Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Άντεξε το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Αύγουστο, παρά τις αναταράξεις στις ξένες αγορές

Deutsche Bank: Άντεξε το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Αύγουστο, παρά τις αναταράξεις στις ξένες αγορές
Αναταράξεις στις ξένες αγορές τον Αύγουστο…
Σχετικά Άρθρα

Συνέχισε ανοδικά -έστω και σχεδόν άτονα-, παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία και το ρίσκο που επιφυλάσσει η κρίση στην Ενέργεια, το ελληνικό χρηματιστήριο (+0,7%), φιγουράροντας στις πρώτες τέσσερις θέσεις των assets στις 38 διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που «καλύπτει» η γερμανική Deutsche Bank.
Επίσης, συγκριτικά από τις αρχές του χρόνου, καταλαμβάνει την 8η θέση…
Ειδικότερα, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, ο Αύγουστος, από την άποψη των αγορών, μπορεί να χωριστεί σε δύο μισά…
Στην αρχή η αισιοδοξία περίσσευε, με τα assets να έχουν λάβει ώθηση από τα κέρδη του Ιουλίου.
Αυτή η τάση υποβοηθήθηκε από την ισχυρότερη του αναμενομένου έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ στις 5 Αυγούστου, με τον συνολικό αριθμό των μισθωτών (εξαιρουμένων των αγροτών) να ξεπερνά τα προπανδημικά επίπεδα.
Στη συνέχεια, στις 10 Αυγούστου είχαμε επίσης πολύ χαμηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό, οπότε οι αγορές έλαβαν το σήμα πως η Fed δεν θα χρειαστεί να αυξήσει ιδιαίτερα επιθετικά τα επιτόκια.
«Πράγματι, αν είχαμε διακόψει την αξιολόγηση απόδοσης στις 15 Αυγούστου, τότε τα στοιχεία 23/38 θα ήταν σε θετικό έδαφος» σχολιάζει η Deutsche Bank.
Αλλά περίπου στα μισά του δρόμου, αυτή η θετική διάθεση άρχισε να αλλάζει, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις 6/38 assets παρουσίασαν θετική απόδοση μέχρι το τέλος του μήνα.
Yπενθυμίζεται πως σημειώθηκε έντονο sell off αφότου ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell, εξέδωσε ένα επιθετικό μήνυμα στην ομιλία του στο Jackson Hole.
Στις παρατηρήσεις του, ο Powell είπε ότι η επιστροφή στη σταθερότητα για τις τιμές «θα απαιτήσει πιθανότατα τη διατήρηση μιας περιοριστικής πολιτικής για κάποιο χρονικό διάστημα», η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες στις αγορές, που έχουν αρχίσει να προεξοφλούν υψηλότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Αυτό το μοτίβο αποτυπώθηκε ακόμη πιο έντονα στην Ευρώπη, όπου τα κρατικά ομόλογα είχαν κάκιστη μηνιαία απόδοση, ως αποτέλεσμα του ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε σε νέα υψηλά από τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος (+9,1% τον Αύγουστο).
Επιπλέον, η hawkish ρητορική από στελέχη της ΕΚΤ συνέχισε να εντείνεται, με την άποψη μιας αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου να διατυπώνεται ανοιχτά. Πράγματι, μέχρι το τέλος του μήνα, οι ανταλλαγές δεικτών μίας νύχτας προεξόφλησαν περαιτέρω αυξήσεις της ΕΚΤ κατά 169 μονάδες βάσης στις υπόλοιπες τρεις συνεδριάσεις φέτος, που ισοδυναμεί με τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης ανά συνεδρίαση.
Η αυξανόμενη ανησυχία για τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό ακολούθησε επίσης τη σημαντική άνοδο των τιμών της ενέργειας τον τελευταίο μήνα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο φυσικό αέριο αυξήθηκαν περαιτέρω +25,7% σε ολόκληρο τον μήνα, στα 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος αυξήθηκαν επίσης κατά +59,4%, στα 576 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και συνεχίζουν να αυξάνονται.
Επιπλέον, τα εύρη εντός της ημέρας ήταν εκπληκτικά, με τη γερμανική ισχύ για το επόμενο έτος να κινείται έως και 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Αυτή η αλλαγή στις προοπτικές σήμανε ότι οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων στην Ευρώπη γνώρισαν μερικές από τις μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις τους (π.χ. +92 μ.β. το γερμανικό, 131 μ.β. στο Ηνωμένο Βασίλειο).
Καταγραφή_344.JPG
DB1_2.jpg
DB2_3.jpg
Οι νικητές


Φυσικό αέριο: Τα futures του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενισχύθηκαν κατά 25,7% τον Αύγουστο, καθώς οι ανησυχίες για τη διακοπή της ροής αερίου από τη Ρωσία ενισχύθηκαν. Οι τιμές βρίσκονται σε σχεδόν πενταπλάσια επίπεδα σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Στις ΗΠΑ, σημειώθηκε μικρότερη άνοδος κοντά στο 11%.
Δείκτης δολαρίου: Το αμερικανικό νόμισμα συνέχισε την πορεία ενίσχυσής του έναντι άλλων νομισμάτων τον Αύγουστο, με άνοδο +2,6% για τον δείκτη του δολαρίου (DXY). Υπήρξε ακόμη και διάσπαση της ισοτιμίας ένα προς ένα με το ευρώ, αν και μέχρι το τέλος του μήνα το ευρώ είχε ανακάμψει και έκλεισε στο 1,0054 δολάριο. Το βρετανικό νόμισμα είχε τη χειρότερη επίδοση έναντι του δολαρίου από τον Οκτώβριο του 2016, υποχωρώντας κατά 4,5%.

Οι χαμένοι

Κρατικά ομόλογα: Ο πληθωρισμό στην Ευρώπη, καθώς και οι πιο hawkish κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες οδήγησαν σε χαμηλότερα επίπεδα τα ομόλογα τον Αύγουστο.
Στην Ευρώπη, η υποχώρηση έφτασε στο 5,1%, ενώ μεγαλύτερη πτώση, 8,2%, σημείωσαν τα βρετανικά ομόλογα.
Αντίθετα, τα ομόλογα των ΗΠΑ υπεραπόδωσαν, υποχωρώντας ωστόσο 2,6%, καθώς η εικόνα του πληθωρισμού βελτιώθηκε ελαφρώς στις ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης.

Μετοχές: Οι επερχόμενες επιτοκιακές αυξήσεις και τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα οδήγησαν χαμηλότερα τις μετοχές τον Αύγουστο, μετά το ράλι του Ιουλίου.
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -4,1% και ο δείκτης Stoxx Europe 600 -5%.
O δείκτης στις αναδυόμενες αγορές MSCI EM σημείωσε μέτρια άνοδο +0,4% τον προηγούμενο μήνα, λίγο χαμηλότερα από την εγχώρια αγορά μετοχών.

Εταιρικά ομόλογα: Όπως και με τα κρατικά ομόλογα, η πίστωση σε λίρες Αγγλίας επηρεάστηκε περισσότερο με πτώση κατά -6,8% τον μήνα.
Οι δείκτες εταιρικών ομολόγων έχασαν έδαφος σε βάση συνολικής απόδοσης, τα spreads των HY της ΕΕ όντως περιορίστηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, συνεχίζοντας την τάση από τον Ιούλιο.

Πετρέλαιο: Παρά τα κέρδη για τα άλλα ενεργειακά εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο τύπου Brent (-12,3%) είχε τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2021, τότε που η μετάλλαξη Ομικρον άρχισε να εξαπλώνεται και οι επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν για περαιτέρω lockdowns.
Ο Αύγουστος σηματοδότησε επίσης την πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που το αργό τύπου Brent έχει υποχωρήσει για τρεις συνεχόμενους μήνες.
Οι μειώσεις για το πετρέλαιο ήρθαν εν μέσω ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, καθώς και για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της διαμάχης του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Τούτου λεχθέντος, το πετρέλαιο παραμένει κορυφαία επίδοση σε ετήσια βάση, με το αργό τύπου Brent να έχει αυξηθεί κατά +24,1% από την αρχή του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης