Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ενεργειακός «πόλεμος»: Ο φόβος της Ρωσίας, η αλλαγή στάσης από τον OPEC+ και στο «βάθος» η Ασιατική αγορά

Ενεργειακός «πόλεμος»: Ο φόβος της Ρωσίας, η αλλαγή στάσης από τον OPEC+ και στο «βάθος» η Ασιατική αγορά
Η ανακοίνωση της Δευτέρας από τον OPEC+ έρχεται εν μέσω ενός κλιμακούμενου ενεργειακού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης , με «θύματα» τους πολίτες στην Ευρώπη, οι οποίοι ανησυχούν έντονα για την προοπτική ύφεσης και τη χειμερινή έλλειψη φυσικού αερίου.
Σχετικά Άρθρα


Με την ενεργειακή κρίση να συνεχίζεται δίχως τελειωμό και όπως επισημαίνουν αναλυτές ανά την υφήλιο τα «χειρότερα να μην έχουν έρθει ακόμη» ο OPEC+ προχώρησε σε μία κίνηση – έκπληξη καθώς χθες Δευτέρα συμφώνησε σε μία μικρή μείωση της παραγωγής από τον επόμενο μήνα, εκπλήσσοντας τις αγορές ενέργειας.
Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, οι εταίροι αποφάσισαν να μειώσουν τους στόχους παραγωγής κατά περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα από τον Οκτώβριο, ενώ οι αναλυτές γενικά περίμεναν σε γενικές γραμμές ο OPEC+ να διατηρήσει την ίδια πορεία αναφορικά με την παραγωγική του πολιτική.

Η επόμενη συνεδρίαση και η αλλαγή στάσης από τον OPEC

Σύμφωνα με όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου, με τον OPEC+ με την ενέργειά του αυτή να αντικρούει ουσιαστικά την αύξηση παραγωγής που είχε συμφωνήσει κατά τον προηγούμενο μήνα, όταν και είχε ανακοινώσει αύξηση παραγωγής πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί αναλυτές ερμηνεύουν την προαναφερόμενη ενέργεια ως «χαστούκι» προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, όπου αρκετοί θεώρησαν πως το έπραξε, έτσι ώστε να ζητήσει από τον βασιλιά να αντλήσει περισσότερα βαρέλια για να μειώσει τις τιμές και να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία.

«Μαύρο πάρτι στο χρηματιστήριο»
Όπως είναι φυσιολογικίο, οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύτηκαν απότομα υψηλότερα ενόψει της συνεδρίασης του OPEC+, ενώ τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent κέρδισαν 3,8% στα 96,51 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate κέρδισαν 3,5% στα 89,90 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περίπου 25% από τις αρχές Ιουνίου, αφού άγγιξαν τα πολυετή υψηλά του Μαρτίου. Η πτώση έχει τροφοδοτηθεί από τις αυξανόμενες ανησυχίες, ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι περιορισμοί που σχετίζονται με την Covid σε μέρη της Κίνας θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και να περιορίσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Η κόντρα Δύσης – Ρωσίας και ο ενεργειακός πόλεμος

Η ανακοίνωση της Δευτέρας από τον OPEC+ έρχεται εν μέσω ενός κλιμακούμενου ενεργειακού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης , με «θύματα» τους πολίτες στην Ευρώπη, οι οποίοι ανησυχούν έντονα για την προοπτική ύφεσης και τη χειμερινή έλλειψη φυσικού αερίου.

«Πυρ και μανία» η Ρωσία με τον OPEC+

Η Ρωσία είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ανέφερε η WSJ, καθώς η Μόσχα ανησυχεί, ότι με την περικοπή θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ισχύ της στις συνομιλίες με Ασιάτες αγοραστές.
Επιπροσθέτως, η Ρωσία είναι αντίθετη στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ καθώς θέλει να διασφαλίσει, ότι θα έχει πλεονέκτημα στις συζητήσεις με Ασιάτες αγοραστές που εξαγοράζουν το αργό πετρέλαιο με έκπτωση, σύμφωνα με έκθεση της Wall Street Journal.
Η Μόσχα ανησυχεί ότι η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη, ότι η παγκόσμια προσφορά αργού υπερβαίνει τη ζήτηση, ανέφερε η WSJ τη Δευτέρα, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Θα «ματώσει» οικονομικά η Ρωσία;

Η οικονομία της Ρωσίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές ενέργειας της και τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο αποτελούσαν το 45% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Οι εξαγωγές πετρελαίου της παρέμειναν ισχυρές παρά τις δυτικές κυρώσεις, χάρη στην επιτυχή στροφή προς χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία. Η Ρωσία έχει σημαντικά έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, γεγονός που βοήθησε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της να φτάσει τα 167 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Αυτό είναι περισσότερο από το τριπλάσιο από αυτό που ήταν πριν από ένα χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης