Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Μεταξύ κραχ και ύφεσης ΗΠΑ και Ευρώπη - Κόλαση στις αγορές το β’ τρίμηνο, στο -7,2% το Χρηματιστήριο Αθηνών

Deutsche Bank: Μεταξύ κραχ και ύφεσης ΗΠΑ και Ευρώπη - Κόλαση στις αγορές το β’ τρίμηνο, στο -7,2% το Χρηματιστήριο Αθηνών
Τέλος το πάρτι στις αγορές...
Σχετικά Άρθρα

Απώλειες ρεκόρ σημείωσαν το β' τρίμηνο του 2022 οι διεθνείς αγορές περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με την Deutsche Bank, με το ελληνικό χρηματιστήριο να μην αποτελεί εξαίρεση, καθώς διολίσθησε 7,2%.
Αν μη τι άλλο, είναι δύσκολο να εκφράσει κανείς το πόσο άσχημα τα πήγαν οι αγορές το τρέχον τρίμηνο, με τις αποδόσεις να ακολουθούν κατά πόδας αυτές του α’ τριμήνου.
Μια σειρά από asset classes σημείωσαν σημαντικές απώλειες, των μετοχών συμπεριλαμβανομένων…
Από κοντά, σε αρνητική περιοχή, βρέθηκαν τα ομόλογα, το δολάριο, αλλά και τα εμπορεύματα.
Εύλογα, λέει η Deutsche Bank, σε αυτό το περιβάλλον, ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 κατέγραψε το χειρότερο α’ εξάμηνο τα τελευταία 60 χρόνια…
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 2020, όταν είχε ξεσπάσει η πανδημική κρίση, καθώς μόλις τέσσερα από τα τριάντα οκτώ assets που καλύπτει η γερμανική τράπεζα βρέθηκαν θετική περιοχή, με το χρηματιστήριο της Mόσχας να λάμπει…
Ο κύριος λόγος για αυτές τις ευρείας βάσης μειώσεις είναι το γεγονός ότι o κίνδυνος ύφεσης παγκοσμίως έχει αυξηθεί σημαντικά κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Αυτό συνέβη για πολλούς λόγους, αλλά ο πρώτος και κυριότερος είναι το γεγονός ότι ο πληθωρισμός αποδείχθηκε… επίμονος, οπότε, για να τιθασευτεί, απαιτείται επιθετικός ρυθμός αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες μεγαλύτερος από ό,τι περίμεναν οι επενδυτές στην αρχή του τριμήνου.
Για παράδειγμα, το επιτόκιο που προεξοφλήθηκε από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2022 έχει αυξηθεί από 2,40% στο τέλος του πρώτου τριμήνου σε 3,38% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.
Παρόμοιο μοτίβο έχει παρατηρηθεί από άλλες κεντρικές τράπεζες, με τις επιπτώσεις να εμφανίζονται πλέον και στην πραγματική οικονομία (τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ να φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008).
Η μεγάλη ανησυχία λοιπόν από την πλευρά των επενδυτών είναι ότι η σωρευτική επίδραση αυτών των επιτοκιακών, που μπορεί να οδηγήσουν ΗΠΑ και Ευρώπη σε ύφεση…

Eνέργεια…

Πρόσθετη ανησυχία προκύπτει από το ενεργειακό σοκ που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent βασίστηκαν στα σημαντικά κέρδη τους από το πρώτο τρίμηνο, με περαιτέρω άνοδο +6,4% το δεύτερο τρίμηνο στα 115 $/βαρέλι.
Εν τω μεταξύ, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά +14,8%, στα 145 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Από την άλλη, ο φόβος για παγκόσμια ύφεση έχει χτυπήσει σημαντικά τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων ενώ ο δείκτης του London Metal Exchange μόλις είδε την πρώτη τριμηνιαία πτώση από το αρχικό κύμα της πανδημίας το 1ο τρίμηνο του 2020 και η πτώση του (25,0%) είναι η μεγαλύτερη από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση το 4ο τρίμηνο του 2008.
Tόσο ο Dow όσο και ο S&P 500 ολοκλήρωσαν το χειρότερο τρίμηνό τους από το α' τρίμηνο του 2020, που είχε σημαδευτεί από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο δε Nasdaq κατέγραψε την χειρότερη επίδοσή του σε τρίμηνο από το 2008.
Τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοσή τους τον 21ο αιώνα, καθώς η ΕΚΤ ανακοίνωσε το σχέδιό της να ξεκινήσει αύξηση των επιτοκίων από τον Ιούλιο για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού.
Τα κρυπτονομίσματα συμμετείχαν επίσης στις απώλειες, με την πτώση του Bitcoin (- 59,0%) σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο να σημειώνει τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοσή του σε πάνω από μια δεκαετία.
 
Ποια assets σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη το 2ο τρίμηνο;

Εμπορεύματα ενέργειας: Ο πόλεμος στην Ουκρανία άσκησε πιέσεις στις τιμές της ενέργειας, με το Brent (+6,4%) και το WTI (+5,5%) να σημειώνουν άνοδο.
Η αύξηση ήταν ιδιαίτερα αισθητή στο ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να αυξάνονται κατά +14,8%, καθώς η γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διακοπής των ρωσικών ροών.

Δολάριο: Σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων της G10 το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι επενδυτές έμαθαν ότι η Fed θα αναβαθμίσει την πολιτική σύσφιξης γρηγορότερα του αναμενομένου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης δολαρίου βρίσκεται τώρα στο +9,4%.

Ποια περιουσιακά στοιχεία παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες το δεύτερο τρίμηνο;

Μετοχές: Οι αυξανόμενοι φόβοι για ύφεση οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες τις μετοχές το δεύτερο τρίμηνο, με τον S&P 500 (-16,1%) να σημειώνει τη δεύτερη χειρότερη τριμηνιαία επίδοσή του από τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση το 4ο τρίμηνο του 2008.
Αυτό το μοτίβο παρατηρήθηκε σε όλο τον κόσμο, με τον ευρωπαϊκό STOXX 600 να σημειώνει πτώση -9,1%, τον ιαπωνικό Nikkei -5,0% και τον δείκτη MSCI EM -11,4%.

Κρατικά ομόλογα: Τα κρατικά ομόλογα έχασαν έδαφος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και η πτώση των ευρωπαϊκών τίτλων χρέους (-7,4%) ήταν η χειρότερη μέχρι στιγμής στον 21ο αιώνα.
Τα ομόλογα έχασαν επίσης περαιτέρω έδαφος και η πτώση τους κατά -4,1% το δεύτερο τρίμηνο ανεβάζει τις απώλειές τους σε ετήσια βάση στο -9,4%.

Μη ενεργειακά εμπορεύματα: Ενώ η ενέργεια σημείωσε περαιτέρω κέρδη κατά το δεύτερο τρίμηνο, τα άλλα εμπορεύματα σημείωσαν σημαντικές μειώσεις.
Τα βιομηχανικά μέταλλα είχαν υποαπόδοση, με τον δείκτη του London Metal Exchange (-25,0%) να σημειώνει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από την αναταραχή της GFC του 2008.
Τα πολύτιμα μέταλλα έχασαν επίσης έδαφος, με πτώση τόσο για τον χρυσό (-6,7%) όσο και για το ασήμι (-18,2%).
Και μια σειρά από γεωργικά εμπορεύματα υποχώρησαν επίσης, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού (-13,6%).

Γεν: Το ιαπωνικό νόμισμα αποδυναμώθηκε έναντι του δολαρίου κατά -10,3% το δεύτερο τρίμηνο, το οποίο σηματοδότησε επίσης την έκτη συνεχή τριμηνιαία πτώση του έναντι του δολαρίου.
Το γεν διαπραγματεύεται στα 136 γεν ανά δολάριο, το οποίο είναι το ασθενέστερο επίπεδό του από το 1998.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει γίνει η εξαίρεση μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών των ανεπτυγμένων οικονομιών που δεν αυξάνουν τα επιτόκια, με ακόμη και την Τράπεζα της Ελβετίας να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούνιο για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.

Κρυπτονομίσματα: Ο ευρύτερος τόνος της απομάκρυνσης του κινδύνου ήταν άσχημα νέα για τα κρυπτονομίσματα και η πτώση του Bitcoin κατά -59% στο δεύτερο τρίμηνο είναι η χειρότερη τριμηνιαία επίδοση εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Άλλα κρυπτονομίσματα έχουν χάσει σημαντικό έδαφος επίσης, συμπεριλαμβανομένου του Litecoin (-59,2%) και του XRP (-61,2%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης