Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Σημαντική η πρόοδος των ελληνικών τραπεζών, αλλά θα επιβραδυνθεί - Όπως και η ανάπτυξη της οικονομίας

DBRS: Σημαντική η πρόοδος των ελληνικών τραπεζών, αλλά θα επιβραδυνθεί - Όπως και η ανάπτυξη της οικονομίας
Οι έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ενδέχεται να συμβάλουν σε επιβράδυνση της οικονομίας
Τα βελτιωμένα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών αντικατοπτρίζουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εκκαθάριση και την αναδιάρθρωση τα τελευταία χρόνια μαζί με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την παγκόσμια πανδημία COVID-19, ωστόσο, η θετική δυναμική είναι πιθανό να επιβραδυνθεί λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Αυτό αναφέρει ο οίκος DBRS, αναλύοντας αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2022 για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Πειραιώς.
Image
Συνοπτικά τα κυριότερα σημεία που εντοπίζει η DBRS είναι:

• Οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν συνολικά καθαρά κέρδη 2,3 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με καθαρή ζημία 4 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2021, λόγω των υψηλότερων εσόδων, των χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων και του μειωμένου πιστωτικού κόστους.
Image
• Τα έσοδα διατηρήθηκαν καλά παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) λόγω της μείωσης του κινδύνου, που υποστηρίζεται από καθαρές προμήθειες, εμπορικές συναλλαγές και άλλα έσοδα.
Η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να δώσει ώθηση στα έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών λόγω της ταχύτερης ανατιμολόγησης των περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τις υποχρεώσεις.

• Τα LLPs και το κόστος κινδύνου μειώθηκαν σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2022, χάρη στη σημαντική βελτίωση του προφίλ κινδύνου.
Οι μετρήσεις ποιότητας του ενεργητικού συνέχισαν να βελτιώνονται, υποστηριζόμενες από τον αρνητικό σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και τη δημιουργία νέων δανείων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Image
• Αφού επηρεάστηκε σοβαρά από την επιταχυνόμενη απορρόφηση κινδύνου το 2020 και το 2021, το κεφάλαιο άρχισε να αυξάνεται το πρώτο εξάμηνο του 2022, με οργανική και ανόργανη υποστήριξη.
Image
«Με το μεγαλύτερο μέρος της προγραμματισμένης διαδικασίας εκκαθάρισης δανείων να έχει ήδη απορροφηθεί, θεωρούμε ότι η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα επωφεληθεί από τη βελτίωση της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων στο μέλλον, χάρη στα υψηλότερα έσοδα στο πλαίσιο των σταδιακά υψηλότερων επιτοκίων και της υγιούς τάσης παραγωγής νέων δανείων, καθώς και το μειωμένο πιστωτικό κόστος.
Ωστόσο, οι έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ενδέχεται να συμβάλουν σε επιβράδυνση της οικονομίας και να προσθέσουν πίεση στην πιστωτική ποιότητα μεσοπρόθεσμα, απορροφώντας επομένως μέρος της θετικής δυναμικής», δήλωσε ο Andrea Costanzo, Αντιπρόεδρος της DBRS Morningstar.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης