Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Έρχεται ισχυρή διόρθωση στα κέρδη των εταιρειών - Ο S&P 500 στις 3.150 μον. ή πτώση -18% ως το τέλος του 2022

Goldman Sachs: Έρχεται ισχυρή διόρθωση στα κέρδη των εταιρειών - Ο S&P 500 στις 3.150 μον. ή πτώση -18% ως το τέλος του 2022
Έρχεται κραχ στα κέρδη των εταιριών, προειδοποιεί η Goldman Sachs

Μεγάλο σοκ στα κέρδη των επιχειρήσεων διεθνώς, εξέλιξη που δεν έχει αποτιμηθεί από τις χρηματιστηριακές αγορές, εκτιμά με νέο ενημερωτικό της σημείωμα η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Επίσης, μετά τις υπερφίαλες εκτιμήσεις για τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 αναθεωρεί και επίσημα τον στόχο στις 3.150 μονάδες ή πτώση περίπου -18% για τους επόμενους μήνες, εξέλιξη άκρως δυσμενής…
Εν αρχή ο αμερικανικός οίκος απευθύνει το εξής ερώτημα: Επιβράδυνση ή ύφεση;
Από τη μια μεριά, ο δείκτης υπηρεσιών ISM (55 μονάδες) παραμένει σε τροχιά επέκτασης, με την αμερικανική οικονομία να προσθέτει 327 χιλιάδες θέσεις εργασίας και την ανεργία να παραμένει στο 3,6%.
Από την άλλη, η μεταποίηση και ειδικότερα οι νέες παραγγελίες (49 μονάδες) υποχώρησαν σε περιοχή συρρίκνωσης για πρώτη φορά από το 2020, με τον δείκτη τρέχουσας δραστηριότητας να προεξοφλεί μια υποχώρηση -0,5% σε ό,τι αφορά το αμερικανικό ΑΕΠ.
Σε σχέση με τις μετοχές, οι κυκλικές παρουσίασαν επιβράδυνση, ενώ οι αμυντικές υπονοούν συρρίκνωση του ISM για τη μεταποίηση (49 μονάδες από 53 μονάδες)
1_393.JPG
Οι επενδυτές εστιάζουν πλέον στα αποτελέσματα του β’ εξαμήνου, που θα καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, το πώς θα κινηθούν τα εταιρικά κέρδη ή οι ζημίες για το υπόλοιπο του έτους.
Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, περίπου το 71% των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στον δείκτη S&P 500 θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα μέχρι τις 29 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την αγορά, τα EPS στον S&P 500, σε ετήσια βάση, θα σημειώσουν ανάπτυξη +6%.
Εξαιρουμένης της αύξησης των EPS +239% στην Ενέργεια, η συναίνεση από κάτω προς τα πάνω συνεπάγεται ότι τα EPS στον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street θα υποχωρήσoυν 3% ετησίως.
Επίσης, εξαιρουμένων των ενεργειακών και χρηματοοικονομικών, που καλύπτουν τις εκδόσεις αποθεματικών του περασμένου έτους, οι εκτιμήσεις δείχνουν αύξηση των EPS κατά +2%.
Οι πωλήσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 15% ετησίως, καθώς τα ονομαστικά αποτελέσματα ενισχύονται από τον πληθωρισμό.
Αντίθετα, τα περιθώρια κέρδους αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 18 μ.β., σε 12,2%.
Το α’ τρίμηνο, η αγορά ανέμενε μεγέθυνση των EPS κατά +5%, με τις εταιρείες να αναπτύσσονται, τελικά, κατά 11%.
Παρότι το μέγεθος των EPS το β’ τρίμηνο είναι απίθανο να φτάσει στο επίπεδο του α’ τρίμηνο, δεδομένης της βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης και του ισχυρότερου δολαρίου, η Goldman Sachs αναμένειi ότι οι εταιρείες θα ξεπεράσουν τον πήχη, όπως αυτός ορίζεται από την αγορά.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τομείς των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Επικοινωνίας θα «γνωρίσουν» τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σε επίπεδο EPS
2_332.JPG
Τα σενάρια…

Στη βασική υπόθεση της αμερικανικής τράπεζας, η οποία υποθέτει ότι η οικονομία αποφεύγει την ύφεση, οι εκτιμήσεις για τα EPS είναι κάτω από τo consensus για το β’ εξάμηνο του 2022 και το 2023.
Η αγορά αναμένει εκ νέου επιτάχυνση των EPS σε διψήφια επίπεδα το γ’ τρίμηνο (+11%) και το δ’ τρίμηνο (+12%).
3_232.JPG
Ωστόσο, όπως λέει η αμερικανική τράπεζα, αυτές οι προβλέψεις είναι υπερβολικά αισιόδοξες, κυρίως λόγω των υπερβολικά αισιόδοξων εκτιμήσεων για τα περιθώρια.
Σε κάθε περίπτωση, το β’ τρίμηνο θα αποτελέσει καταλύτη για αρνητικές αναθεωρήσεις.
Σε περίπτωση μέτριας ύφεσης, εκτιμάται ότι το 2023 τα EPS στον S&P 500 θα μειωθούν κατά 11% στα 200 δολ. (έναντι συναίνεσης 250 δολ.).
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως στις οκτώ υφέσεις που έχουν υπάρξει από το 1970 και εξής, τα EPS μειώθηκαν κατά 14%, με την Goldman Sachs να δίνει 30% πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος και 48% σωρευτική πιθανότητα τα επόμενα δύο χρόνια - στο σενάριο ύφεσης, υποθέτει ότι η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώνεται μετρίως το 2023.
Οι οικονομολόγοι της τράπεζας, ακόμη, σημειώνουν πως υπάρχει έλλειψη μεγάλων τρεχουσών χρηματοοικονομικών ανισορροπιών, γεγονός που περιορίζει τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Πιστεύουν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν ενόψει ύφεσης, κάτι το οποίο θα επέτρεπε στη Fed να μειώσει τα επιτόκια.
Μια μείωση κατά 11% των EPS θα ήταν συνεπής με τη συγκρατημένα αρνητική αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ
4_185.JPG
Τέλος, στο σενάριο της βαθιάς ύφεσης, ο επενδυτικός οίκος αναμένει πως ο S&P 500 θα τύχει πτώσης πέριξ του 20% ως το τέλος του 2022, στις 3.150 μονάδες – με όρους PE πτώση στο 14x.
Αν μη τι άλλο, οι τιμές κινούνται ταχύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, επομένως μέχρι το τέλος του έτους 2022 οι προβλέψεις για τα EPS του 2023 ίσως αναθεωρηθούν…
Πάντως, με τα προσδοκώμενα EPS στα 225 δολ. και τα PE στο 14x, ο S&P 500 θα βρεθεί στις 3.150 μονάδες.
Αυτή η πτώση, που θα ισοδυναμεί με διολίσθηση έως 34% από τα 34% από τα ιστορικά υψηλά, εάν συμβεί, θα είναι ελαφρώς πιο σοβαρή από την ιστορική μέση κατά 30%, αλλά σε συμφωνία με τη διάμεση πτώση της αγοράς από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και εξής.
Στη βασική υπόθεση, ο S&P 500 θα κλείσει το έτος στις 4.300 (+10%).
5_142.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης