Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings για ελληνικές τράπεζες: Σημαντικός κίνδυνος από τα δάνεια σε moratorium - Μονοψήφια NPEs ως το τέλος του 2022

Fitch Ratings για ελληνικές τράπεζες: Σημαντικός κίνδυνος από τα δάνεια σε moratorium - Μονοψήφια NPEs ως το τέλος του 2022
Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, η αύξηση των επιτοκίων και η εξοικονόμηση κόστους θα υποστηρίξουν την κερδοφορία
Σχετικά Άρθρα

Σημαντικό κίνδυνο διατρέχουν οι ελληνικές τράπεζες από τα δάνεια που προηγουμένως υπόκειντο σε μορατόριουμ, εφόσον οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας χειροτερέψουν, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε πρόσφατο comment της η Fitch Ratings.
Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότερες τράπεζες της Νότιας Ευρώπης αντιμετωπίζουν κινδύνους οι οποίοι μπορεί να επιφέρουν επιδείνωση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων τους.
Όπως αναφέρει οι αμερικανικός οίκος, τα ποσοστά αθέτησης πληρωμών δανείων θα αυξηθούν λόγω των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού, των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες και της οικονομικής επιβράδυνσης, με μια τεχνική ύφεση στην ευρωζώνη να προβάλει πολύ «δυνατά» ως πιθανότητα, ενώ η επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο είναι στον ορίζοντα.
Από την άλλη, τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών παραμένουν σε κυκλικά υψηλά, ενώ η απόδοση των δανείων είναι ικανοποιητική από τότε που έληξαν τα μορατόριουμ δανείων, τα οποία επεβλήθησαν κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης.
Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, η αύξηση των επιτοκίων και η εξοικονόμηση κόστους θα υποστηρίξουν την κερδοφορία και αναμένουμε ότι οι πωλήσεις κόκκινων δανείων θα συνεχιστούν - αν και πιο αργά από τα τελευταία χρόνια.

Μονοψήφια NPEs

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές τράπεζες που καλύπτει η Fitch Ratings έχουν περιθώρια αναβάθμισης…
Επίσης, δεν αναμένεται ότι οι πωλήσεις προβληματικών περιουσιακών στοιχείων τους θα επηρεαστούν από την τρέχουσα μακροοικονομική αβεβαιότητα.
Σε κάθε περίπτωση, ο δείκτης NPEs εκτιμάται πως θα βρεθεί σε μονοψήφια –αν και υψηλά– νούμερα μέχρι το τέλος του 2022.
Βέβαια, σύμφωνα με τη Fitch, τα δάνεια που προηγουμένως υπόκειντο σε μορατόριουμ αντιπροσωπεύουν σημαντικό κίνδυνο για την ποιότητα του ενεργητικού, εφόσον οι οικονομικές προοπτικές επιδεινωθούν περαιτέρω.
Ειδικότερα, από αυτά τα δάνεια, το 16% ταξινομήθηκε ως Στάδιο 3 στα τέλη Μαρτίου 2022, με βάση τις εκτιμήσεις της EBA, και περίπου το 39% ως Στάδιο 2.

Κυπριακές τράπεζες


Επίσης, η Fitch αναμένει από τις δύο κυπριακές τράπεζες τις οποίες καλύπτει να ολοκληρώσουν τις πωλήσεις κόκκινων δανείων που έχουν στα σκαριά το 2022, παρά τους αυξημένους μακροοικονομικούς κινδύνους.
Η κυπριακή οικονομία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στη Ρωσία λόγω των τουριστικών και επενδυτικών της δεσμών, αλλά οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την αξιολόγηση της οικονομίας μετριάζονται από τον εξορθολογισμό των δαπανών μετά το σοκ της πανδημίας και την ενισχυμένη δημοσιονομική θέση.
Περίπου το 7% των δανείων που προηγουμένως υπόκειντο σε μορατόριουμ ταξινομήθηκαν ως Στάδιο 3 στα τέλη Μαρτίου 2022 και το 29% ως Στάδιο 2, με βάση τις εκτιμήσεις της EBA.
Tέλος, δεν αναμένεται αύξηση των εισροών κόκκινων δανείων,
Δεν αναμένουμε σημαντικές εισροές απομειωμένων δανείων, αλλά η απουσία Ρώσων τουριστών, που αντιστοιχούσαν στο 20% της τουριστικής κίνησης στην Κύπρο, θα μπορούσε να ασκήσει πίεση σε ορισμένους ασθενέστερους δανειολήπτες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα.
αδ_20.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης