Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Kραχ προ των πυλών στη Wall Street - Ο S&P 500 θα διολισθήσει στις 3.000 μον. ή πτώση -22% το 2022

Morgan Stanley: Kραχ προ των πυλών στη Wall Street - Ο S&P 500 θα διολισθήσει στις 3.000 μον. ή πτώση -22% το 2022
Ραγδαία πτώση στη Wall, σύμφωνα με τη Μorgan Stanley

Νέα, μεγάλη πτώση στον S&P 500 «βλέπει» με πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η βουτιά στον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου θα αγγίξει το -22% ή τις 3.000 μονάδες.
Φυσικά, η ζοφερή αυτή πρόβλεψη του οίκου έχει να κάνει με το γεγονός της επικείμενης ύφεσης, η οποία επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των επενδυτών…
Ειδικότερα, δύο εβδομάδες αφότου ο επικεφαλής αναλυτής της τράπεζας Wilson προέβλεψε σωστά ότι η bear market θα τελειώσει όταν αρχίσει επίσημα η ύφεση (η οποία γνωρίζουμε ότι ανεπίσημα αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει), εξετάζει τα επιτόκια και γράφει ότι θα μειωθούν, παρά την ανησυχία για τον πληθωρισμό και την άνευ όρων δέσμευση της Fed να τον τιθασεύσει.
Αυτό είναι αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι ο Wilson είχε αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες ότι η πορεία των μετοχών εξαρτάται από την πορεία των επιτοκίων.

Δύο απόψεις

Σε αυτό το πλαίσιο διατυπώνονται δύο απόψεις:
Από τη μία, οι μετοχές ενδέχεται να αυξηθούν καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια παρέχουν ένα μαξιλάρι ασφαλείας και αποτελούν σήμα ότι η Fed μπορεί να χαλαρώσει την πολιτική της εάν οι πληθωριστικές πιέσεις επιβραδυνθούν το β' εξάμηνο του '22.
Από την άλλη, οι μετοχές θα μπορούσαν να δοκιμάσουν νέα χαμηλά, καθώς οι μειωμένες αποδόσεις αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ανησυχία για την ανάπτυξη - μια δυναμική που θα αντανακλάται στα υψηλότερα ERPs (Equity Risk Premium).
Για να μην υπάρχει σύγχυση, ο Wilson επανέλαβε ότι, κατά την άποψή του, οποιαδήποτε πτώση επιτοκίων θα πρέπει να ερμηνεύεται περισσότερο ως ανησυχία για την ανάπτυξη παρά ως πιθανή ανακούφιση από τις πιέσεις της Fed.
Και η αλήθεια φαίνεται, κατά τη Morgan Stanley, να βρίσκεται κάπου στη μέση… που σημαίνει ότι η αγορά μετοχών μπορεί να μην είναι ακόμη σίγουρη τι θα γίνει αν τα επιτόκια μειωθούν.
Υπενθυμίζεται, πρώτον, ότι οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν άλλες 20 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, αφού υποχώρησαν κατά 40 μονάδες βάσης τις προηγούμενες 2 εβδομάδες, ωθώντας το αμερικανικό 10ετές -60 μονάδες βάσης από το πρόσφατο υψηλό του, στα μέσα Ιουνίου.
Ωστόσο, όπως σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι αποδόσεις εξακολουθούν να υστερούν έναντι των πρόσφατων αρνητικών στοιχείων.
Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος επιβράδυνσης έχει αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο.

ISM…

Σημαντικός δείκτης για την πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου, λέει ο Wilson, είναι ο ΙSM (PMI - μεταποίηση), στον οποίο αποτυπώνεται μια προϋφεσιακή καταστροφή.
Όπως σημειώνεται, αυτή η έρευνα είναι σημαντική επειδή έχει ισχυρή σχέση με τον S&P 500...  

Για τον Ιούνιο, η μέτρηση «έδειξε» τον αριθμό 53, κάτι που σημαίνει πως η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση επέκτασης…
Τούτου λεχθέντος, κατά τη διάρκεια μιας επιβράδυνσης του μέσου/τελικού κύκλου, αυτό είναι το σημείο όπου ο δείκτης θα σταματήσει να μειώνεται, σύμφωνα με τον Wilson.
Επιπλέον, ο S&P 500 διαπραγματεύεται ακριβώς εκεί που υπονοεί ο δείκτης PMI.
Το ερώτημα είναι αν ολοκληρώθηκε η πτώση.
Για απαντήσεις, η Morgan Stanley εξετάζει τα εσωτερικά στοιχεία της έρευνας (παραγγελίες και αποθέματα).

Σε αυτό το σκορ, τα δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά για όσους αναζητούν μια ήπια προσγείωση.
Αντίθετα, όπως υποδηλώνεται, είναι πιθανό να υπάρξει περαιτέρω υποχώρηση.
Βάσει των ιστορικών δεδομένων, ο Wilson καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, «αν πρόκειται να καταλήξουμε σε ύφεση (η αρκετή μας περίπτωση), είναι πολύ πιθανό ο PMI να πέσει τελικά στις 40 μονάδες».
Και αν κάποιος επικαλύψει αυτό το αποτέλεσμα στο διάγραμμα S&P 500 έναντι του PMI, υποδηλώνει ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε τις 3.000 μονάδες στα τέλη του τρέχοντος έτους - εφόσον υπάρξει ύφεση...

Συμπέρασμα

Τέλος, ο Wilson προειδοποιεί ξανά ότι τα κέρδη παραμένουν πολύ υψηλά ακόμη και για soft landing σενάριο.
Όπως λέει, τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα πρέπει να μειωθούν στα 225-230 δολ. τα επόμενα τρίμηνα.
Με αυτό το σενάριο οδηγό, τοποθετεί την τιμή στόχο για τον S&P 500 στις 3.400-3.500 μονάδες ή -10% από τρέχοντα επίπεδα…
Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα του Wilson είναι ότι βρισκόμαστε σταθερά στη μέση της οικονομικής επιβράδυνσης που περιμέναμε δηλαδή, «τον πάγο».
Τα κακά νέα είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πολιτική της Κίνας για την Covid θα επιδεινώσουν την επιβράδυνση… άρα και τα PEs…
Τα καλά νέα είναι ότι το σενάριο του Wilson για χαμηλότερα πολλαπλάσια νωρίτερα φέτος λειτούργησε και τα ασφάλιστρα κινδύνου μετοχών (το στοιχείο ανάπτυξης του P/E) αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα σε πιο λογικά επίπεδα (340 μ.β.) καθώς εισερχόμαστε σε αυτό που θα έπρεπε να είναι μια ακατάστατη σεζόν κερδών.
Εν ολίγοις, οι μελλοντικές τιμές των μετοχών θα πρέπει να καθορίζονται περισσότερο από τα κέρδη παρά από τη μακροοικονομική.
Πάντως, η αλήθεια είναι πως οι επενδυτές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αντικρουόμενα μηνύματα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης