Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Πότε και γιατί οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν ξανά

Goldman Sachs: Πότε και γιατί οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν ξανά
Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου είναι βέβαιη εκτιμά η Goldman, επειδή δεδομένης της μεγάλης έλλειψης φυσικού αερίου απο τις αγορές της Δύσης, θα υπάρξει σε μεγάλη έκταση υποκατάσταση του φυσικού αερίου, από το έτσι κι αλλιώς πιο φτηνό πετρέλαιο.
Σχετικά Άρθρα

Η πρόσφατη κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες μειώθηκαν κατά περισσότερο από 25% από τα υψηλά τους στα οποία έφτασαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μπορεί να δίνει ιδιαίτερη χαρά στην κυβέρνηση Biden και τις άλλες δυτικές κυβερνήσεις καθώς οδηγεί σε μείωση και των τιμών της βενζίνης, άρα σε αύξηση της αποδοχής τους από τον κόσμο, είναι όμως παραπλανητική τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους παρατηρητές της ενεργειακής αγοράς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ της φυσικής αγοράς πετρελαίου – η οποία παραμένει εξαιρετικά σφιχτή, επιτρέποντας στην Aramco να ζητά όλο και υψηλότερο premium για το πετρέλαιο που πουλάει στους πελάτες της στην Ασία – και της αγοράς των προθεσμιακών συμβολαίων έχει παρομοιαστεί με το σχήμα Dr Jekyll - Mr Hyde.
light_sweet_osp_spread_0.jpg

Γιατί έπεσαν οι τιμές

Σίγουρα, δεν είναι μόνο ο φόβος μιας οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ που ρίχνει τις τιμές του πετρελαίου.
Πιέζονται επίσης απο την περιορισμένη εμπορική ρευστότητα και τις ισχυρές ανησυχίες για την πολιτική μηδενικής ανοχής κατά του Covid της Κίνας, τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων και την ανάκαμψη της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου που ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες.
Παρόλα αυτά, το τμήμα ανάλυσης των αγορών εμπορευμάτων της τράπεζας με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ΗΠΑ, της Goldman Sachs, εξακολουθεί να προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν ανοδικά μέσα στο 2022.
Συγκεκριμένα, σε μακροσκελές σημείωμά του, με τίτλο «Down but not out», ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της Goldman Damien Courvalin έγραψε ότι «η υπόθεση για υψηλότερες τιμές του πετρελαίου παραμένει ισχυρή, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι έχουμε πολλά αρνητικά σοκ, καθώς η αγορά έχει μεγαλύτερο έλλειμμα από αυτό που περιμέναμε τους τελευταίους μήνες».

Μη βιώσιμα ελλείμματα

Όπως αναφέρουν o Damien Courvalin και η Goldman στο σημείωμά τους, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η αγορά πετρελαίου παραμένει με μη βιώσιμα ελλείμματα στις τρέχουσες τιμές (οι οποίες έχουν μειωθεί από τα 110-110 δολάρια το βαρέλι των μηνών Ιουνίου Ιουλίου σε τιμές κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι τον Αύγουστο). 
Για το λόγο αυτό εκτιμούν ότι η αγορά πετρελαίου απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη «καταστροφή της ζήτησης», που θα επιτείνει την ήδη εξελισσόμενη επιβράδυνση της οικονομίας.
Αυτό, προειδοποιεί η τράπεζα, απαιτεί νέα ισχυρή άνοδο στην τιμή του πετρελαίου και των καυσίμων - που θα οδηγήσουν ξανά τις τιμές του πετρελαίου brent ακόμη υψηλότερα πλησίον των 150 δολαρίων το βαρέλι και τις λιανικές τιμές της βενζίνης και του ντίζελ στις ΗΠΑ (που δεν έχουν τους ελληνικούς φόρους) στα 4,35 και τα 5,45 δολάρια το γαλόνι αντίστοιχα.

Από το φθινόπωρο, θ υποκαταστήσει φυσικό αέριο και θα αυξήσει το έλλειμμα προσφοράς στην αγορά πετρελαίου

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου είναι μάλιστα βέβαιη εκτιμά η Goldman, επειδή δεδομένης της μεγάλης έλλειψης φυσικού αερίου απο τις αγορές της Δύσης, λόγω του περιορισμού των εισαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου, θα υπάρξει σε μεγάλη έκταση υποκατάσταση του φυσικού αερίου, από το έτσι κι αλλιώς πιο φτηνό πετρέλαιο. 
Κατά συνέπεια απο το φθινόπωρο, θα αρχίσει να αυξάνεται περαιτέρω η ζήτηση για πετρέλαιο, οδηγώντας σε σταδιακή κλιμάκωση των τιμών του, που κατά τη Goldman θα έρθει κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου του 2022 και του πρώτου τριμήνου του 2023, «καταστρέφοντας» μέρος της ζήτησης και επιβραδύνοντας την ανάπτυξη της οικονομίας.
Οι τιμές θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται απο το δεύτερο τρίμηνο του 2023, καταλήγει η Goldman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης