Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υποβαθμίζει μετοχές και ομόλογα, ξανά, η BlackRock - Σήμα για νέο sell off στις αγορές και ύφεση στην παγκόσμια οικονομία

Υποβαθμίζει μετοχές και ομόλογα, ξανά, η BlackRock - Σήμα για νέο sell off στις αγορές και ύφεση στην παγκόσμια οικονομία
«Μη πιθανή η ήπια προσγείωση…» αναφέρει ο επενδυτικός κολοσσός
Σχετικά Άρθρα

Σύσταση underweight από neutral σε μετοχές και ομόλογα δίνει η Blackrock βάσει πρόσφατου ενημερωτικού της σημειώματος, υποστηρίζοντας ότι η πιθανότητα ενός ακόμη sell off… διογκώνεται.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της στις 27 Ιουλίου κατά 0,75%, προκειμένου να καταφέρει να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Στην αγορά, οι απόψεις, σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, διίστανται. Γιατί;
Οι κεντρικές τράπεζες πιστεύουν ότι μπορούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό και να προκαλέσουν ήπια επιβράδυνση, ενώ κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα είναι απίθανο. 
Ο τρέχων πληθωρισμός έχει ως αιτία περιορισμούς στην παραγωγή, που οφείλονται από ελλείψεις εργατικού δυναμικού έως τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, στο μέλλον θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερη αστάθεια, έως ότου οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν πού θα «κάτσει» η μπάλα μεταξύ της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.
Η Fed και η ΕΚΤ οφείλουν να προσφέρουν μια λύση, αλλά δεν διορθώνουν πραγματικά το πρόβλημα.
Από την άλλη, η μείωση του πληθωρισμού στο 2% σημαίνει μείωση δαπανών σε τέτοιον βαθμό, που η οικονομική δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί σημαντικά.
Ωστόσο, η Fed και η ΕΚΤ εξακολουθούν να «παίζουν» το αφήγημα της «ήπιας προσγείωσης», με τα υψηλότερα επιτόκια να μειώνουν τον πληθωρισμό και να προκαλούν μόνο μια ήπια επιβράδυνση.
Για παράδειγμα, η ΕΚΤ είπε ρητά ότι δεν προβλέπει ύφεση όταν αύξησε τα επιτόκια κατά 0,5% την περασμένη εβδομάδα.
1_415.JPG
«Μη πιθανή η ήπια προσγείωση…»

Σύμφωνα με την BlackRock, το αφήγημα της «ήπιας προσγείωσης» κρίνεται μη πιθανό…
Οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν το έντονο δίλημμα μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού, ωστόσο πολλοί αυτό δεν το αντιλαμβάνονται ακόμη.
«Η ΕΚΤ περιόρισε τα περιθώρια ελιγμών της, τονίζοντας ότι εστιάζει μόνο στον πληθωρισμό.
Αυτό θα κάνει πιο δύσκολη την αλλαγή πορείας.
Βλέπουμε μια περιστροφή αργότερα φέτος, όταν η ύφεση που θα χτυπήσει... την οικονομία.
Αναμένουμε ότι η Fed θα αλλάξει πορεία μόνο το επόμενο έτος, όταν θα γίνουν σαφείς οι οικονομικές επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων.
Η αγορά συμφωνεί.
Οι προβλέψεις για τα επιτόκια δείχνουν τώρα τη μείωσή τους από τη Fed το 2023» λέει η BlackRock, προσθέτοντας:
«Η ΕΚΤ και η Fed θα επιλέξουν τελικά την ανάπτυξη αντί του πληθωρισμού, πιστεύουμε.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πλήξει τη ζήτηση σημαντικά τη ζήτηση, αλλά μέχρι σε ένα σημείο, ώστε να ανταποκρίνεται στην ικανότητα των παραγωγικών συντελεστών»
Ως αποτέλεσμα, οι περιορισμοί παραγωγής είναι πιθανό να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός θα υπερβαίνει επίμονα τους στόχους της κεντρικής τράπεζας, ακόμη και όταν υποχωρήσει από τα τρέχοντα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Βέβαια, οι προσδοκίες της αγοράς είναι τελείως διαφορετικές…
Ο ρυθμός που «τρέχουν» οι τιμές, ένας δείκτης του αναμενόμενου πληθωρισμού που προκύπτει από τις αποδόσεις των ομολόγων, μειώθηκαν απότομα τον περασμένο μήνα.
Οι αγορές φαίνεται να αναμένουν μια τυπική επιβράδυνση, με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό να εξασθενούν.
Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να εκπλήξουν ανοδικά – και θα αναγκάσουν τις αγορές να προεξοφλήσουν εκ νέου επιτοκιακές αυξήσεις.
Αποτέλεσμα; Άλλο ένα sell off στις μετοχές… επισημαίνει ο επενδυτικός κολοσσός, ο οποίος ταυτόχρονα αναθεωρεί επί τα χείρω τη σύστασή του για τις μετοχές.

Κατακλείδα…

Σύμφωνα με την BlackRock, οι μετέχοντες στην αγορά θα πρέπει να αναμένουν περισσότερη αστάθεια…
«Δίνουμε σύσταση underweight για τις αναπτυξιακές μετοχές, επειδή οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται ότι είναι έτοιμες να αυστηροποιήσουν υπερβολικά την πολιτική τους.
Απομακρυνόμαστε επίσης από την αγορά ομολόγων, καθώς αναμένουμε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.
Μας αρέσουν τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό εν μέσω επίμονου πληθωρισμού» καταλήγει η BlackRock.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης