Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί αναμένει η Eurobank Equities 400 εκατ. ευρώ κέρδη από τον ΟΠΑΠ το 2022;

Γιατί αναμένει η Eurobank Equities 400 εκατ. ευρώ κέρδη από τον ΟΠΑΠ το 2022;
Σε ό,τι αφορά τις μετοχικές αποδόσεις, η Εurobank αναμένει προσωρινό μέρισμα 0,2 ευρώ έναντι 0,10 ευρώ πέρυσι
Σχετικά Άρθρα

Εύλογη ήταν η προειδοποίηση της Εurobank Equities για απόσυρση ορισμένων τοποθετήσεων από το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο.
Αντίθετα, αίσθηση δημιουργούν οι προβλέψεις της για καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το 2022, ύψους 400 εκατ. ευρώ, 12,2% μερισματική απόδοση και περιορισμένο ρίσκο για τους επενδυτές.
Μάλιστα, η χρηματιστηριακή δίνει τιμή-στόχο 15,9 ευρώ και τοποθετεί την διαπραγμάτευση της μετοχής με δείκτη ΕV/ebidta 8,7 για το 2022.
Η Eurobank, όπως θα δούμε, δικαιολογεί την άνοδο της μετοχής λόγω των ισχυρών ταμειακών ροών και των “αντοχών” να εμφανίζει αποδόσεις ακόμη και σε περιόδους όπου δεν υπάρχει αθλητικά γεγονότα καθώς για το δέυτερο τρίμηνο αναμένομενονται καθαρά κέρδη 76 εκατ. ευρώ, έναντι 72 εκατ. ευρώ του 2021.
Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι, με βάση τις προβλέψεις ο ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται με discount, έναντι των ανταγωνιστών του, οι οποίοι κινούνται με υψηλότερους δείκτες P/Ε.
Ειδικότερα, η χθεσινή, όμως, ανάλυση της επισημαίνει ότι εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του εξαμήνου θα επιβεβαιωθεί:
1) η ικανότητα του ΟΠΑΠ να παράγει ταμειακές ροές στη νέα εποχή του χαμηλού τέλους για τα τυχερά παιχνίδια (καθαρό δανεισμός 35 εκατ. ευρώ, ελεύθερες ταμειακές ροές 120 εκατ. ευρώ οι οποίες απορροφούν το τελευταίο earnout της εξαγοράς της Stoiximan)
2) η ομαλοποίηση του τριμηνιαίου EBITDA κοντά στα 160 εκατ. σε ένα εποχικά «αργό» τρίμηνο, 3) ανθεκτικότητα του οργανισμού παρά τους μακροοικονομικούς αντίθετους ανέμους, με το λιανικό εμπόριο του 2ου τριμήνου του 22 να είναι μειωμένο κατά περίπου 8% σε σχέση με τα επίπεδα προ-COVID με βάση τα στοιχεία της χρηματιστηριακής.

Προσωρινό μέρισμα 0,20 ευρώ

Σε ότι αφορά τις μετοχικές αποδόσεις, η Εurobank αναμένει προσωρινό μέρισμα 0,2 ευρώ έναντι 0,10 ευρώ πέρυσι, το οποίο ακολουθεί λίγες εβδομάδες μετά την τελική χρηματική διανομή για το 2021 (1,40 ευρώ περιλαμβάνοντας μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου).
H xρηματιστηριακή υπενθυμίζει ότι, τον περασμένο Μάρτιο η διοίκηση είχε δώσει καθοδήγηση για λειτουργικά κέρδη 720-740 εκατ ευρώ και αργότερα στην διάσκεψη αναλυτών υπέδειξε ότι, το χαμηλό σημείο του εύρους (720 εκατ. ευρώ) είναι εφικτό, παρά την αρνητικό φόντο που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Μάλιστα, αναμένει ότι, τα λειτουργικά κέρδη θα υπερβούν τα 700 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας οτιδήποτε απρόβλεπτο ή σημαντικό περιορισμό στο μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως πλήρη διακοπή στις προμήθειες του φυσικού αερίου τον χειμώνα.
Είναι χαρακτηριστικό, όμως, ότι, η έκθεση δεν έχει συμπεριλάβει- ελλείψει στοχείων;- την ώθηση που αναμένεται να λάβει ο Οπαπ εξαιτίας του παγκοσμίου κυπέλλου στο Κατάρ (Νοέμβριος), ένα έκτακτο αθλητικό γεγονός που θα αυξήσει τις επιλογές στο αθλητικό στοίχημα και κατά συνέπεια τον τζίρο.
Εκτός από τα θεμελιώδη μεγέθη, η χρηματιστηριακή επισημαίνει και την προαιρετικότητα της ανανέωσης των αδειών, αξιολογώντας ότι μόνο το 30-35% της αξίας που σχετίζεται με τις ανανεώσεις/τελικές αξίες των παραχωρήσεων του ΟΠΑΠ είναι ενσωματωμένο στην τρέχουσα τιμή της μετοχής, αφήνοντας πάνω από 4 ευρώ ως προαιρετικότητα, που αντιστοιχεί σε άνω του 30% περιθώριο ανόδου σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης