Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: «Έκρηξη» 2 τρισ. στους λογαριασμούς ενέργειας της ΕΕ, το 15% του ΑΕΠ - «Ανάσα» το πλαφόν

Goldman Sachs: «Έκρηξη» 2 τρισ. στους λογαριασμούς ενέργειας της ΕΕ, το 15% του ΑΕΠ - «Ανάσα» το πλαφόν
«'Έκρηξη» του κόστους των λογαριασμών ενέργειας κατά 2 τρισ. ευρώ έως το 2023 στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

«'Έκρηξη» του κόστους των λογαριασμών ενέργειας κατά 2 τρισ. ευρώ έως το 2023 στην Ευρώπη, αναμένει η Goldman Sachs, εν μέσω του ενεργειακού πολέμου με τη Ρωσία.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές του κλάδου κοινής ωφέλειας της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σύμφωνα με το Bloomberg, οι λογαριασμοί ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθούν κατά 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κρατική παρέμβαση.

Οι λογαριασμοί το 15% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ

Οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν το 15% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στις αρχές του 2023.
Οι αναλυτές της Goldman σημειώνουν ότι η επιβολή πλαφόν στα ανώτατα όρια τιμών της ηλεκτροπαραγωγής, αποτελούν μία πιθανή απάντηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις διαρθρωτικές επιπτώσεις της κρίσης.
Πιστεύουμε ότι αυτές θα είναι ακόμη βαθύτερες από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970», προειδοποιούν οι αναλυτές.
Οι επενδυτές μετοχών είναι πολύ απαισιόδοξοι για την επίδραση των ρυθμιστικών προσπαθειών, σημειώνει η Goldman.
Ορισμένα από τα μέτρα που εξετάζονται - συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών και του λεγόμενου δασμολογικού ελλείμματος - θα μπορούσαν να «ελαφρύνουν» το βάρος στις μετοχές,  με την εξομάλυνση της αύξησης των δασμών, τον περιορισμό της βραχυπρόθεσμης πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής και την εκτόνωση σε μεγάλο βαθμό του ρυθμιστικού κινδύνου.

Βιάζεται η Ευρώπη - «Ανάσα» από την επιβολή του πλαφόν

Η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας έχει κινητοποιήσεις τις κυβερνήσεις, οι οποίες «τρέχουν» για να μειώσουν τις πιέσεις κόστους στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή 9/9 για να συζητήσουν μέτρα που περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο και την αναστολή της διαπραγμάτευσης παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν έκτακτους φόρους στα ενεργειακά κέρδη.
Η εισαγωγή ανώτατων ορίων τιμών στην παραγωγή ενέργειας θα μπορούσε να εξοικονομήσει στο μπλοκ περίπου 650 δισεκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς ενέργειας και να προσφέρει στους καταναλωτές και τις αγορές κάποια ανακούφιση, ενώ θα επέτρεπε στις κυβερνήσεις να παραιτηθούν από έναν φόρο απροσδόκητων κερδών, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.
Οι επενδυτές θα πρέπει να προτιμήσουν τις μετοχές εταιρειών που αναπτύσσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς θα επωφεληθούν από τις διαρθρωτικά υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τιμές ενέργειας, έγραψαν οι αναλυτές, επιλέγοντας τις μετοχές των RWE AG, Energias de Portugal SA και Orsted A/S.
goldman.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης