Αναμένεται μια συρρίκνωση του ΑΕΠ τόσο το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους όσο και το πρώτο τρίμηνο του 2023
Αυτό επισημαίνει η Capital Economics, εκτιμώντας όμως ότι αυτή η ύφεση δεν θα σταματήσει την επιθετική σύσφιξη της ΕΚΤ.
Εμπορικό σοκ
Η ευρωζώνη έχει πληγεί από ένα τεράστιο εμπορικό σοκ, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος προκάλεσε πτώση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Capital Economics, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε οριακά το δεύτερο τρίμηνο λόγω της επαναλειτουργίας του κλάδου του τουρισμού, αλλά οι έρευνες των επιχειρήσεων δείχνουν μια περαιτέρω συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Τα περισσότερα στοιχεία της εγχώριας ζήτησης θα επιβραδυνθούν.
Το συνολικό πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών θα μειωθεί λόγω της αύξησης των τιμών και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα αυξηθεί.
Ενώ τα νοικοκυριά στο σύνολό τους έχουν σημαντικές «υπερβάλλουσες» αποταμιεύσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της κατανάλωσης, συγκεντρώνονται μεταξύ των πλουσιότερων νοικοκυριών που είναι λιγότερο πιθανό να τις χρησιμοποιήσουν.
Οι κρατικές δαπάνες είναι επίσης πιθανό να είναι αρκετά αδύναμες, καθώς η υποστήριξη για την πανδημία έχει μειωθεί.
Αν και η Capital Economics δεν αναμένει να γίνει αυστηρότερη η δημοσιονομική πολιτική καθώς τόσο το ΑΕΠ όσο και το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα στην ευρωζώνη πρόκειται να μειωθούν.
Συρρικνώνεται το ΑΕΠ
Συνολικά, σύμφωνα με την Capital Economics αναμένεται μια συρρίκνωση του ΑΕΠ τόσο το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους όσο και το πρώτο τρίμηνο του 2023 και πιστεύει ότι η οικονομία θα είναι πολύ πιο αδύναμη από ό,τι αναμένει η ΕΚΤ ή η συναίνεση.
Θα υπήρχε πολύ πιο απότομη ύφεση εάν η Ρωσία απέκλειε οριστικά την πρόσβαση της Ευρώπης στο φυσικό της αέριο.
Ο ονομαστικός πληθωρισμός γύρω στο 8½% είναι πιθανώς κοντά στο ανώτατο όριο, ιδιαίτερα αν οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν λίγο από το τρέχον επίπεδό τους.
Ωστόσο, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν ισχυρές, εν μέρει λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού των μισθών καθώς το ποσοστό ανεργίας παραμένει χαμηλό.
Θα συνεχιστεί η σύσφιξη της πολιτικής
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τα σχέδιά της για «ομαλοποίηση» της πολιτικής.
Προβλέπει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα φτάσει το +1,25% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και 2,0% το επόμενο έτος πριν πέσει στα τέλη του 2024.
Η ΕΚΤ είναι επίσης πιθανό να συμφωνήσει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να περιορίσει το αύξηση των περιφερικών spread και θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει κάποιες καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων αργότερα φέτος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών