Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πως η Bank of America «αδειάζει» τον Biden για την ύφεση στην αμερικανική οικονομία

Πως η Bank of America «αδειάζει» τον Biden για την ύφεση στην αμερικανική οικονομία

Ούτε και τον πληθωρισμό παραδέχεται ο Biden

Το βασικό πρόβλημα του Joe Biden δεν είναι εάν η αμερικανική οικονομία είναι σε ύφεση, αλλά πως βιώνουν τις εξελίξεις οι καταναλωτές.

Αυτό ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bank of America, Brian Moynihan, στο Associated Press, εξηγώντας ότι δεν έχει σημασία αν η κυβέρνηση Biden πιστεύει ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται τεχνικά σε ύφεση ή όχι, όταν οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες πλήττουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
«Η ύφεση είναι λέξη.
Το αν βρισκόμαστε σε ύφεση ή όχι δεν είναι πραγματικά το σημαντικό.
Είναι πώς νιώθουν οι άνθρωποι που το περνούν αυτό», είπε ο Moynihan.
Ο Moynihan, ο οποίος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της BofA από το 2010, σταμάτησε να λέει εάν προσωπικά πιστεύει ή όχι ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ύφεση, δείχνοντας αντ' αυτού το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER), τον οργανισμό που έχει τον τελευταίο λόγο για το εάν αρχίζουν ή τελειώνουν οι οικονομικοί κύκλοι.
Σύμφωνα με το NBER , ο παραδοσιακός ορισμός της ύφεσης είναι «μια σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που κατανέμεται σε όλη την οικονομία και διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες».
Ωστόσο, τα σχόλιά του έρχονται καθώς το ζήτημα του εάν η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε ύφεση ή όχι έχει πολιτικοποιηθεί ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2022, με την κυβέρνηση Biden να αρνείται συνεχώς ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση παρά τα δεδομένα.

Ούτε και τον πληθωρισμό παραδέχεται ο Biden

Μετά την ανακοίνωση του ποσοστού πληθωρισμού 8,5% του Ιουλίου, ο πρόεδρος Biden δήλωσε επίσης «μηδενικό» πληθωρισμό, γεγονός που προκάλεσε οργή στους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, οι οποίοι μίλησαν απαξιωτικά για τη σχέση του προέδρου Biden με τα... μαθηματικά.
Άλλοι, όπως ο γερουσιαστής Ted Cruz, (R-Texas), σημείωσαν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται κατά 44%, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια είναι αυξημένη κατά 15,2% από πέρυσι.
«Το φαγητό είναι το πιο ακριβό από το 1979», είπε ο Cruz.
«Ο Λευκός Οίκος και ο Biden ζουν σε ένα παραμύθι ενώ οι Αμερικανοί ζουν σε έναν εφιάλτη», πρόσθεσε.
Ο Moynihan είπε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και τα ενοίκια είναι τα δύο μεγαλύτερα ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά τους μέσους Αμερικανούς και αποτελούν λόγους ανησυχίας.
Η εθνική μέση τιμή της βενζίνης ήταν στα 3,943 δολάρια στις 18 Αυγούστου, χαμηλότερη από την τιμή των 5 δολαρίων ανά γαλόνι που έφτασε τον Ιούνιο, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον μέσο όρο των 3,183 δολαρίων.
«Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώνονται ξανά, αλλά τα ενοίκια αυξάνονται κατά 10%, 12% και 15%.
Και το ενοίκιο μπορεί να καταλήξει να παίρνει το 40% του εισοδήματος αυτών των νοικοκυριών», είπε ο Moynihan.
Παρά τις ανησυχίες για την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και των ενοικίων, ο Moynihan είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο μέσος Αμερικανός καταναλωτής είναι σε καλή κατάσταση συνολικά και θα είναι σε θέση να αντέξει το τρέχον ασταθές οικονομικό κλίμα.
«Δεν βλέπουμε καμία επιδείνωση στη συμπεριφορά των καταναλωτών από την αρχή του έτους μέχρι τώρα», είπε, ενώ σημείωσε ότι οι Αμερικανοί που έχουν στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να κλειδώσουν το χαμηλό κόστος δανεισμού και ότι τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών, αν και εξακολουθούν να αυξάνονται.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BofA σημείωσε, ωστόσο, ότι το ποσό των χρημάτων που εξοικονομούν οι Αμερικανοί έχει υποστεί μειωθεί, εξέλιξη που είναι πιθανό να οφείλεται στο αυξημένο κόστος για τα πάντα, από τα τρόφιμα μέχρι την ενέργεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης