Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το ανέκδοτο της ημέρας – Παρά την οικονομική και ενεργειακή κρίση, στις 8/7 αναβαθμίζει με πολιτικά κριτήρια την Ελλάδα η Fitch

Το ανέκδοτο της ημέρας – Παρά την οικονομική και ενεργειακή κρίση, στις 8/7 αναβαθμίζει με πολιτικά κριτήρια την Ελλάδα η Fitch
Οι κερδοσκόποι θα δουν κάποια στιγμή το χάσμα των αξιολογήσεων και θα πληρώσουμε πολύ ακριβά τις αστήρικτες πολιτικές αναβαθμίσεις
Παρά την άκρως δυσμενή συγκυρία, με την οικονομία να επιβραδύνεται και μάλιστα να υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα περάσει σε ύφεση τα επόμενα τρίμηνα, την ενεργειακή κρίση να επιδεινώνεται δραματικά, το ελληνικό χρέος να έχει εκτοξευθεί στα 394,5 δισ. , το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος να έχει φτάσει στα 635 δισ., τα δημοσιονομικά ελλείμματα να επιδεινώνονται και τα ελληνικά ομόλογα να ποντάρουν στην τεχνική στήριξη της ΕΚΤ, ο αμερικανικός οίκος Fitch με μια ξεκάθαρα πολιτική απόφαση θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές στις 8 Ιουλίου 2022.
Η απόφαση αυτή είναι καθαρά πολιτική και δεν συνδέεται στο ελάχιστο με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εάν ληφθούν υπόψιν τα εξής:

1)Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν φτάσει στο 4,72% για το δεκαετές και η Ελλάδα κινδύνεψε να τεθεί εκτός αγορών.
Απαιτήθηκε η εσπευσμένη παρέμβαση της ΕΚΤ για να ανακόψει τον εκτροχιασμό.
Σε μια ξαφνική κρίση για ακόμη μια φορά η Ελλάδα αποδείχθηκε ο πιο αδύναμος κρίκος σε όρους δημόσιου χρέους και μαζί με την Ιταλία αποτελούν τις μόνιμα προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης.
Χωρίς την παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία ετοιμάζει ένα εργαλείο το οποίο αμφισβητούν οι αγορές σε κάποιο βαθμό, το ελληνικό Δημόσιο θα είχε τεθεί εκτός αγορών.
Οπότε η Fitch αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία σε ΒΒ+;
Να σημειωθεί ότι η επικείμενη αναβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές δεν αλλάζει την κλίμακα βαθμολόγησης της Ελλάδας γιατί και η DBRS και η Standard & Poo’s βαθμολογούν τη χώρα στην κλίμακα ΒΒ+ ή μια κλίμακα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

2)Πως ο αμερικανικός οίκος Fitch όταν όλοι οι βασικοί δείκτες της επιδεινώνονται, όπως το ΑΕΠ και το χρέος.
Πως δηλαδή θα δικαιολογηθεί από τη Fitch αυτή η αναβάθμιση σε αυτή την άκρως δυσμενή συγκυρία.
Αλλά υπάρχει εξήγηση…

3)Παραδόξως η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες που είναι πολύ φιλικές με τον αμερικανικό παράγοντα, τυγχάνει να απολαμβάνουν προνομιακής μεταχείρισης από τους οίκους αξιολόγησης.

Τι συμβαίνει;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει τον οικονομικό σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη, ώστε η Ελλάδα να αναβαθμιστεί με πολιτικούς όρους και όχι προφανώς με οικονομικούς στην κλίμακα ΒΒ+ για να αξιοποιήσει αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒ+ είναι απόλυτα αδικαιολόγητη, ακατανόητη και με οικονομικούς όρους αναξιόπιστη.
Παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι της κυβέρνησης Biden η οποία υποστηρίζει τη σχεδόν δουλική κυβέρνηση Μητσοτάκη στην περίπτωση του Ουκρανικού.

Συμπέρασμα

Η αναβάθμιση της Ελλάδος με πολιτικά κριτήρια και όχι οικονομικά θα βλάψει μεσομακροπρόθεσμα την πορεία της χώρας θα δημιουργήσει ένα σκηνικό τεχνητής ευφορίας και με ωραιοποιήσεις που δεν δικαιολογούνται η ελληνική οικονομία αξιολογείται με βαθμολογία πολύ ανώτερη των πραγματικών ικανοτήτων της.
Αυτό το χάσμα οι κερδοσκόποι θα το δουν και θα πληρώσουμε πολύ ακριβά τις αστήρικτες πολιτικές αναβαθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης