Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Απλά ακόμα ένα bear market rally - Ο S&P 500 αρχικά 4.200 μον. και έως τις αρχές 2023 στις 3.000 μον.

Morgan Stanley: Απλά ακόμα ένα bear market rally - Ο S&P 500 αρχικά 4.200 μον. και έως τις αρχές 2023 στις 3.000 μον.
«Αρκούδα» για άλλη μία φορά η Morgan Stanley...

Στην εκτίμηση πως ο δείκτης S&P 500 της Wall Street θα φτάσει τις 4.200 μονάδες και κατόπιν θα κατρακυλήσει στις 3.000 μονάδες (εφόσον υπάρξει ύφεση) μέχρι το τέλος του έτους προέβη η Morgan Stanley…
Eιδικότερα, στο τρένο του bear market rally φαίνεται να έχει ανέβει για τα καλά η Morgan Stanley, με το βασικό σενάριο να είναι… πτώση.
Σύμφωνα με όσα διαπιστώνει ο αμερικανικός οίκος, στον απόηχο της κρίσης στον κλάδο της ενέργειας και της πεποίθησης εκ μέρους των οικονομολόγων και των policy makers για «ομαλή προσγείωση», υπάρχει ζήτηση από συνταξιοδοτικά ταμεία για επιλεγμένες μετοχές, στο πλαίσιο ενός επιχειρούμενου rebalancing σε σχέση με το χαρτοφυλάκιό τους.
Μάλιστα, η σχετική ζήτηση εκτιμάται στα 25 - 30 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα 15 - 20 δισεκατομμύρια δολάρια να αφορούν το αμερικανικό χρηματιστήριο.
Αυτό, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, είναι «ένα σημαντικό ποσό υπερβάλλουσας ζήτησης και εάν οι μικρομέτοχοι συμμετάσχουν, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές τις μετοχές σύντομα.
Η δε Morgan Stanley υπολογίζει ότι μια μετακίνηση Fib κατά 38-50% δεν θα ήταν αφύσικη ή αταίριαστη με τα προηγούμενα ράλι της bear market, ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με μια ύφεση στο τέλος που πρόκειται να έρθει – όπερ σημαίνει πως ο δείκτης S&P 500 μπορεί βραχυπρόθεσμα να αγγίξει τις 4.100-4.200 μονάδες ή περίπου +5-7% από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Κατά την άποψη του οίκου, τόσο η πτώση του πετρελαίου όσο και των επιτοκίων οφείλονται στους φόβους για οικονομική επιβράδυνση προσεχώς, παρά σε μια πραγματική κορύφωση του πληθωρισμού και, ως εκ τούτου, στην κορύφωση της επιθετικότητας της Fed.
Ωστόσο, με τις αγορές τόσο υπερπωλημένες και την πτώση τόσο διάχυτη, «οι επενδυτές έχουν υιοθετήσει μια ανοδική άποψη, θέτοντας νέες τιμές στόχους για τις μετοχές τόσο μέσω των καναλιών του επιτοκίου όσο και μέσω των καναλιών Equity Risk Premium (ERP)».
Στη συνέχεια... μερικά μαθηματικά: Με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής, ο S&P 500 διαπραγματεύεται ξανά κατά 16,3x από ό,τι ήταν στα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας.
Με άλλα λόγια, ο Wilson προειδοποιεί ότι «όλη η κίνηση την περασμένη εβδομάδα οφειλόταν στην αύξηση των αποτιμήσεων, κάτι που φαίνεται ασυνήθιστο δεδομένης της αυξανόμενης ανησυχίας για τα κέρδη». Στην πραγματικότητα, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η πτώση στην απόδοση του 10ετούς στις ΗΠΑ, το Ασφάλιστρο Κινδύνου Μετοχών είναι πίσω στα 300 μ.β.
Αυτό για τον επικεφαλής αναλυτή της τράπεζας Wilson «δεν έχει νόημα στο πλαίσιο των πιθανών αρνητικών αναθεωρήσεων των κερδών που έρχονται στο τέλος του τρέχοντος τριμήνου ενώ εξακολουθεί να αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης τους επόμενους 6-12 μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά για τη Morgan Stanley σημαίνουν ότι ο αναλυτής «βλέπει» την πρόσφατη ανάκαμψη στις μετοχές ως μια ακόμη άνοδο της bear market προς τα επίπεδα τιμών της εύλογης αξίας των 3.400-3.500 μονάδες.

Αιτιολόγηση…

Όπως προαναφέραμε, είναι λίγο άβολο να είσαι ένας από τις αρκούδες της Wall Street χωρίς οι οικονομολόγοι σου να τολμήσουν καν να κάνουν την ύφεση βασική τους υπόθεση.
Ωστόσο, όπως προσθέτει ο Wilson, σήματα όπως ο δείκτης χαλκού προς χρυσό και ο δείκτης οικονομικής έκπληξης λένε επίσης το ίδιο πράγμα.

Επιπλέον, η αγορά των κρατικών ομολόγων φαίνεται έτοιμη να αποδεχτεί τους κινδύνους για την ανάπτυξη και την πιθανότητα η Fed να μην είναι σε θέση να ολοκληρώσει το ποσό της σύσφιξης που έχει προεξοφληθεί από την αγορά χρέους.
Ίσως ο καλύτερος δείκτης αυτής της αλλαγής είναι το επιτόκιο (terminal rate), που άρχισε να πέφτει και την περασμένη εβδομάδα.

Και έτσι, με τις βραχυπρόθεσμες κυλιόμενες συσχετίσεις μεταξύ των μετοχών και των πραγματικών αποδόσεων να είναι πλέον βαθιά αρνητικές για άλλη μια φορά, η πρόσφατη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων έγινε αντιληπτή ως θετικό σημάδι για τις μετοχές...

Το οποίο, ωστόσο, σύμφωνα με τον Wilson, είναι «τελικά μια εσφαλμένη ανάγνωση», γιατί όπως εξηγεί, «για να συνεχίσει να ισχύει αυτή η ανάγνωση (πτώση αποδόσεων = θετική για μετοχές), πιθανότατα θα χρειαστεί να δούμε μια συνέχιση της πτώσης των αποδόσεων στο πλαίσιο αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων, μια σχετιζόμενη λιγότερο επιθετική πορεία πολιτικής της Fed, πιο ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη από ό,τι αναμένουμε και μια εκ νέου επιτάχυνση στις αναθεωρήσεις κερδών».
Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων (δηλαδή, μια επανάληψη της ομαλής προσγείωσης) είναι εφικτός, αλλά δεν είναι πιθανός.
Όλα αυτά σημαίνει ότι ο αναλυτής «βλέπει» την πρόσφατη ανάκαμψη στις μετοχές ως ένα ακόμη bear market rally, προς τα επίπεδα τιμών της εύλογης αξίας των 3.400-3.500 μονάδων – άνευ υφέσεως...
Φυσικά, εάν και όταν το κάνει, μια ύφεση πιθανότατα θα έφερνε τις τιμές πιο κοντά στις ~3.000 μονάδες.
Επιπλέον, ο χρονικός στόχος τιμής Ιουνίου 2023 που σχετίζεται με την τρέχουσα bear market είναι οι 3.350 μονάδες, που συνεπάγεται προσωρινή υπέρβαση στην καθοδική πλευρά (~3.000 μονάδες) αυτού του στόχου πριν επιστρέψει σε αυτό το επίπεδο τιμής τον επόμενο Μάιο.
Εν ολίγοις, η Morgan εξακολουθεί να είναι μια «αρκούδα» και δεν βλέπει την bear market να τελειώνει σύντομα - αν και όπως προσθέτει, «μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων, προκειμένου η Fed να ενορχηστρώσει μια ήπια… προσγείωση».
Με όρους S&P 500, αυτό μεταφράζεται σε άνοδο στις 4.100 - 4.200 μονάδες ή περίπου +5-7% από το κλείσιμο της Παρασκευής.
Τούτου λεχθέντος, ο Wilson σπεύδει να πει ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπονοούμε ότι η bear market έχει τελειώσει ή ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη δεν θα πρέπει να μειωθούν».
Τι κρύβεται πίσω από την επίμονη πτωτική στάση του Wilson;
Όπως επισημαίνει, όταν «επισκέπτεται» στα θεμελιώδη, διαπιστώνεται συνεχιζόμενη αδυναμία καθώς το εύρος των αναθεωρήσεων κερδών παραμένει σε αρνητικό έδαφος.

Και ενώ αυτός μπορεί συχνά να είναι ένας αργός δείκτης, προαναγγέλλει επιβράδυνση…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης