Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Επενδυτές, προσοχή! Έρχεται περισσότερος πόνος στις μετοχές, μείνετε μακριά - «Ναι» στα ομόλογα

BlackRock: Επενδυτές, προσοχή! Έρχεται περισσότερος πόνος στις μετοχές, μείνετε μακριά - «Ναι» στα ομόλογα
Σύμφωνα με την BlakcRock, σε αυτό το μακροοικονομικό περιβάλλον, οι επενδυτές πρέπει να στραφούν στα ομόλογα και, ως εκ τούτου, να αποσυρθούν από τις μετοχές
Σχετικά Άρθρα

Τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας προτιμά πλέον η BlackRock λόγω της επιθετικής νομισματικής πολιτικής… ενώ διατηρεί τη σύσταση underweight για τις περισσότερες μετοχές στις ανεπτυγμένες αγορές αλλά και για τα ομόλογα που έχουν μακροπρόθεσμη λήξη.
Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει, η μακροοικονομική αστάθεια καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση στις οικονομίες.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα υποχωρεί ενώ ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη.
Οι κεντρικές τράπεζες απαντούν με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, «αδιαφορώντας» για τα χτυπήματα που μπορεί να δεχτεί η οικονομία.
Μάλιστα, τα επιτόκια πολιτικής έχουν εκτοξευθεί από τότε που η BlackRock υποβάθμισε τις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών (DM) τον Ιούλιο – ενώ οι κίνδυνοι ύφεσης εξακολουθούν να μην λαμβάνονται υπόψη.
Σε αυτό το πλαίσιο, εύλογα, σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν μακριά από τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου… προκρίνοντας τα ομόλογα έναντι των μετοχών.
Όπως δείχνουν οι έρευνες (αριστερό γράφημα), η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώνεται στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη…
Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια επιθετικά, με μοναδικό στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού (δεξιό διάγραμμα).
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν γιατί δεν δικαιολογείται το σενάριο της ήπιας προσγείωσης για την οικονομία (soft landing): ο πληθωρισμός αποδεικνύεται ότι είναι επίμονος.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αντιδράσουν υπερβολικά, αλλά δεν θα ανταποκριθούν αναλογικά σε περίπτωση μείωσής του.
Το αποτέλεσμα;
Σύμφωνα με την BlackRock, αναμένεται υπερβολική αυστηροποίηση της πολιτικής, η οποία θα προκαλέσει ύφεση.
Και παρότι πολλές αποφάσεις προεξοφλούν το σενάριο της ήπιας ύφεσης στις ΗΠΑ και μιας βαθύτερης ύφεσης στην Ευρώπη, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, η BlackRock δεν πιστεύει ότι τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου έχουν ενσωματώσει τη νομισματική σύσφιξη, που εντείνεται ραγδαία.
1_484.JPG
Ομόλογα αντί μετοχών…

Όπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με την BlakcRock, σε αυτό το μακροοικονομικό περιβάλλον, οι επενδυτές πρέπει να στραφούν στα ομόλογα και, ως εκ τούτου, να αποσυρθούν από τις μετοχές.
Άλλωστε, τα υψηλότερα spreads και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξάνουν τις αναμενόμενες αποδόσεις – με έμφαση στους τίτλους που έχουν επενδυτική βαθμίδα και βραχείας λήξεως.
Επίσης, ο επενδυτικός κολοσσός διατηρεί τη σύσταση underweight για τις περισσότερες μετοχές στις ανεπτυγμένες αγορές αλλά και για τα ομόλογα που έχουν μακροπρόθεσμη λήξη. 
Συμπέρασμα; Το νέο καθεστώς μακροοικονομικής αστάθειας ριζώνει…
Τα συστατικά του; Ασθενέστερη ανάπτυξη, επίμονος πληθωρισμός, ασταθείς αγορές…
Για αυτό τον λόγο προκρίνονται τα ομόλογα έναντι των μετοχών, αφού οι τίτλοι χρέους επενδυτικής βαθμίδας είναι πιο αξιόπιστη επένδυση σε ένα υφεσιακό περιβάλλον.
Από την άλλη, ο επίμονος πληθωρισμός «μας κρατά μακριά από τις μακροπρόθεσμες λήξεις, ενώ κάνει πιο ελκυστικά τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό.
Οι βραχυπρόθεσμες λήξεις φαίνονται πιο ελκυστικές επειδή η σύσφιξη θα είναι πολύ επιθετική και οι κίνδυνοι ύφεσης υποτιμώνται.
«Πιστεύουμε ότι η οικονομική ζημιά από τις αυξήσεις των επιτοκίων και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα υποχρεώσουν τελικά τις κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν τις επιτοκιακές αυξήσεις, αλλά όχι σύντομα, δεδομένου του επίμονα υψηλού δομικού πληθωρισμού» καταλήγει η BlackRock.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης