Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρχονται δύσκολες ημέρες για τις ΗΠΑ - «Προ των πυλών» έλλειψη φυσικού αερίου

Έρχονται δύσκολες ημέρες για τις ΗΠΑ - «Προ των πυλών» έλλειψη φυσικού αερίου
Ο John Kemp του Reuters έγραψε σε πρόσφατη στήλη, ότι η εγχώρια και διεθνής κατανάλωση φυσικού αερίου είχε αυξηθεί σε υψηλά ρεκόρ και οι παραγωγοί σχιστόλιθου - αυτοί που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ - δυσκολεύονταν να καλύψουν αυτή τη ζήτηση.

Είναι αλήθεια, ότι την περασμένη εβδομάδα, αρκετοί αναλυτές και ΜΜΕ έσπευσαν να αναφέρουν, ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν απότομα, αφού τα συνδικάτα και οι σιδηροδρομικές εταιρείες κατέληξαν σε μια δοκιμαστική συμφωνία που απέτρεψε μια δυνητικά καταστροφική απεργία.

Οι τιμές μειώθηκαν

Πράγματι, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά σχεδόν ένα δολάριο ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, βοηθούμενες από μια αξιοσέβαστη αύξηση των αποθεμάτων.
Κι όμως, τα αποθέματα παραμένουν κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο, οι εξαγωγές τρέχουν με ρυθμούς ρεκόρ και οι παραγωγοί αρχίζουν να αγωνίζονται να καλύψουν τη ζήτηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο John Kemp του Reuters έγραψε σε πρόσφατη στήλη, ότι η εγχώρια και διεθνής κατανάλωση φυσικού αερίου είχε αυξηθεί σε υψηλά ρεκόρ και οι παραγωγοί σχιστόλιθου - αυτοί που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ - δυσκολεύονταν να καλύψουν αυτή τη ζήτηση.

Χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου


Τα αποθέματα παρέμειναν στο δεύτερο χαμηλότερο για αυτήν την περίοδο του έτους τα τελευταία 12 χρόνια, σημείωσε ο αναλυτής αγοράς του Reuters, ενώ πρόσθεσε επίσης, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης στο επίπεδο των αποθεμάτων παρά την άνοδο των τιμών.
Τίποτα από αυτά δεν υποδηλώνει ότι οι χαμηλότερες τιμές για το φυσικό αέριο έρχονται είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε στις διεθνείς αγορές καθώς το βόρειο ημισφαίριο οδεύει προς τον χειμώνα.
Αντίθετα, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μεγαλύτερο «οικονομικό πόνο» για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.
Και επιβεβαιώνουν, ως ένα βαθμό, τις προβλέψεις που έγιναν νωρίτερα φέτος.

Το τέλος του 2022 οι τιμές ΕΕ σε ίδιο επίπεδο με ΗΠΑ

Την άνοιξη η επενδυτική εταιρεία Goehring & Rozencwajg δήλωσε, ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θα συγκλίνουν με τις διεθνείς τιμές προς το τέλος του 2022. 
Το Permian συνεισφέρει άλλο 12% της συνολικής παραγωγής φυσικού αερίου των ΗΠΑ και ο αριθμός των εξέδρων στο Permian έχει μειωθεί για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
Λιγότερη γεώτρηση σημαίνει λιγότερο σχετικό αέριο για να προστεθεί στο εθνικό σύνολο.


Στα «ύψη» η ζήτηση και οι παράγοντες αύξησης

Από την πλευρά της ζήτησης, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να φτάνει σε υψηλό ρεκόρ φέτος, σημείωσε ο Kemp στη στήλη του, λόγω της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία.
Συνέβαλε και ένα πιο ζεστό καλοκαίρι. Ένας κρύος χειμώνας σίγουρα θα ωθούσε την κατανάλωση φυσικού αερίου ακόμη υψηλότερη.
Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει είναι η έλλειψη εναλλακτικών πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας: τα εργοστάσια άνθρακα αποσύρονται και οι ξηρασίες σε πολλά μέρη της χώρας έχουν θέσει σε κίνδυνο την υδροηλεκτρική της ικανότητα, σημείωσε επίσης ο αναλυτής του Reuters.
Ενώ αυτό συμβαίνει στο σπίτι, η ζήτηση για φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι ισχυρή σε όλο τον κόσμο, καθώς όλοι επιδιώκουν να εφοδιαστούν με καύσιμα για το χειμώνα.
Οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο με ρυθμούς ρεκόρ. Και η δυσαρέσκεια στο σπίτι αρχίζει να αναδύεται.

«Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση Biden συνεργάζεται με ευρωπαίους συμμάχους για την επέκταση των εξαγωγών καυσίμων στην Ευρώπη.
Μια παρόμοια προσπάθεια θα πρέπει να γίνει για τη Νέα Αγγλία», έγραψε μια ομάδα κυβερνητών από τη Νέα Αγγλία σε μια επιστολή προς την Υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times .

Οι προβλέψεις για τις τιμές του φυσικού αερίου

Τον Μάιο, ο John Kilduff από το Again Capital είπε στο CNBC ότι περίμενε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα ξεπεράσουν τα $10 ανά mmBtu και ίσως να φτάσουν τα $12 έως $14.
«Πρόκειται για ένα εμπόρευμα που εμπορεύεται παραβολικά πολύ. Δεν είναι ξένο για τις παραβολικές κινήσεις πάνω-κάτω.
Θα μπορούσαμε να φτάσουμε στα $10 ή $12 και αν έχετε έναν δροσερό Αύγουστο, τότε θα μπορούσατε να πέσει κάτω από $8 ξανά» , σημείωσε με έμφαση.

Η Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών αναθεώρησε αυτόν τον μήνα την πρόβλεψή της για την τιμή του φυσικού αερίου για ολόκληρο το έτος προς τα πάνω, βλέποντας τον μέσο όρο του εμπορεύματος 9 $ ανά mmBtu το τελευταίο τρίμηνο πριν πέσει στα 6 $ ανά mmBtu το 2023. Η μείωση θα προέλθει ως αποτέλεσμα της αύξησης της τοπικής παραγωγής φυσικού αερίου. σημείωσε η ΜΠΕ.

Μόνο προς τα πάνω οι τιμές

Όμως, αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτή η αύξηση της παραγωγής σε βαθμό που να αρχίσει να επηρεάζει τις τιμές, φαίνεται, ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να πάνε προς τα πάνω.
Καθώς η εποχή θέρμανσης είναι προ των πυλών τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες και με πολλούς ανθρώπους και στα δύο μέρη να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση, οι προοπτικές για την τιμή του φυσικού αερίου δεν φαίνονται καλές από την οπτική γωνία του καταναλωτή.
Ωστόσο, φαίνεται καλό από την οπτική γωνία ενός εξαγωγέα φυσικού αερίου.

Το συμπέρασμα

Είναι απίθανο οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ να ανέβουν οπουδήποτε κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα, αλλά είναι αυξημένες κατά ένα επιβλητικό 300% από πριν από μερικά χρόνια, όταν το φυσικό αέριο ήταν φθηνό επειδή ήταν άφθονο.
Αυτού του είδους η αύξηση των τιμών επηρεάζει τα πάντα στην αλυσίδα εφοδιασμού που περιλαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται με φυσικό αέριο, στέλνοντας κυματισμούς σε όλη την οικονομία.
Και όσο περισσότερο χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας φυσικού αερίου λόγω έλλειψης αξιόπιστων εναλλακτικών λύσεων, τόσο περισσότερο θα συνεχιστεί ο ενεργειακός πληθωρισμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης