Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση - σοκ από ING, Commerzbank: Σε περιδίνηση η Ευρωζώνη, ζοφερό το μέλλον για οικονομία, αγορές

Προειδοποίηση - σοκ από ING, Commerzbank: Σε περιδίνηση η Ευρωζώνη, ζοφερό το μέλλον για οικονομία, αγορές
Μειώθηκε ξανά η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Αύγουστο...

Ζοφερό προδιαγράφεται το μέλλον για την Ευρωζώνη, με τη δαμόκλειο σπάθη της ύφεσης να επικρέμαται πάνω από οικονομία και αγορές, όπως αναφέρουν οι Commerzbank και ING.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, η Ρωσία θα περικόψει σημαντικά τις ροές του φυσικού αερίου, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός ανοίγει βαθιές τρύπες στα ταμεία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων (ο τομέας των υπηρεσιών θα το νιώσει αυτό με πλήρη ισχύ.
Η δραστηριότητα στον τομέα αυτό αυξάνεται ελάχιστα).
Παράλληλα, μειώνεται και η ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα, ενώ δεν είναι καθόλου καθησυχαστικό το γεγονός ότι οι εταιρείες εξακολουθούν να παρουσιάζουν υψηλά ανεκτέλεστα που δύσκολα μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία λόγω της έλλειψης προκαταρκτικών προϊόντων.
Λόγω δε της μαζικής αύξησης στις τιμές του φυσικού αερίου, λέει η Commerzbank, ορισμένες ενεργοβόρες διαδικασίες δεν αξίζουν πλέον τον κόπο, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να μειώνουν την παραγωγή τους ανεξάρτητα από τις εκκρεμείς παραγγελίες τους.
Επιπλέον, η αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική προμήθεια φυσικού αερίου κάνει τις εταιρείες πιο επιφυλακτικές, γεγονός που σημαίνει λιγότερες επενδύσεις.
Καταγραφή_317.JPG
Τα καλά νέα…

Σε ό,τι αφορά την ING, τα καλά νέα έρχονται από την πλευρά του πληθωρισμού.
Ενώ το υψηλό κόστος εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση της ζήτησης, ο ρυθμός του πληθωρισμού φαίνεται να εξασθενεί τόσο στις κατασκευές όσο και στις υπηρεσίες.
Η αδύναμη ζήτηση και η χαλάρωση στις τιμές των εισροών βοηθούν τον πληθωρισμό των τιμών πώλησης να μετριαστεί λίγο.
Ωστόσο, αμφίβολο παραμένει αν αυτή η κατάσταση είναι βιώσιμη τώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου αγγίζουν ξανά νέα ρεκόρ.
Τους επόμενους μήνες, λέει, η ING η οικονομική καχεξία θα δίνει βροντερό «παρών».
«Η ύφεση στην ευρωζώνη έχει ξεκινήσει καθώς η αγοραστική δύναμη στην Ευρωζώνη καταρρέει.
Για την ΕΚΤ, αυτό περιπλέκει σημαντικά τα πράγματα, αλλά πιστεύουμε ότι ο Σεπτέμβριος θα φέρει αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
Μετά από αυτό, πιστεύουμε ότι η ταχεία ψύξη της οικονομίας θα αναγκάσει την ΕΚΤ να σταματήσει τον κύκλο ανόδου της, αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι…» αναφέρει η ΙNG.

Μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Αύγουστο

Όπως αναφέρουν τόσο η Commerzbank όσο και ΙNG, στα παραπάνω συνηγορεί το γεγονός πως για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μειώθηκε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έρευνας της εταιρείας S&P Global, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους λόγω των υψηλών τιμών.
Επιπλέον, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις πλήττονται και από τους περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της εταιρείας, ο οποίος θεωρείται καλός δείκτης για την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα παροχής υπηρεσιών, υποχώρησε στις 49,2 μονάδες από 49,9 τον Ιούλιο.
Η τιμή αυτή του δείκτη είναι η χαμηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2021.
Κάθε τιμή κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει μείωση της δραστηριότητας.
«Τα τελευταία στοιχεία PMI για την Ευρωζώνη δείχνουν ότι η οικονομία της συρρικνώνεται στο τρίτο τρίμηνο του έτους», δήλωσε ο Andrew Harker, οικονομικός διευθυντής της S&P Global.
Πτωτικά κινήθηκε και η ζήτηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με τον δείκτη νέων εργασιών των επιχειρήσεων να διαμορφώνεται στις 47,7 μονάδες, όσο περίπου και τον Ιούλιο.
Ο PMI για τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 50,2 από 51,2 μονάδες, υποδηλώνοντας ότι η δραστηριότητά του κινήθηκε στα επίπεδα του περασμένου μήνα.
Αν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αύξησαν τις τιμές τους με χαμηλότερο ρυθμό τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών παραγωγής διαμορφώθηκε σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, φθάνοντας στις 59,9 μονάδες από 62,1 τον Ιούλιο.
«Οι πιέσεις στο κόστος διαβίωσης είχαν ως αποτέλεσμα να ανακοπεί η ανάκαμψη στον τομέα των υπηρεσιών που σημειώθηκε μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία, ενώ η μεταποίηση παρέμεινε σε ύφεση τον Αύγουστο», ανέφερε ο Harker.
Ο PMI του μεταποιητικού τομέα μειώθηκε στις 49,7 μονάδες από 49,8, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, ενώ ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής διαμορφώθηκε στις 46,5 μονάδες έναντι 46,3 τον Ιούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης