Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου; - Τι οδήγησε στο sell off των ενεργειακών αποθεμάτων

Γιατί υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου; - Τι οδήγησε στο sell off των ενεργειακών αποθεμάτων
Οι λόγοι είναι τρεις
Σχετικά Άρθρα

Αισθητή πτώση σημειώνει το πετρέλαιο σήμερα 15 Αυγούστου 2022, με το Brent να διολισθαίνει έως και 7 δολ. από τα υψηλά της Παρασκευής 12/8, στο χαμηλό των 93 δολ.
ενώ το WTI (αμερικανικό αργό West Texas Intermediate) έφτασε έως και τα 5 δολ., πέφτοντας για λίγο κάτω από τα 87 δολ. στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο 2022 και εξαλείφοντας ολόκληρο το κέρδος μετά την εισβολή στην Ουκρανία (που σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε πληθωρισμός της τιμής του φυσικού αερίου τώρα είναι αποκλειστικά έργο του Biden και όχι του Putin).

Τι οδήγησε ωστόσο στην συγκεκριμένη «αναταραχή» στην αγορά;

Οι λόγοι είναι τρεις:

Α) Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο του 2022, ενώ η παραγωγή των διυλιστηρίων υποχώρησε στα 12,53 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. 
Η τράπεζα ING μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας το 2022 στο 4% από 4,4% προηγουμένως.
Προειδοποίησε ότι είναι δυνατή μια περαιτέρω υποβάθμιση, ανάλογα με την ισχύ των εξαγωγών που υποφέρουν από τον υψηλό πληθωρισμό, τους συνεχείς περιορισμούς COVID-19 και την αύξηση της ανεργίας στην ηπειρωτική Κίνα.
Η οικονομική επιβράδυνση βάθυνε επίσης λόγω της επιδείνωσης της πτώσης των ακινήτων και των συνεχιζόμενων lockdown λόγω κορωνοϊού, με μια απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων που είναι απίθανο να αλλάξει τα πράγματα, όσο αυτές οι οπισθοχωρήσεις παραμένουν.

Β) Η συμφωνία με το Ιράν φαίνεται να επανέρχεται - αφού η χώρα είπε ότι θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίσημη θέση της σχετικά με ένα προσχέδιο κειμένου για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 έως το βράδυ της Δευτέρας, σηματοδοτώντας ότι μπορεί να είναι πιο κοντά σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για μια συμφωνία που θα μπορούσε να αποκαταστήσει τις εξαγωγές πετρελαίου της στις παγκόσμιες αγορές.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ιράν θα απαντήσει στην ευρωπαϊκή πρόταση αργότερα εντός της ημέρας και ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί εάν οι ΗΠΑ απαντήσουν θετικά σε τρία εναπομείναντα ζητήματα.

Γ) Τρίτον, ο καταστροφικός δείκτης Empire State Mfg Index σήμερα 15/8 , ο οποίος σημείωσε τη 2η μεγαλύτερη πτώση σε ρεκόρ σε χαμηλά πολλών ετών, αναζωπύρωσε τους φόβους ότι μια σκληρή ύφεση για τις ΗΠΑ βρίσκεται μπροστά.

brent_WTI_crude.jpgvarious_sectors.jpg


Η Saudi Aramco

Την ίδια ώρα, η  Saudi Aramco ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου στη μέγιστη δυναμικότητά της των 12 εκατομμυρίων bpd, εάν το ζητήσει η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Amin Nasser σε δημοσιογράφους την Κυριακή 14/8.
Σε αυτό το σημείο, το γερμανικό διυλιστήριο πετρελαίου Schwedt έχει αρχίσει να επεξεργάζεται αμερικανικό αργό με ρωσικά Ουράλια, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα. Μετά από αρκετούς μήνες ανάκαμψης, τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου η μέση ημερήσια παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνώματος στη Ρωσία μειώθηκε κατά 3% m/m σε 1,428 εκατομμύρια τόνους, ανέφερε η Kommersant, επικαλούμενη άγνωστα άτομα που γνωρίζουν στοιχεία.
Παραδόξως, παρόλο που οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να διολισθαίνουν, η ζήτηση για spot (εδώ και τώρα) συνεχίζει να αυξάνεται και υπονοεί τις συνεχιζόμενες ελλείψεις στο παρόν, ακόμη κι αν οι αγορές είναι όλο και πιο πεπεισμένες ότι το μέλλον θα είναι πολύ πιο άσχημο. Ως αποτέλεσμα, ο ενεργειακός τομέας έχει μπερδευτεί και ενώ οι περισσότεροι τομείς βρίσκονται στο κόκκινο, η ενέργεια έχει μακράν τη χειρότερη επίδοση σήμερα.

www.bankingnews.gr 



www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης