Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Ευκαιρία για αύξηση μισθών, η κρίση στην αγορά ενέργειας και ο πληθωρισμός

ΔΝΤ: Ευκαιρία για αύξηση μισθών, η κρίση στην αγορά ενέργειας και ο πληθωρισμός
Ως ευκαιρία για αύξηση μισθών «βλέπει» την κρίση το ΔΝΤ
Ως μία ευκαιρία να αυξηθούν οι μισθοί με ταχύ ρυθμό «βλέπει» την ενεργειακή κρίση και το παγκόσμιο κύμα πληθωρισμού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως αποτυπώνεται σε άρθρο (υπογράφουν Chikako Baba και Jaewoo Lee) στο blog του.
Ειδικότερα, αναφέρεται πως δισεκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο βλέπουν ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου εισχωρούν στο κόστος ζωής, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αναζητούν υψηλότερους μισθούς για να αντισταθμίσουν την απώλεια στην αγοραστική τους δύναμη.
«Αυτά είναι που οι οικονομολόγοι αποκαλούν δευτερογενή αποτελέσματα και μπορούν με τη σειρά τους να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές. Εάν αυτή η ανατροφοδότηση είναι μεγάλη και διαρκής, θα μπορούσε να προκύψει μια σπείρα μισθού-τιμών, με την αύξηση μισθών και πληθωρισμού να συνεχίζονται για παρατεταμένη περίοδο.
Όπως φαίνεται στο Διάγραμμα της Εβδομάδας, όταν ο συνολικός πληθωρισμός είναι ήδη υψηλός, όπως συμβαίνει τώρα, οι μισθοί τείνουν να αυξάνονται περισσότερο ως απάντηση στο σοκ της τιμής πετρελαίου. Αυτό το εύρημα, που βασίζεται σε μελέτη 39 ευρωπαϊκών χωρών, ενδέχεται να αντανακλά ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αντιδράσουν στις αυξήσεις των τιμών όταν ο υψηλός πληθωρισμός διαβρώνει εμφανώς το βιοτικό επίπεδο.
Όσο μεγαλύτερες είναι οι δευτερογενείς επιπτώσεις, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μιας διαρκούς σπείρας μισθού-τιμών», σημειώνει το Ταμείο, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος μιας τέτοιας δυναμικής τείνει να είναι μεγαλύτερος όταν ο πληθωρισμός είναι ήδη υψηλός. Για παράδειγμα, οι μισθοί αυξάνονται κατά 0,4% όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από 4%, ένα χρόνο μετά από μια αύξηση 10% στις τιμές του πετρελαίου, όταν διαφορετικά αυξάνονται κατά 0,2%.
«Ανησυχητικό είναι το πώς ο τρέχων υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο οι τιμές της ενέργειας να προκαλέσουν σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις και μια διαρκή αύξηση του πληθωρισμού, η οποία περιλαμβάνει την ώθηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Για να αποτρέψουν έναν τέτοιο κίνδυνο, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ανταποκριθούν αποφασιστικά.
Αυτό που είναι καθησυχαστικό είναι ότι το διάγραμμα δείχνει ότι ακόμη και σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, οι μισθοί σταθεροποιήθηκαν μετά από ένα χρόνο αντί να συνεχίσουν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό».
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης