ; - Σίγουρα όχι η εξαρτημένη Ευρώπη
Η Ρωσία έχει ισχυρό χαρτί βραχυπρόθεσμα, αλλά η θέση της θα επιδεινωθεί δραματικά τα επόμενα τρία χρόνια
Σχετικά Άρθρα
Οι μεγάλες πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970 δίδαξαν στους δυτικούς πολιτικούς ένα σημαντικό μάθημα για τη δύναμη των ενεργειακών υπερδυνάμεων του κόσμου.
Πενήντα χρόνια αργότερα, αυτό το μάθημα επαναλαμβάνεται.
Η Ρωσία αμύνεται έναντι των δυτικών κυρώσεων περιορίζοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η προοπτική πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου προκαλεί σχεδόν πανικό στην Ευρώπη, καθώς η Γερμανία και άλλες μεγάλες οικονομίες σκέφτονται την ενεργειακή τους εξάρτηση αυτό το χειμώνα.
Εν τω μεταξύ, ο Joe Biden –ανησυχώντας για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών– έπρεπε να ξεχάσει την προεκλογική του ρητορική ότι αντιμετωπίζει τη Σαουδική Αραβία ως παρία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πάει στο Ριάντ τον επόμενο μήνα για να κάνει έκκληση στους Σαουδάραβες να διαθέσουν περισσότερο πετρέλαιο.
Το μάθημα φαίνεται απλό και τρομακτικό. Το 2022 –όπως και το 1973– οι σημαντικότεροι παραγωγοί πετρελαίου του κόσμου μπορούν ακόμα να κάνουν τις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις του κόσμου να χορεύουν στο μελωδικό τους ρυθμό.

Οι σχέσεις δεν είναι τόσο απλές

Μπορεί η παραπάνω να είναι η προφανής ανάγνωση των γεγονότων.
Όμως η γεωπολιτική της ενέργειας είναι πολύ πιο περίπλοκη.
Η Ρωσία έχει ισχυρό χαρτί βραχυπρόθεσμα, αλλά η θέση της θα επιδεινωθεί δραματικά τα επόμενα τρία χρόνια.
Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο πρόβλημα βραχυπρόθεσμα, αλλά βρίσκονται σε ισχυρή θέση μακροπρόθεσμα.
Η ΕΕ έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
Παρά τις τολμηρές συζητήσεις για διαφοροποίηση και απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, οι Ευρωπαίοι απέχουν ακόμη πολύ από την εύρεση μιας βιώσιμης νέας ενεργειακής στρατηγικής.
Η Ρωσία και η ΕΕ βρίσκονται σε αγώνα αγώνα ενάντια στο χρόνο.
Ο στόχος της Ρωσίας είναι ξεκάθαρα να προκαλέσει οικονομική κρίση στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα – και έτσι να αποδυναμώσει την υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία.
Η ουγγρική κυβέρνηση, γνωστή για την επιεική της στάση απέναντι στον Putin, ήδη πιέζει για γρήγορη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και αναφέρθηκε στην επικείμενη οικονομική καταστροφή.
Οι Ευρωπαίοι έχουν αρκετούς μήνες μέχρι τον χειμώνα για να προετοιμαστούν για την επερχόμενη ρωσική πίεση.
Αλλά ακόμα κι αν η τακτική πίεσης της Μόσχας λειτουργεί βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα ο Putin καταστρέφει έναν από τους πυλώνες της ρωσικής ισχύος.
Η Ευρώπη έχει πλέον πάρει ένα πικρό μάθημα για τους κινδύνους της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία και είναι αποφασισμένη να μην είναι ποτέ ξανά ευάλωτη.
Ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος λέει: «Πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία περίμενε άλλα 30 χρόνια εγγυημένα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Τώρα μόνο τρία».

Η θέση της Ρωσίας

Ακόμη και βραχυπρόθεσμα, ο περιορισμός των ευρωπαϊκών εξαγωγών φυσικού αερίου είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι για τη Ρωσία.
Περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ εξακολουθούν να ρέουν στα ταμεία της Ρωσίας καθημερινά, κυρίως από την Ευρώπη.
Εάν ο Putin θυσιάσει αυτά τα έσοδα, η ικανότητά του να διεξάγει πόλεμο θα μειωνόταν γρήγορα.
Η Ρωσία μπορεί να βρει εναλλακτικές αγορές για το πετρέλαιο της με σχετική ευκολία – δείτε τον ζήλο με τον οποίο η Ινδία και η Κίνα αυξάνουν τις εισαγωγές του πετρελαίου της με έκπτωση.
Όμως το αέριο της εξάγεται μέσω αγωγών και οι μεγάλοι αγωγοί πηγαίνουν στην Ευρώπη.
Η κατασκευή νέων στην Κίνα θα διαρκέσει χρόνια, επομένως η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα λανθάνον περιουσιακό στοιχείο.

Οι κινήσεις της Ευρώπης

Η σοβαρότητα των ευρωπαϊκών προσπαθειών να απελευθερωθεί από την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια φαίνεται στα ταξιδιωτικά σχέδια των ηγετών της.
Η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόλις βρέθηκε στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, υπογράφοντας μια νέα σύμβαση φυσικού αερίου.
Ο Olaf Scholz, ο Γερμανός Καγκελάριος, επισκέφθηκε πρόσφατα τη Σενεγάλη και υποστήριξε την ανάπτυξη ενός νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου εκεί.
Ωστόσο, παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα σχετικά με το πόσο γρήγορα και ομαλά η Ευρώπη μπορεί να αντικαταστήσει τη ρωσική ενέργεια.
Ορισμένα ανώτερα στελέχη της ενεργειακής βιομηχανίας είναι επιφυλακτικά.
Η κατάσταση τα επόμενα πέντε χρόνια είναι πιθανό να φέρει την Ευρώπη σε δύσκολη θέση – καθώς η ζήτηση για ρωσική ενέργεια μειώνεται αλλά δεν εξαλείφεται, ενώ οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν επίμονα υψηλότερες τιμές και η βιομηχανία αντιμετωπίζει αβέβαιες προμήθειες.

Η θέση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, βρίσκονται σε πολύ πιο άνετη θέση μακροπρόθεσμα.
Ο Dan Yergina, κορυφαίος ενεργειακός αναλυτής, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ έδιωξαν τη Ρωσία ως τον κορυφαίο εξαγωγέα ενέργειας στον κόσμο.
Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας είναι πόνος για τους Αμερικανούς καταναλωτές, αλλά είναι ένα όφελος για τη βιομηχανία σχιστολιθικού αερίου των ΗΠΑ.
Ένα μάθημα που αντλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ότι είναι επικίνδυνο για μια χώρα να βασίζεται σε έναν γεωπολιτικό αντίπαλο για την ενέργειά της.
ΟΙ ΗΠΑ είναι πλέον ένας μεγάλος καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, ενώ η Κίνα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές.
Όμως η αμερικανική παραγωγή από μόνη της δεν μπορεί να προστατεύσει τους αμερικανούς καταναλωτές από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως.
Η επιθυμία του Λευκού Οίκου να απομονώσει όχι μόνο τη Ρωσία αλλά και το Ιράν και τη Βενεζουέλα ενίσχυσε τη θέση της Σαουδικής Αραβίας.
Ακόμη και για τις ΗΠΑ, είναι αδύνατο να αντιμετωπίζονται όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου στον κόσμο ως παρίες ταυτόχρονα.
Και σε αντίθεση με τη Ρωσία ή το Ιράν, η Σαουδική Αραβία είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος των ΗΠΑ.
Η πραγματική απειλή για τη θέση της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι γεωπολιτική αλλά περιβαλλοντική.
Τελικά, η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο κόσμος θα σταματήσει να αγοράζει αυτά που πουλάνε οι Σαουδάραβες.
Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία αυξάνει τη ζήτηση για μη ρωσικά ορυκτά καύσιμα – συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, του πιο βρώμικου από όλα.
Η Γερμανία ανοίγει ξανά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
Και η Κίνα προσκολλάται ακόμη πιο σφιχτά στην πιο αξιόπιστη μορφή εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας .
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι κακά νέα για τον κόσμο.
Θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερα νέα για τον πλανήτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης