Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Euroxx: Σταθερά τα αποτελέσματα του Μυτιληναίου, θετικό το outlook

Euroxx: Σταθερά τα αποτελέσματα του Μυτιληναίου, θετικό το outlook
Ο Μυτιληναίος βρίσκεται σε καλό δρόμο να ξεπεράσει τα 260 εκατ ευρώ σε κέρδη το 2021 (δηλαδή διπλάσιο από το επίπεδο του 2020),
Σταθερά κρίνει τα αποτελέσματα α' εξαμήνου του 2022 του Μυτιληναίου η Euroxx, με τις πωλήσεις ομίλου, τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 2,154 δισ./293 εκατ./166 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ήτοι +117%/+88%/+116% σε ετήσια βάση.
Όπως διαπιστώνει η Euroxx, η ισχυρή υψηλή τριμηνιαία κερδοφορία (162,7 εκατ. ευρώ) προήλθε κυρίως από τη Μεταλλουργία (σε υψηλότερες τιμές αλουμινίου και ασφάλιστρα) και την Power & Gas (για την υψηλή απόδοση και την ευελιξία των θερμικών της εγκαταστάσεων) και σε μικρότερο βαθμό την ανάκτηση του RSD EBITDA.
Επίσης, ο καθαρός δανεισμός στα 945 εκατ. (1,9x LTM EBITDA), σε περίοδο υψηλού CapEx, θέτει γερές βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Οι προοπτικές του 2022

Όσον αφορά τις προοπτικές του 2022, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μυτιληναίος είπε ότι ενώ η απόδοση του 1ου εξαμήνου του έτους επιβεβαιώνει την ικανότητα της εταιρείας να ανταποκρίνεται έγκαιρα και με επιτυχία ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες οικονομικές συνθήκες.
Η οικονομική απόδοση του ομίλου αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά τα επόμενα τρίμηνα λόγω των νέων επενδύσεων, όπως η νέα μονάδα CCGT 826 MW, η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας του Αλουμινίου και οι σημαντικές επενδύσεις ΑΠΕ που μπαίνουν σταδιακά στο στάδιο ολοκλήρωσης, ενώ οι βασικές συμφωνίες για την πώληση ηλιακών φωτοβολταϊκών πάρκων ως μέρος του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου RSD, οι οποίες αναμένεται να να ολοκληρωθούν σύντομα, θα οδηγήσει την κερδοφορία των τμημάτων σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Οι προοπτικές

Συνολικά, μετά την δημοσίευση των ανωτέρω αποτελεσμάτων του 1ου εξαμήνου του 2022, η Euroxx, πιστεύει ότι ο Μυτιληναίος είναι σε καλή θέση για να ενισχύσει τα οικονομικά της.
Συγκεκριμένα, παρά την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, πιστεύει ότι ο όμιλος βρίσκεται σε καλό δρόμο να ξεπεράσει τα 260 εκατ ευρώ σε κέρδη (δηλαδή διπλάσιο από το επίπεδο του 2020), σε EBITDA τα 580 εκατ. ευρώ αντικατοπτρίζοντας τα οφέλη από τις διαφοροποιημένες δραστηριότητές της, τα ποιοτικά περιουσιακά της στοιχεία, το εξαιρετικά συνεργιστικό επιχειρηματικό μοντέλο και τις νέες επενδύσεις.
Ως εκ τούτου, βλέπει σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους για τις τρέχουσες εκτιμήσεις για το οικονομικό έτος 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης