Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

University of Oxford: Έρευνα για τις ΑΠΕ - Εξοικονόμηση έως και 12 τρις δολάρια

University of Oxford: Έρευνα για τις ΑΠΕ - Εξοικονόμηση έως και 12 τρις δολάρια
Τα περισσότερα μοντέλα ενεργειακής οικονομίας έχουν ιστορικά υποτιμήσει τα ποσοστά ανάπτυξης τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υπερεκτίμησαν το κόστος τους. Αυτά τα ζητήματα έχουν οδηγήσει σε εκκλήσεις για εναλλακτικές προσεγγίσεις και πιο αξιόπιστες μεθόδους πρόβλεψης τεχνολογίας.
Σχετικά Άρθρα
Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έρχεται για να τονίσει πως η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να εξοικονομήσει τον κόσμο έως και 12 τρις δολάρια έως το 2050.
Σύμφωνα με την έρευνα οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τον ενεργειακό εφοδιασμό, όμως οι ερευνητές σημειώνουν, ότι η πράσινη χρήση έχει πλέον οικονομικό νόημα λόγω της πτώσης του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

H έρευνα

Η ταχεία απαλλαγή από τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όμως οι ανησυχίες για το κόστος αποτέλεσαν εμπόδιο στην εφαρμογή.
Τα περισσότερα μοντέλα ενεργειακής οικονομίας έχουν ιστορικά υποτιμήσει τα ποσοστά ανάπτυξης τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υπερεκτίμησαν το κόστος τους. Αυτά τα ζητήματα έχουν οδηγήσει σε εκκλήσεις για εναλλακτικές προσεγγίσεις και πιο αξιόπιστες μεθόδους πρόβλεψης τεχνολογίας.

Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε μια προσέγγιση που βασίζεται σε πιθανολογικές μεθόδους πρόβλεψης κόστους που έχουν επικυρωθεί στατιστικά από τον εκ των υστέρων έλεγχο σε περισσότερες από 50 τεχνολογίες.
Δημιουργήθηκαν πιθανολογικές προβλέψεις κόστους για την ηλιακή ενέργεια, την αιολική ενέργεια, τις μπαταρίες και τους ηλεκτρολύτες, υπό τον όρο της ανάπτυξης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτές τις μεθόδους για να εκτιμήσουν το μελλοντικό κόστος του ενεργειακού συστήματος και να διερευνήσουν πώς η αβεβαιότητα κόστους τεχνολογίας μεταδίδεται στο κόστος του συστήματος σε τρία διαφορετικά σενάρια.
Να σημειωθεί, ότι σε σύγκριση με τη συνέχιση με ένα σύστημα που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, μια ταχεία μετάβαση στην πράσινη ενέργεια πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα συνολική καθαρή εξοικονόμηση πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων - ακόμη και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι κλιματικές ζημιές ή τα συν-οφέλη της κλιματικής πολιτικής.

Οι αμφιβολίες

Από την άλλη αξίζει να σημειωθεί, ότι η  αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη η φθηνότερη επιλογή για νέα έργα ηλεκτρικής ενέργειας, όμως παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αποθήκευσης ενέργειας και εξισορρόπησης του δικτύου όταν οι αλλαγές του καιρού οδηγούν σε μείωση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

fx1.jpg
Το μελλοντικό κόστος 

Το μελλοντικό κόστος του ενεργειακού συστήματος θα καθοριστεί από έναν συνδυασμό τεχνολογιών που παράγουν, αποθηκεύουν και διανέμουν ενέργεια.Το κόστος και η ανάπτυξή τους θα αλλάξουν με τον καιρό λόγω της καινοτομίας, του ανταγωνισμού, της δημόσιας πολιτικής, των ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή και άλλων παραγόντων.
Για να παρέχει κάποια προοπτική για το πιθανό μελλοντικό ενεργειακό σύστημα, το σχήμα 1 δείχνει πώς έχει εξελιχθεί το ενεργειακό τοπίο τα τελευταία 140 χρόνια. Το Σχήμα 1Α δείχνει το ιστορικό κόστος των κύριων ενεργειακών τεχνολογιών και το Σχήμα 1Β δείχνει την ανάπτυξή τους.
Και τα δύο είναι σε λογαριθμική κλίμακα.
Καθώς πλησιάζουμε στο σήμερα, στο Σχήμα 1Α, το διάγραμμα γίνεται πιο συμφορημένο, καθιστώντας σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο άνευ προηγουμένου ενεργειακής ποικιλομορφίας, με πολλές τεχνολογίες με παγκόσμιο μέσο κόστος περίπου $100/MWh να ανταγωνίζονται για κυριαρχία.

gr1.jpg


Δεν είναι δαπανηρή η πράσινη μετάβαση


«Ακόμα κι αν είστε αρνητής του κλίματος, θα πρέπει να συμφωνείτε με αυτό που υποστηρίζουμε», είπε στο BBC News ο καθηγητής Ντόιν Φάρμερ του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης στο Oxford Martin School. Το κεντρικό μας συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με πλήρη ταχύτητα τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια γιατί θα μας εξοικονομήσει χρήματα», σημείωσε. 
Ενώ, μεταξύ άλλων στην έρευνα συμπεριλαμβάνεται η πεποίθηση, ότι «Η πιο πρόσφατη έρευνά μας δείχνει ότι η κλιμάκωση των βασικών πράσινων τεχνολογιών θα συνεχίσει να μειώνει το κόστος τους και όσο πιο γρήγορα προχωράμε, τόσο περισσότερα θα εξοικονομούμε», σύμφωνα με τον Δρ Ρούπερτ Γουέι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης του Smith School of Enterprise and the Environment.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης