Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Νomura προειδοποιεί: Κίνδυνος για τεράστιο short squeeze στη Wall Street, τα CTAs «σορτάρουν» δίχως αύριο

Η Νomura προειδοποιεί: Κίνδυνος για τεράστιο short squeeze στη Wall Street, τα CTAs «σορτάρουν» δίχως αύριο
Τα σορταρίσματα των CTAs είναι πια καθεστώς...
Σχετικά Άρθρα

Πλέον, το ερώτημα του 1 εκατομμυρίου είναι αν τα κακά data είναι πράγματι κακά για τις αγορές… καθώς μάλιστα τόσο η Federal Reserves όσο και η ΕΚΤ έχουν τα χέρια τους «δεμένα».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σημερινή ανακοίνωση (31/8) της ADP για την αγορά εργασίας, σύμφωνα με την οποία οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αναλυτής της Nomura, Charlie McElligott, αναφέρει πως όλα είναι στο «τραπέζι» - τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν «στη διάθεσή μας» δεδομένα πολλών μηνών και να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα τα οποία θα υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα παρουσιάζει «κόπωση» και η αγορά εργασίας κάμψη.
Τότε και μόνο τότε, λέει η Nomura, η Fed θα χαλαρώσει τη νομισματική σύσφιξη, με την εκτίμηση του McElligott να μετατίθεται χρονικά για το επόμενο έτος, ήτοι το 2023.
Σημειώνεται πως μόλις σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος της Fed του Cleveland, Loretta Mester, κατέστησε ξεκάθαρο ότι τα χέρια της Fed είναι δεμένα λόγω των δεδομένων για τον πληθωρισμό και την απασχόληση (ακόμη κι αν τα τελευταία επιδεινωθούν)...
«Η τρέχουσα άποψή μου είναι ότι θα είναι απαραίτητο να μετακινηθεί το επιτόκιο των Fed Funds πάνω από 4% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους και να το διατηρήσουμε εκεί», δήλωσε η πρόεδρος της Fed του Cleveland.
«Δεν αναμένω ότι η Fed θα μειώσει τον στόχο των επιτοκίων των Fed Funds το επόμενο έτος».
Σημείωσε δε ότι η συζήτηση για την «αιχμή πληθωρισμού» είναι πρόωρη...
«Είναι πολύ νωρίς να πούμε πως ο πληθωρισμός είναι σε πτωτική πορεία» είπε, ενώ «αν η οικονομία εισέλθει σε ύφεση θα πρέπει να μειώσουμε τις τιμές».
Ως εκ τούτου, λέει η Nomura, «στις εκτιμήσεις μας κάνουμε λόγο για επιτοκιακή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης εκ μέρους της Fed, με το τερματικό επιτόκιο να τοποθετείται στο 3,9% έναντι του παράλογου 3,20% που είχε τιμολογηθεί στα τέλη Ιουλίου.

Mετάβαση…

Σε αυτό το περιβάλλον, με την επανέναρξη των συναλλαγών στη Wall Street, ο δείκτης οικονομικών συνθηκών, σφιχτός ων, οδήγησε σε μετάβαση στο προηγούμενο καθεστώς «Short Delta, Short Vol», με τη Fed και την ΕΚΤ να προκαλούν αθρόες πωλήσεις call options, καθώς έχουν παγιδευτεί αδυνατώντας να χαλαρώσουν τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, λόγω του επίμονου πληθωρισμού και της σφιχτής αγοράς εργασίας.
Περαιτέρω σε ό,τι αφορά τα options, ο McElligott σημειώνει ότι, ενώ οι ροές τοποθέτησης και αντιστάθμισης κινδύνου αποδεικνύονται και πάλι κρίσιμες, οι συναλλαγές φαίνεται να μετακινούνται σε θέσεις «Short Delta, Short Vol».

Τέλος, σημειώνει ότι η άποψη των «ταύρων» για το «μισογεμάτο ποτήρι» στην αγορά σε σχέση με αυτές τις κρίσιμες συστηματικές ροές οδηγεί στο ότι τα σορταρίσματα των CTAs είναι πια καθεστώς.
Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν άλλες θέσεις προς πώληση στα υψηλού προφίλ μετοχικά futures.

Και μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω λόγω αύξησης τιμών ή/και όγκου, βάσει των ανώτατων ορίων μόχλευσης και ανοίγματος θέσεων.
Ωστόσο, τέτοιου είδους ράλι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα τεράστιο Short Squeeze στις εν λόγω θέσεις, οι οποίες θα συνεχίσουν να αποτελούν κίνδυνο υπό το πρίσμα μιας ακραίας δυναμικής Short Gamma / Short Delta στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης, όπως περιγράφεται παραπάνω. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης